Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Black and Tan

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2006. április 20. csütörtök, 12:15 | 3 hozzászólás

Emlékeztek még rá, hogy McCourt-apuka mit gajdol az Angyal a lépcsőn filmben, amikor részegen botorkál hazafelé?

Just before he faced the hangman, In his dreary prison cell, The Black and Tans tortured Barry, Just because he wouldn't tell.

Az ír történelem nüanszairól mit sem tudó Ben & Jerry's cég piacra dobott egy Black and Tan nevű jégkrémet.

Az 1920-21-es angol-ír háború kezdetén az angolok sebtében toborzott önkéntesekkel egészítették ki a fegyveres rendfenntartó erőik sorait. Az újoncok –akik közül sokan végigharcolták az első világháborút, így korántsem voltak kezdők, ami a fegyferforgatást illeti – az első hetekben még rendes egyenruhát se kaptak, keki színű gyakorlónadrágban és sötétzöld vagy kék rendőrzubbonyban jártak bevetésre. E sajátos színkombináció nyomán ragasztotta rájuk a népnyelv egy ismert kutyafajta nevét. Az egyenruhát később lecserélték, de a gúnynév megmaradt.

A Black and Tan alakulatok rövid időn belül igen rossz hírnévre tettek szert, brutalitásuk azóta is közismert. Próbálok magyar megfelelőt keresni: azt hiszem hogy hangulatukban az „ávós” és a „pufajkás” szavak állnak hozzá legközelebb. Kedvelt módszerük volt, hogy ha nem sikerült kézre keríteniük egy terrorizmussal gyanusított személyt, akkor megelőző intézkedésként porig rombolták az illető házát. (Gondolom, hogy természetesen mindezt a szabadság és a demokrácia védelmében.) A növekvő nemzetközi felháborodás és lázadók tevékenysége végül tárgyalásra kényszerítette az angolokat, melynek végeredményeként a sziget nagyobbik része felett megszűnt a brit korona fennhatósága, az északi részből pedig egy darabot Észak-Írország néven Nagy-Britanniához csatoltak.

A nyolcszáz éves elnyomás alól frissen felszabadult íreknek első dolguk volt, hogy egymásnak estek, de ez egy másik történet, mi most térjünk vissza a black and tanhoz, kutyákon és anti-terrorista kommandókon kívül ugyanis még egy koktél is van, amit ugyanígy hívnak. Fele rész angol barnasör (ale) és fele részt ír fekete (stout) alkotja, ami meg is magyarázza, hogy miért kapta ez is a black and tan nevet, és azt is, hogy miért nem okos dolog ír kocsmákban ilyesmit rendelnünk.

A Ben & Jerry's jégrémet egyébként, amely állítólag sörízű (?), a koktélról, és nem a katonákról nevezték el, amint az a termék weblapjáról is kiderül. A Guardian cikke le is ütötte a kínálkozó magas labdát, és kirukkolt néhány további kreatív márkanévvel („Guantánamo Surprise” és hasonlók). Idehaza nekünk a „munkásőr jégkrémre” még egy kicsit várni kell.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

Ali, 2006. április 21. péntek, 08:53 (#)

Majd küldök mailben két képet, ahol pálinkák sora van Kádárral, Hornnal, Orbánnal és a hasonlókkal díszítve. :)

2

Krekk, 2006. április 27. csütörtök, 17:41 (#)

Ha jól emlékszem homáron volt erről a sorozatról cikk. Bár lehet, hogy csak orosz (szovjet) elvtársak voltak az üvegeken.

3

Koestler, 2009. február 27. péntek, 22:43 (#)

(Kissé talán offtopic.) Egy fordításomban futottam bele a Black and Tan kiefjezésbe, és itt találtam rá jól fogalmazott, értelmes magyarázatot. Szeretném lábjegyzetben közölni, és forrásként odaírni a nevét annak, aki írta. Arra kérlek tehát, barátom, hogy írd meg nekem (makoveczb@mail.datanet.hu) a nevedet, és köszönöm a felvilágosítást.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork