Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Electrocute

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2006. április 11. kedd, 10:38 | 11 hozzászólás

Thomas Alva Edisont nem csak nagy feltalálóként, de kivételes tehetségű intrikusként is számon tartja a történetírás. Edison igen sokat invesztált az egyenáramú villamos hálózat fejlesztésébe, így amikor George Westinghouse (Nikola Tesla szabadalmaira építve) előállt egy olyan alternatívával, amely nem csak hogy fenyegette Edison piaci dominanciáját, de a tetejébe még műszakilag is előnyösebb volt, a Menlo Park varázslója frontális támadásba lendült. Kezdetét vette az áramok háborúja.

Edison arra az elméletre építette fel a stragégiáját, hogy a váltóáram veszélyesebb, mint az egyenáram, ezért a váltóáramú hálózatok sokkal balesetveszélyesebbek, mint az egyenáramúak. Ennek demonstrálása céljából kóbór kutyákat, macskákat (sőt, még egy kivénhedt cirkuszi elefántot is) végzett ki nyilvánosan, váltóáramú áramütéssel. Jól jött a kampánynak, hogy Edison mérnökei épp ekkortájt fejlesztették ki a villamosszéket, amelyet New York állam használt halálraítéltjei kivégzésére.

Nevet is kellet találni az új technológiához, hogy hívjuk hát a "halál áramütés által" halálnemet? Edison először több javaslatot is felvetett: electromort, dynamort, ampermort, míg végül igazán gonosz ötlete támadt: az elektromos árammal történő kivégzést, a konkurrencia tiszteletére, to westinghouse-nak nevezte el. A szó mégsem maradt meg a nyelvben, az újságok eleinte a to be electrized kifejezést használták, aztán hamar áttértek a to be electrocuted-re, s a halálos áramütést, illetve az azzal történő kivégzést azóta is electrocution-nak hívják.

1893-ban Tesláék nyerték a Niagara vízierőmű generátor-tenderét, ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy milyen legyen a nagytávolságú villamosenergia-továbbító hálózat szabványa. A vereség beismerése volt, hogy Edison cége is elkezdett váltóáramú generátorokat gyártani. A már meglévő egyenáramú felhasználókat azonban továbbra is ki kellett szolgálni, ezért hosszú ideig még párhuzamosan futott a két rendszer. A New York-i székhelyű Consolidated Edison áramszolgáltató 2005-ben (nem elírás!) jelentette be, hogy az év végétől nem szolgáltat tovább egyenáramot, a fogyasztók legyenek szívesek váltóáramra átállni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (11)

1

Pepito, 2006. április 11. kedd, 12:01 (#)

2112. április 1. - William Gates IV Jr., a Macrosoft elnöke bejelenti, hogy megszűnik a Windows minden változatának támogatása, kéri a felhasználókat, legyenek szívesek áttérni Linuxra.

2

nyelv-ész, 2006. április 11. kedd, 13:34 (#)

Megérne egy hosszabb cikket, amiről itt szó van. A mai kor embere számára elgondolkodtató kell, hogy legyen, mit is tudtak eleink a 19. század végén a PR-tevékenységről... Hogyan maradhatott fenn dicső hírneve egy alapvetően tanulatlan embernek, aki kiváló, ámde névtelen tudósokkal vette körül magát, és aki szemérmetlenül lopta mások ötleteit (persze tőle is loptak); és hogyan tűnhetett el a feledés homályában egy olyan műszaki zseni, akinek a találmányaira épül a modern technika?

Itt keleten a Tesla név hallatán legfeljebb a lemezjátszógyártó cégre asszociálunk, esetleg néhányan tudni vélik, hogy Tesla egy őrült volt, Edisonról viszont mindenki meg van győződve, hogy egy nagy tudós.

3

PAStheLoD, 2006. április 11. kedd, 15:23 (#)

Ezt a 2005-ös bejelentést elsőre nem hittem el.. és még most is erősen keresem a szívgyógyszerem :O
Hihetetlen, hogy mennyire képtelenek egyesek váltani..

Kár, hogy Tesla sok mindent "félbehagyott" ..

4

Pepito, 2006. április 11. kedd, 16:33 (#)

Tesla érdekes. Annak ellenére, hogy egy fizikai mértékegység is el van róla nevezve, Simonyi a Fizika kultúrtörténetében meg sem említi a nevét.

5

ferenc, 2006. április 11. kedd, 18:03 (#)

edison nem tudos volt, hanem feltalalo es uzletember.

6

nyelv-ész, 2006. április 11. kedd, 18:35 (#)

ferenc,
igen, ez nyilvánvaló, de ha a környezetedben megkérdezel 10 embert, szerinted hány fogja ezt mondani?

7

nyelv-ész, 2006. április 11. kedd, 18:44 (#)

Ami a Niagara erőművet illeti: Európában már korábban készült váltóáramú erőmű, szintén Tesla találmánya alapján, de nem ekkora teljesítményű és nem ekkora távolságot áthidaló távvezetékkel.

A váltóáram előnye pont a nagy távolságok áthidalásában mutatkozott meg: Edison egyenáramú rendszereit szinte közvetlenül a fogyasztónál kellett táplálni, mert néhány kilométer kábelen annyit esett a feszültség, hogy szinte használhatatlanná vált.

8

ferenc, 2006. április 12. szerda, 10:16 (#)

asszem tudjak.
mas kerdes hogy a feltalalonak/uzletembernek nagyobb a respektje a tudossal szemben mint otthon (volt az en idomben)

9

ferenc, 2006. április 12. szerda, 10:24 (#)

tovabba, azt hiszem Tesla is inkabb mernok/feltalalo volt legalabbis ami az eredmenyeit illeti. Nagyfeszultsegu uttorese (tesla coil) inkabb erdekesseg, mig az aramellatas/gyartasi probemak megoldasa, rendszer osszeallitasa volt igazan hasznos.

Ezzel nem akarom leszolni a feltalalokat/mernokoket (Dery/Blathy/Zipernowski), Puskas Tivadar es tarsai, hiszen megvaltoztattak a tortenelmet.

10

Deansdale, 2006. április 12. szerda, 20:33 (#)

PAStheLoD, talán nem is olyan nagy baj hogy félbehagyott pár dolgot. Nem titok, hogy olyan fegyverek megépítésének a kapujában állt, amik sokak szerint überhamar tették volna lakhatatlanná a bolygót.
A spektrumon is mutatták egy kísérletét, valami speciális elektromágneses sugárzótorony állt egy tengerparton, és több kilóméteres körzetéből eltakarodott minden élőlény, beleértve halakat-madarakat.
A sztratoszféra energiáit megcsapoló technológiától is elég sokan tartottak (szupervillámok, stb.)
Szóval nagyon nagy géniusz volt, de talán az emberiség még nem állt igazán készen a találmányaira.
Állítólag meg is semmisítette egy rakat tervét.

11

Deansdale, 2006. április 14. péntek, 12:33 (#)

Részletek: a Wardenclyffe toronyról volt szó, és 30 km-es körzetről.
Pontosítás: nem sztratoszféra, hanem ionoszféra.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork