Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Bail

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2006. május 25. csütörtök, 21:25 | 9 hozzászólás

Amerikában a bíróságok megfelelő óvadék (bail) ellenében általában hajlandók szabadlábra helyezni a gyanúsítottakat; kivéve, ha az illető különösen súlyos bűncselekményt követett, el vagy ha fennáll a veszélye, hogy az óvadék letétele után he will jump bail, azaz lelécel. Ilyen esetekben óvadék nélkül tartják fogva az illetőt, he is held without bail; mint ahogy az egyik volt munkatársam is épp ezzel a minősítéssel csücsül valahol egy minnesotai börtönben.

Kevin (ez az európai neve; a kínaiak mind választanak maguknak európai nevet amikor Amerikába költöznek, hogy a mindennapi életben könnyebben boldoguljanak) pár hónappal előttem kezdett el a cégnél dolgozni, közvetlenül az egyetem elvégzése után. Nem látszott többnek huszon-valahány évesnél, csak jóval később tudtam meg, hogy akkoriban ütötte el a negyvenet. Erős akcentussal és sok hibával beszélte az angolt, gyakran alig lehetett érteni, hogy mit mond. (Az évek során aztán megtanult rendesen angolul, annyira, hogy a levelein már nem is lehet észrevenni, hogy nem ez az anyanyelve. Sőt, egy idő után túlzásokba is esett, és elkezdett olyan választékos kifejezéseket használni, amelyeket nyilván a nyelvtanfolyamon tanult, és nagyon jól mutatnak egy esszében, de a hétköznapi nyelvben röhejesen hatnak.)

Mindenkinek vannak árnyoldalai, Kevinnek mindjárt két irritáló tulajdonsága is van: az egyik az a szokása, hogy értekezleteken – különösen azokon, amelyeken neki osztották a második sírásó szerepét – váratlanul feláll és elkezd valami olyasmiről magyarázni, amit vagy mindenki pontosan ért, vagy a világon semmi köze a megbeszélés témájához. A másik, hogy töretlen magabiztossággal tud beszélni olyan dolgokról, amelyekről lövése sincs. Egy időben folyton azt hangoztatta, hogy a Java awt könyvtár az „heavy weight”, a Swing könyvtár pedig „light weight”, és amikor végül meguntam a sok szöveget és megkérdeztem, hogy mégis mit jelent ez a két kifejezés és főleg milyen következményekkel jár, akkor rávágta, hogy nem tudja, mert ilyen mélységig nem ismeri a témát.

Alighanem ez utóbbi tulajdonságának köszönhetően egyébként szép karriert futott be a vállalatnál: először menedzser lett belőle, azután csoportvezető. Ezen a ponton ki is került a látókörömből, mert egy másik részlegnél kezdett dolgozni.

Történt egyszer, hogy valamit kérdezni szerettem volna tőle, és begépeltem a nevét a címjegyzék kereső mezőjébe. Nem jött találat. Ez csak egy dolgot jelenthet: már nem dolgozik a cégnél. Érdeklődtem a munkatársainál, akik megerősítették, hogy Kevin tényleg kilépett, méghozzá meglehetősen furcsa körülmények között: egy nap nem jött dolgozni, és telefonált a főnökének, hogy halaszthatatlan családi ügyben haza kellett utaznia Kínába. A bratyója közlekedési balesetet okozott és ő is súlyosan megsérült, és ahogy a dolgok állnak, ha felépül és kijön a kórházból, mindjárt mehet is a börtönbe. Azt mondta, nem tudja, meddig kell még Kínában maradnia, egyelőre szeretne fizetés nélküli szabadságot kivenni. Ezt meg is kapta, három hónap után azonban azt mondta a cég, hogy tovább már nem várnak rá, vagy jöjjön vissza dolgozni, vagy elbocsátják. Nem jelentkezett, így másnap megszüntették a munkaviszonyát.

Kevint néhány nappal az elbocsátó szép üzenet után éjjel tizenegy óra tájban rögzítette egy biztonsági kamera, amint belép a (most már csak volt) munkahelyére, leül a számítógépe elé és bejelentkezik. (Sem a belépőkártyája, sem az accountja nem volt még letiltva, mert mindenki azt hitte róla, hogy Kínában van.) A logfájlok tanulsága szerint a cég egyik saját fejlesztésű, kizárólag belső használatra szánt szoftverének forráskódját bezippelte és e-mailben elküldte a magán e-mail címére. Mindezek után, mint aki jól végezte dolgát, távozott.

Kiderült, hogy a bátyja autóbalesetéről szóló történet teljesen légből kapott, a valóságban az történt, hogy kapott egy állásajánlatot egy másik cégnél, de mivel még nem volt meg a zöld kártyája, szerette volna tartaléknak megtartani az itteni munkahelyét is, arra az esetre, ha az új helyen nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretné. Ezért aztán nem mondott fel, hanem kitalálta a családi ügyről szóló mesét, hogy fizetés nélküli szabadságot kapon.

Eddig a pontig még értem is a motívumait – nem akart két szék között az asztal alá esni –, de hogy mi a francnak kellett neki éjnek idején belopóznia az előző munkahelyére, és főleg miből gondolta, hogy nem fog vele megbukni, az előttem végképp rejtély. Ahogy most állnak a dolgai, összesítésben akár huszonöt (!) évet is kaphat, utána pedig úgy kipenderítik az Egyesült Államokból, hogy a lába nem éri a földet. Megérte?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

c300ers, 2006. május 25. csütörtök, 23:07 (#)

féloff: óvadék hogy működik?
illetve milyen esetben kapja vissza a delikvens?

2

PAStheLoD, 2006. május 25. csütörtök, 23:28 (#)

lol, és az USA mért tartja ott? mért nem toloncolja ki egyszerűen? Vagy mért nem indít ellene pert a saját hazájában? Stb.. ?

3

NagyGa1, 2006. május 26. péntek, 03:30 (#)

Ha szabad egy rasszista megjegyzést: tipikus szárazföldi kínai.

Az viszont érdekes, hogy a mi nyugati rendszerünkben milyen jól boldogul, a cégek valamiért olyan állatfajták, hogy szeretik az ilyen bullshit-huszárokat.

4

ferenc, 2006. május 26. péntek, 06:16 (#)

nem szabad

bs huszarokat (pointy haired boss) foleg wasp/white trash/yuppie kiadasban talal az ember, ebbe csak neha csuszik bele egy egy non wasp mikor az osztonok hibaznak az equal opportunity bullshit szellemeben.

ugyanigy mondjak hogy tipikus magyar/kelet europai, indiai, szikh, akkor is (talan foleg akkor) amikor az illeto tobb korrel elottuk jar tapasztalat+tudas tekinteteben de pl nem vol delta phi kappa vagy stanford football fan

5

nolan, 2006. május 26. péntek, 09:48 (#)

In most cases bail money will be returned at the end of the trial, if all court appearances are made. Whether the suspect is found guilty or not generally has no impact on the return of bail. ...

6

Moulassa-hányados, 2006. május 26. péntek, 09:55 (#)

"bs huszarokat (pointy haired boss) foleg wasp/white trash/yuppie kiadasban talal az ember, ebbe csak neha csuszik bele egy egy non wasp mikor az osztonok hibaznak az equal opportunity bullshit szellemeben."

Ezen mondat felkerült az ezévi Grétsy-díj jelöltjei közé.

7

ferenc, 2006. május 26. péntek, 17:06 (#)

koszonom a megtisztelo szavazatot:)

8

Garli, 2006. május 29. hétfő, 02:56 (#)

Az egyik megrendelőnk Kínai Tibiként mutatkozott be. A haverja pedig Kínai Sanyi.
Előbbit Bao-nak hívják a személyije alapján, a másikat meg (valami bio-ra hasonlító, talán) ... nemtom, már nem emlékszem.

Szóval nem csak ott veszik föl a helyi neveket.
Mellesleg az ember nem is Kínából származik :)

-Garli

9

Author Profile Page stsmork, 2007. március 27. kedd, 20:34 (#)

Tizenegy hónap börtönt kapott a srác, és - mivel nincs meg a zöldzsugája -, utána alighanem kipenderítik az USA-ból. A 250 ezer dolláros kártérítéstől végül elálltak, de az ügyvédje tiszdeletdíját kénytelen lesz saját zsebből kifizetni, az is elég húzós lesz.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork