Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


NIMBY

Ervin cikke a TWIO rovatból, 2006. május 16. kedd, 16:46 | 4 hozzászólás

Rengeteg szemetet termelünk. Mindenki tudja és megérti, hogy ezt el kell helyezni valahol. De sokkal kevesebben szeretnék, ha az e célt szolgáló létesítmény a saját településük határában épülne fel. Máris egy klasszikus NIMBY helyzettel állunk szemben.

A betűszó a Not In My Backyard angol kifejezés, sok anyanyelvi beszélő által pejoratívnak érzett, rövidítése, és azt a helyzetet írja le, amikor valaki általában egyetért valamely dolog szükségességével, ugyanakkor saját maga nem hajlandó áldozatot hozni a megoldás érdekében.

Rendszerint szemétégetőhöz hasonló elhelyezési problémákkal küzdenek például az értelmi fogyatékosokat vagy a súlyosan fertőző betegeket gondozó intézetek. És más alapon, de ide sorolható az az eset is, amely kapcsolódik Indiához, és ezzel a holnapi Retúr adáshoz.

Kína és India a világ két legnépesebb országa, a múlt heti és a holnapi rádióadásunk állítása szerint a XXI. század két vezéralakja. Sok mindenben különböznek egymástól, de sok mindenben hasonlítanak is. Például abban, hogy mindkét kultúrában erős preferencia mutatkozik a fiúgyermekek születése iránt.

A mai orvosi eszközök lehetővé teszik, hogy a születendő gyermek nemét már a terhesség igen korai szakaszában, az anyaméhben megállapítsák. A nem kívánt lányokat gyakorta ilyenkor, nem-specifikus abortusz keretében vetetik el a szülők.

Indiában és Kínában oly mértéket ölt a fiúk kiválasztása, hogy azt a számok is meglepő egyértelműséggel alá tudják támasztani. Míg a világon közel azonos számban születnek nők és férfiak, addig a két országban érzékelhetően nagy többségeben vannak a fiúk, Kínában bizonyos korcsoportokban akár 20%-kal is meghaladják a lányok számát.

A szülők persze általában véve elismerik, hogy lányokra szükség van - hiszen kell a feleség a fiaiknak. Ám azok "előállításának" felelősségét nem kívánják saját magukra hárítani. Tipikus NIMBY attitűd.

A szó amúgy egy érdekes cikkben olvasva jutott újra eszembe, amely azt boncolgatja, hogy milyen hatásai lehetnek annak, ha a két országban tovább növekszik a fiúk/férfiak aránya.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

jalso, 2006. május 16. kedd, 17:20 (#)

bocs az offolasert, de ilyenkor eszembejut oregapam elbeszelese, miszerint az o idejeben nem volt szemét, mindent ujrahasznositottak...repedt fazekbol tetőcserép pótló, stb:) bar konnyen lehet,h eljon annak is az ideje, mint kurt vonnegut irt meg jol a holnap,holnap,holnap novellajaban (aki keresne fent az f451 oldalan)...
:)

2

Deansdale, 2006. május 17. szerda, 17:38 (#)

Mint pasi nem nagyon örülök, hogy gyártják a konkurenciát. Jobb lenne ha inkább több csaj lenne :)))
Egyébként a "fürdőkád szélén hagytam a kislányt és micsoda tragédia történt" hozzáállástól felfordul a gyomrom. Bármennyire is "divat" inkább fiúgyereket nevelni arrafelé, azért az már egy kicsit túlzás, hogy a már megszületett leánygyermekeket kinyírják.

3

ses, 2006. május 17. szerda, 19:05 (#)

Deansdale (2), az adatok szerint nem annyira direkt gyermekgyilkosságokról van szó. Inkább arról (ami persze szintén nem valami nemes módszer), hogy a lányokra nem fordítanak annyi figyelmet: mondjuk betegség esetén később viszik őket orvoshoz, kevesebb és gyengébb minőségű élelmet kapnak, stb. Az is megteszi a hatását.

4

sic, 2006. május 19. péntek, 20:18 (#)

#2 Nem gondolom hogy csak "divat" vagy egyéb tradicio. Egy kinai ugy tekint a fiu gyermekére, mint én nézegetem a fizetéslapomon azt rengeteg pénzt amibe kerulok és azt a keveset amit megkapok; biztositàsok, hozzàjàrulàsok, nyugdij, stb. Elég eredményes az a kisérelet ami a lànyszulok gazdasàgi megtàmogatàsàval érvel, ha kell valahogy talàlok linket.
Indiàban egy csalàdi csoddel ér fel egy làny hàzasitàsa, amig ez igy marad, nehéz ennek a szuletésnek orulni.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork