Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


GI Joe

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2006. június 18. vasárnap, 22:25 | 2 hozzászólás

A Hasbro termékmenedzserei erősen vakarták a fejüket a nagy vetélytárs Mattel Barbie babájának fenomenális sikere láttán. Ki kellett találni valamit, és mivel a „hajas baba lányoknak” piaci szeletet már az ellenség elfoglalta, a Hasbro által megbízott kutatók hosszas tanakodás után előálltak azzal az ötlettel, hogy készítsen a játékgyártó cég babát – fiúknak. Így született meg GI Joe.

A GI betűszó a general issue vagy government issue rövidítése, és eredetileg a második világháborúba induló amerikai katonáknak kiosztott felszerelést minősítették így, de a népnyelv hamarosan magukat a közkatonákat is GI-nak kezdte hívni, elvégre őket is csak a kormány bocsátotta ki.

Magyarországon Kovács Jánost mondanak, ha az átlagemberről akarnak beszélni, Amerikában ennek (vagyis inkább neki) Joe a megfelelője. A Yank magazin karikatúristája összekapcsolta a kettőt és képregénysorozatot indított GI Joe címen. Innen ered a név, ezt karolta fel később a Hasbro a fiús babához.

A játékipar sajátos helyzetben van. A bevétel oroszlánrészét a karácsony előtti hetekben abszolválják, ami már önmagában is nehézkessé teszi a vegetálást az év többi részében, de ezt még az is tetézi, hogy a tudósok minden igyekezete ellenére senki sem tudja teljes biztonsággal megmondani, hogy jövő karácsonykor ugyan mire fognak ezek a büdös kölykök rákattanni. Egy jól eltalált termékkel nagyot lehet kaszálni, és legalább akkorát lehet bukni egy rosszal. Ezért aztán a piac domináns szereplői ádáznak mondható küzdelmet folytatnak egymással. (Mérő László, akitől ezt az egész sztorit hallottam, és aki a Hasbrónak és a Mattelnek is dolgozott már – remélem, nem ruhákat tervezett Barbinak –, azt mondta, hogy egyik helyen sem volt szabad kiejteni a másik cég nevét.)

Hogy, hogy nem, időről időre felröppen a pletyka, hogy Barbie és GI Joe szerelmesek egymásba. Hivatalos helyről persze sosem erősítik meg a dolgot, de valahogy mindig olyankor kezdenek terjedni ezek a kósza hírek, amikor a játékiparnak rosszul megy. Bár ezt tisztán spekuláció, de lehetséges, hogy egyszer a két nagy rivális a piaci siker reményében akár még együttműködni is hajlandó lesz. Játékelméleti zsargonnal élve, kooperáló pozícióban játsszák majd a fogolydilemmát.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

eszpee, 2006. június 18. vasárnap, 23:31 (#)

Először azt hittem, hogy John Doe az amerikai Kovács János, de nem pontosan:

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Doe

2

Alonzo, 2006. június 19. hétfő, 01:47 (#)

Mérő László már mindenhol dolgozott, olyan mint Havas Henrik, csak ő értett is mindhez. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork