Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Product Lifestyle Management

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2006. október 3. kedd, 16:10 | 4 hozzászólás

A Product Lifecycle Management olyan jól megszervezett nemzetközi összeesküvés, amelyet a gépészeti tervezőrendszerek gyártói szőttek, annak érdekében, hogy megszokott vásárlóikat továbbra is rendszeresen fejhessék.

A kilencvenes évek végére nagyjából beállt a gépészeti CAD-rendszerek piaca. Aki modellező szoftvert akart venni, az eddigre már megvette, akinek pedig volt, az nem akart váltani. Ezeket a szoftvereket nem gyerekjáték használni, ha valaki nincs tisztában a háromdimenziós modellezés alapelveivel, az legfeljebb a File / Exit menüpontnak veszi hasznát. Ráadásul, ha mondjuk egy autógyár belső szabványként elfogad egy CAD-szoftvert, akkor ugyanennek a szoftvernek a használatát követeli meg a beszállítóitól is, akár tetszik nekik az illető program, akár nem. A konkurencia felhasználóinak elhappolása tehát nem bizonyult különösebben gyümölcsöző tevékenységnek.

Így született az ötlet, hogy ne egyszerűen CAD-szoftvereket készítsünk, hanem egy nagyobb, komplexebb (és jóval borsosabb árú) rendszert, amely összekapcsolja a gyártási folyamat minden lépését, a tervezési fázistól a gyártáson és az azt követő módosítgatásokon át egészen a forgalomból való kivonásig. Egy ilyen rendszer képletesen szólva figyelemmel kíséri a termék életútjának minden egyes állomását, innen az elegáns név: Product Lifecycle Management, rövidítve PLM.

Vegyünk egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy sok pénzem van, és szeretnék egy olyan Suzuki Swiftet magamnak, ami a szokásosnál tizenöt centivel keskenyebb. (Nem erősségem a parkolás, így nagy hasznát venném egy ilyen modellnek.) Tegyük még hozzá, hogy más is érdeklődik, és az enyémmel együtt már több ezer megrendelés futott be a gyárhoz. Lényegében ugyanarról az autóról van szó, mégis egy csomó minden változik: keskenyebb lesz a kasztni, az alváz, esetleg itt-ott ki lehet könnyíteni egy-egy tartóelemen, keskenyebb üléseket kell rendelni a beszállítótól, egyebek. A PLM rendszer ezeket tartja nyilván és vezeti végig, onnantól kezdve, hogy a tervező az összeállítási rajzon megváltoztatja az autó szélességét, egészen addig , hogy automatikusan generált változtatási kérelmet küld az ülések és a műszerfal beszállítóinak, hogy ezentúl a szokásos méret mellett még egy keskenyebb verziót is kénytelenek lesznek gyártani. Ja, és persze a gépkönyveket is frissíteni kell, hogy a szervizben tudják, hogy melyik cikkszámú pótalkatrészeket kell rendelniük. (Hú, de komplikált, lehet hogy mégis inkább megtanulok parkolni.)

Így elmagyarázva az elv egyszerű és logikus, de ha valaki nincs tisztában a kifejezés jelentésével, és esetleg csak buzzwordként dobálózik vele, azt az angol nyelvű helyesírás-ellenőrző könnyen megtréfálja. Egy átlagos spell checker szerint ugyanis olyan szó, hogy lifecycle nem létezik, biztosan lifestyle-t akartál írni. Mivel sokan vannak, akik számára a helyesírás-ellenőrzés abból áll, hogy rákattintanak az „összes javaslat elfogadása” gombra, a PLM szokásos elnevezése mellett szép csendben született egy fantom-kifejezés is: Product Lifestyle Management. Ennek természetesen semmi értelme sincs, de ha a guglival rákerestek, mégis egy csomó találatra bukkantok...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

Benjamin, 2006. október 3. kedd, 19:06 (#)

A "product lifecycle management"-re kozel 5 millio talalatot ad a google es felajanlja h. maskepp keressek ra: Did you mean: "product life cycle management" 400e talalat. Erdekes.

2

dejavubazz, 2006. október 3. kedd, 23:50 (#)

Ahzo szoval kb errol lenne szo: PLM = CAD + MIS

3

sic, 2006. október 4. szerda, 00:19 (#)

Furcsa, Google jobban customizàl mint remélném?:
- 713 pour "product lifestyle management". (0,26 secondes)
- 420 000 pour "product life cycle management". (0,21 secondes)
és vigyàztam, .com-mal kerestem, nem .fr-el.

Nekem màr csak olyan oregesen PLM nél BCG ugrik be és fejleményeik, a lifestyle féle eliràs ugy tunik software és logisztikai kornyezetekben jon elo leginkàbb. Bàr ha belegondolok ezek azok a teruletek ahol a kaizen methodologia még tul dràga volna.

4

Forsage, 2006. október 4. szerda, 10:24 (#)

Amennyire én ismerem, ez a "Did you mean...?"-algoritmus nem a találatok számát fejezi ki (azaz "késpad"-ra keresve 162 db, míg "kispad"-ra keresve 1,41 millió találatot kapunk, mégis, egyik esetben sem javasol Google alternatívát). Hanem, ha az eredeti search term legnagyobb scoring-gal rendelkezö találata (amelyik természetesen a legelsö elem lesz a találati listán) egy bizonyos, elöre beállított érték alá esik (és/vagy a találatok száma... de sztem ez a Google-nél nincs így), akkor pl. a "minimum edit distance" (az eredeti termhez Levenshtein-féle legközelebbi "elgépelt" term alapján) alapján a rendszer megpróbál relevánsabb találatokat szerezni.

Itt van egy Java / Lucene alapú implementáció leírása: http://today.java.net/pub/a/today/2005/08/09/didyoumean.html


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork