Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Naming and shaming

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2006. december 19. kedd, 11:04

A brit hatóságok találékonyságáról többször is írtunk, legutóbb akkor, mikor Keswick város önkormányzatának egyik poétikus vénával megáldott ügyintézője versben válaszolt egy tilosban parkoló ügyfélnek, aki a büntetés elengedését szerette volna elérni. Most itt egy újabb próbálkozás, a naming and shaming, ami abból áll, hogy a renitens állampolgárok nevét és címét közhírré tétetik, abban a reményben, hogy az érintettek ettől a föld alá süllyednek szégyenükben.

Bliccelők, bolti szarkák, szemetelők, huligánok és egyéb antiszociális elemek számíthatnak arra, hogy személyes adataik az elkövetett cselekmény megnevezésével együtt megjelenik az újságban, vagy egy utcai plakáton. A gond csak az, hogy aki szégyenkezne az ilyesmin, az általában amúgy sem bliccel, nem lop a boltban és nem dobja el az utcán a szemetet, tehát nem is kerülne a neve egy ilyen listára. Ezzel szemben akik odakerülnek, azok nemhogy nem szégyellik, de egyenesen büszkék rá, hogy az emberek megismerik a nevüket, még ha nem is teljesen hízelgő kontextusban. Ugyanez a baj az asboval is, bizonyos körökben kifejezetten presztízsértéke van, ha valaki szert tesz egy ilyenre.

A naming and shaming módszer egyébként nálunk biztosan a személyiségi jogok durva megsértésének számítana (pedig érdekes megfigyeléseket lehetne tenni, ha mondjuk Budapesten rendszeresen közzétennék a szabálytalanul közlekedő autók sofőrjeinek nevét, foglalkozását és munkahelyét), de így is akadnak azért alulról jövő kezdeményezések. Jó tizenöt évvel ezelőtt történt Miskolcon, hogy egy forgalmas közlekedési útvonalra néző betonkerítésre valakik kimázolták a következő feliratot:

Örökölni akar? Operáltassa hozzátartozóját Dr. (nem emlékszem a névre)-vel! Cím: Vasgyári Kórház, sebészet, második emelet.

Nem tudom, hogy volt-e alapja a dolognak, mindenesetre az orovos nevét néhány napon belül olvashatatlanná tették gondos kezek; amitől az embereknek mindjárt „nem zörög a haraszt” érzése lett. Hamarosan eltűnt a felirat többi része is, tehát a naming and shaming kampány sikeres volt, amennyiben is elérte, hogy soron kívül átfestették a Szent Anna templom kerítését.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork