Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


On yer bike!

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2007. március 15. csütörtök, 22:41 | 42 hozzászólás

Angol újságírók kedves szokása, hogy cikkeikben olyan utalásokat használnak, amelyeket rajtuk kívül a kutya se ért. Itt van például ez a mondat:

And he suggests the Calvinist doctrine of the elect, saved spiritually and rewarded by God materially, leads to an „on yer bike” mentality...

Izé, milyen mentalitás?

Rövid keresgélés után (Wikipédia rulez) kiderül, hogy a mondást Norman Tebbit nevéhez fűződik. Elmosolyodom; a brit konzervatívok egyik legszínesebb egyéniségét én eddig csak a Tebbit test néven elhíresült doktrínáról ismertem, ezek szerint más maradandót is alkotott.

Lord Tebbit, aki érdemei elismeréséül bárói címet kapott és életre szóló felsőházi tagságot, kalandos életutat tudhat maga mögött. A munkáscsaládból induló N.T. iskolái elvégzése után vadászpilótaként szolgált a hadseregben, majd parlamenti képviselő lett, Margaret Thatcher alatt pedig munkaügyi és ipari miniszter. Súlyosan megsérült az 1984-es brightoni merényletben. (A szállodai fürdőszoba borítása mögé rejtett időzített bombát a miniszterelnök asszonynak szánta a Provisional IRA, és bár sikerült vele öt embert megölni, és többeket nyomorékká tenni – többek közt Norman Tebbit feleségét is – Margaret Thatcher megúszta ép bőrrel. Az IRA közleményt bocsátott ki, amelyben epésen megjegyezte, hogy „Today we were unlucky, but remember we only have to be lucky once. You will have to be lucky always.”) Sokáig Tebbitet tartották Thatcher lehetséges utódjának, ő azonban visszavonult az első vonalból, arra hivatkozva, hogy szeretne több időt tölteni a feleségével, akit a brightoni merénylet tolókocsiba kényszerített. Több aranyköpés és anekdota is fűzödik a nevéhez, ezek közül alább közre adom a legszórakoztatóbbakat.

Tebbit Test

N.T. szerint az az igazi hazafi, aki egy krikettmérkőzésen az angol csapatnak szurkol. Konkrétan az fáj neki, hogy amikor Pakisztán játszik Anglia ellen, ez utóbbiak otthonában, és a meccsre egy csomó olyan angol is kimegy, aki Pakisztánban született, vagy második generációs bevándorló, akkor ezek hazafiatlan módon nem átallnak a pakisztáni csapatnak szurkolni.

Ki szavaz a konzervatívokra?

Nem sokkal az 1988-as választások előtt megjelent egy cikk Guardianban, amely idézi N.T.-t, aki állítólag azt mondta, hogy „No-one with a conscience votes Conservative”. Huhh. Tebbit titkára erre írt egy helyreigazító levelet, amelyben kifejti, hogy a kérdéses újságíróról (Hugo Young) köztudott, hogy utálja N.T.-t, ezért nem is csoda, hogy olyasmit ad a szájába, amit ő nem is mondott. A levél a következő mondattal zárult:

Perhaps this explains the invention of the quotation he [Mr. Young] attributed to Mr. Tebbit.

A levél meg is jelent a Guardianban, sajnálatos módon a szerkesztők valamilyen okból törölték belőle a „the invention of” szavakat, gyökeresen megváltoztatva ezzel a mondat értelmét. (Az újságra nem jellemző ez a magatartás, nem tudom mi üthetett beléjük.) Közel egy év huzavona után végül peren kívül megegyeztek, a Guardian közzétett egy, ezúttal félreérthetetlen, helyreigazítást és kifizetett tizennégyezer font kártérítést.

Told el a biciklit!

A nyolcvanas évek elején, munkaügyi miniszterként kikérték Tebbit véleményét az országban több helyen is lezajlott utcai zavargásokról. A riporter felvetette, hogy N.T. nem gondolja-e, hogy a magas munkanélküliség az oka ezeknek az incidenseknek. A munkaügyi miniszter így válaszolt:

I grew up in the 1930s with an unemployed father. He did not riot. He got on his bike and looked for work, and he went on looking until he found it.

Innen jön aztán az On yer bike! kifejezés (amit N.T. sose mondott, de mégis neki tulajdonítják), olyan értelemben, hogy eredj és keress munkát magadnak, és ha nem találsz, az csak a saját hibád. Az on your bike egyébként szerepel a szótárban is, és van is egzakt magyar megfelelője: told el a biciklit! A mondás történetét ismerve, frappáns szlogen lenne ez egy munkanélkülieket átképző központ számára.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (42)

1

mrbond, 2007. március 16. péntek, 00:10 (#)

ez jo.

2

katmandu, 2007. március 16. péntek, 06:58 (#)

Nem szívesen vitatkozom tanult szerzőnkkel, de a "told el a biciklit" a magyarban tudtommal korántsem "egzakt megfelelője" a postban körüljárt angol kifejezésnek.

Ad 1:
"On yer bike" means "GET on yer bike" (és tekerj), amihez minimum a pedálokra kell állni. Ezzel szemben a magyar kifejezés a bicajra való felszállás mellőzésével, kényelmes ballagással egybekötött tolást idéz. Ennek analógja valami "Shove yer bike" lehetne, de hát az angolok nem ezt mondják.

Ad 2.
A biciklieltolással a "tűnj innen", "húzzál el",
illetve E.sz./1.szem, kij. jelen idejű alakban (hosszabb tevékenység végeztével) a "na, léptem", "na, megyek", "mára ennyi, csá" értelemben használva találkoztam.
Ez utóbbira az előző pontban is említett, kifáradtan hazaballagós-komótos mozgásképzet is ráerősít.

Ad 3.
Olyan értelmű használatával, hogy "(told el a biciklit) menj és keress magadnak munkát", itt találkoztam először. Ez persze nem reprezentatív, de azért feltűnő :)
A magyarban, ha nem talál valaki pl. munkát magának, vagy más neki felróható okból hátrány éri / oppóra fut / szopóágon van stb. akkor általában azt szokás mondani, hogy "magadra vess".

Egyébként a post érdekes olvasmány, ezeket csak úgy lábjegyzetnek :)

3

Author Profile Page stsmork, 2007. március 16. péntek, 07:35 (#)

katmandu, szőrszálhasogató vagy :-)

Ad. 1. A "told el a biciklit", pontosabban "na told el a biciklit, különben kirúgom a küllőket!" kifejezéssel autentikus környezetben (Magyar Néphadsereg, MN-8284-es alakulat) rendszeresen találkoztam.

Ad. 2. Magyarul ez természetesen nem jelenti azt, hogy menj és keress munkát magadnak, kicsit félreérthetően fogalmaztam a cikkben.

Ad. 3. Az angol kifejezés olyan értelmű használatával, hogy menj és keress munkát magadnak, én is itt találkoztam először (épp ezért írtam a cikket), de ez nem azt jelenti, hogy ez a jelentés korábban nem létezett, csak azt, hogy egyikünk se ismerte :)

4

katmandu, 2007. március 16. péntek, 07:56 (#)

Morkie, egy kommentező már csak ilyen :)

De igazából a válaszoddal se jutottam előrébb.

Az Ad1-ed az én korábbi Ad2-mel vág egybe, tehát biztosítasz egyetértésedről, ez jól esik :)

Az Ad3-odban írtakat abszolút nem tudom hova tenni, hiszen én nem foglalkoztam az angol jelentéstartalommal. Csak azt írtam, hogy a "told el a biciklit" nem analógja az angol kifejezésnek, mi több, nincs is ilyen munkakeresére biztató dedikált kifejezésünk (vélekszem).

Ez a komparatív :) nyelvészkedés vicces, de igazából eléggé zsákutca, mert két teljesen eltérő nyelvet vetsz össze már másodízben, és nem tudom, mire akarod igazából kifuttatni.
Arra, hogy mekkora egy raklap sivár szar a mi nyelvünk, bezzeg az angoloké pukkadásig tele van nyelvi leleményekkel, bárcsak britnek születtünk volna (amiért részemről hálát adok, hogy nincs így :) ),
vagy pedig arra, hogy milyen érdekes, színes dolgokkal teli ez az angol nyelv, és mekkorákat lehet szívni pl. angol > magyar fordítóként, amikor szembejönnek egy-egy munkába az ilyen frappáns kreálmányok :)

5

katmandu, 2007. március 16. péntek, 08:03 (#)

off:
Most az jutott eszembe, hogy az angolban pl. nincs olyan szó, hogy "nincs" (csak tagadószóval kombinált létigével fejezi ki, külön szava erre n'mvan :) )

És hiányzik náluk a "sehogy" és a "semmilyen" (sőt, a "milyen" is), ha jól tudom... Bibibí, nekünk meg van :)

6

Author Profile Page eszpee, 2007. március 16. péntek, 09:13 (#)

katmadnu, szerintem megint senki nem hozta fel egyik nyelv "gazdagságát" a másikkal szemben rajtad kívül, akkor ne is nagyon hadonássz ellene.

7

katmandu, 2007. március 16. péntek, 09:27 (#)

Eszpee: szerinted.
De az a helyzet, hogy én nem igazán csípem, amikor te elmeséled nekem, mit kéne csinálnom. És már sokadjára fordul elő, hogy nem olvasol figyelmesen. Nem előnyös tulajdonságod ez teneked.

8

Author Profile Page eszpee, 2007. március 16. péntek, 09:37 (#)

OFF:

katmandu, ezen az oldalon én vagyok az egyik házigazda, így akármennyire is nem csíped, részben én mondom meg, hogy ki mit csinálhat itt. ez ilyen egyszerű, tehát le is zárhatjuk - ha gondod van vele, kérlek ne fárassz az ezirányú kommentjeid töröltetésével, inkább kattints bátran máshova.

félON:

újraolvastam az oldalt, a te hozzászólásodon kívül senki nem beszél nyelvgazdagságról.

ON:

hát ez sajnos nem maradt, kár.

9

katmandu, 2007. március 16. péntek, 09:45 (#)

Hoppá! Bekeményít az Eszpee :) majdnem megijedtem :)

Az persze teljesen jogodban áll, ha a neked kínos beszólásokat törlöd, de hidd el nekem, ha túlzásba viszed, végül csak magadat olvashatod. Ettől a hozzáállástól sem szerzel barátokat.

Aztán írod: te vagy az egyik rendszergazda. Ez egyharmados kisebbség :) Várjuk meg a többieket.

Aztán: nem tudom, miért szólsz bele olyan eszmecserébe, amit nem veled folytattam, hanem Morkkel, és főleg nem értem, hogy amikor én egy _kérdést_ fogalmaztam meg Mork felé a #4-ben, visszautalva a _korábbi_ hasonló postjára, és a kettőt együtt értelmezve érdeklődöm, akkor te mindek libbensz a képbe és kötözködsz.

Azért, mert rendszergazda stb. vagy (amit kétségbe senki nem vont, mindenki tiszteletben tart), még nem jelenti azt, hogy ha butaságot írsz, ne lehessen rá reagálni.

A keménykedést meg tartsd fenn a spammereknek stb.

10

katmandu, 2007. március 16. péntek, 09:47 (#)

(Ej, rendszer- vagy házigazda, meg elgépelések, eh; na mindegy, érthető még azért :) )

11

Author Profile Page eszpee, 2007. március 16. péntek, 09:49 (#)

Házi-, és nem rendszergazda. Te pedig vendég. A fenti kettőt itthagytam, a többit a témában törlöm.

12

katmandu, 2007. március 16. péntek, 09:55 (#)

Engem Mork válasza és véleménye érdekel elsősorban; ugye nem baj, Eszpee hogy a tiéd ebben a cikkben csak igen mérsékelten? :) Törölj, amit jónak látsz, sürögj-forogj. Részemről a reggeli :) Derűs napot.

13

Ali, 2007. március 16. péntek, 10:01 (#)

Katmandu,
már én is belefutottam abba, hogy bizonyos dolgokról itt sem szabad negatív kritikával élni. :(

14

katmandu, 2007. március 16. péntek, 10:14 (#)

Ali, az szomorú, bár itt (szerintem) nem tabu témákról van szó, csupán arról, hogy ha valaki figyelmetlenül olvas és hebehurgyán reagál, akkor utána igazán ne erőpozícióból tárgyaljon, mert komolytalanná vélik az egész.

Mondom ezt én, akinek a lelkén sok tucatnyi figyelmetlenül indított, hebehurgya hozzászólás szárad, szó se róla. Senki nem tökéletes. De én bízom benne, hogy jő majd stsmork, és hagymázas, csapongó kétkedéseimet válaszával abszolválja vagy mittomén :)

15

nyelv-ész, 2007. március 16. péntek, 10:48 (#)

Az átlagnál hevesebb reakciókat tudjuk be a tegnap éjszakai események okozta látens feszültségnek. Én speciel, mielőtt valakinek megmondom, hol a helye, mindig ellátogatok kedvenc pártom weboldalára:

http://www.mkkp.hu

Az ott látottak hatására általában átértékelem a helyzet súlyosságát :-)

16

katmandu, 2007. március 16. péntek, 11:10 (#)

Én szívesen betudom annak, bár nem követtem az eseményeket, bármik is voltak azok, vacsora, kalandfilm, bealvás, ez volt a program :)

17

Ali, 2007. március 16. péntek, 13:00 (#)

Én meg betudom annak, hogy ami megbeszéletlenül marad, az később is feszültséget okoz, függetlenül attól, hogy a Föld éppen hol tartózkodik a pályáján, azaz mit mutat a naptár.

18

Author Profile Page stsmork, 2007. március 16. péntek, 13:47 (#)

Húha, nagyon elszakadtak itt az indulatok, amíg én elmentem kicsit levegőzni :-)

katmandunak, #4-re: természetesen arra akartam kifuttatni a cikket, hogy (ahogy te is írod) milyen érdekes, színes dolgokkal teli az angol nyelv, és mekkorát lehet szívni, amikor szembe jönnek az ilyen frappáns kreálmányok. Ha ez nem jött le egyértelműen a cikkből, az az én hibám, és elnézést kérek.

Egyébként ez az "on yer bike" nem is annyira nyelvi, mint inkább kulturális dolog; mint ahogyan magyarul az "oszt jónapot" is többet jelent annak, aki tudja, hogy melyik közismert személyiség milyen beszédhelyzeben mondta, mint annak, aki csupán szó szerint értelmezi.

De hagyjuk most a nyelvészetet meg a politikát, odakint hétágra tűz a nap és énekelnek a madarak! :-)))

19

Deansdale, 2007. március 16. péntek, 14:03 (#)

Nyelv-ész, köszi a linket! :)

20

nyelv-ész, 2007. március 16. péntek, 15:20 (#)

Deansdale, nem téged keres az a feldühödött óriássün, aki épp most szedi le a szomszéd ház tetejét?

http://orangecow.org/pythonet/sketches/piranha.htm

21

Author Profile Page ervin, 2007. március 17. szombat, 00:26 (#)

hehe, amennyire emlékszem, először fordul elő a kispadon, hogy olvasói viszontfenyegetés érkezik a házigazdai intelmekre.

ezennel megígérem, hogy tisztességgel meg fogom írni "A túlfolyó Katmandu szerkesztői ledózerolása miatt elnéptelendett a Kispad" című cikket, ha ez a fájdalmas fordulat bekövetkezik.

a lelki szemeimmel közben már nepáli zászlókkal rokonszenvtüntetést tartó tömeget vizionálok, és egyre jobban tetszik az ötlet!

22

katmandu, 2007. március 17. szombat, 00:45 (#)

Ervin, hehe, de alkalomadtán majd idézd be, hol olvastál "viszontfenyegetést", mert én sehol se találok ilyesmit, az én billentyűzetemből valót legalább is nem :)

Visszadumálásnak is értelmezhető pontosításra, szerkesztő bácsi tévedéseire való rámutatásra gondolsz netán :)

Az viszont egyenesen vicces vízió lenne, hogy a liluló fejű szerkesztők postról postra gyomlálnák Katmandu kommentjeit, IP szintű bannolásokról, kerék alá/sós kútba tételről ábrándozva :)

A végén még publikus enemyvé avattok itten. Ejnye-bejnye :)

23

Author Profile Page ervin, 2007. március 17. szombat, 01:01 (#)

katmandu, erre a mondatodra gondoltam:

"Az persze teljesen jogodban áll, ha a neked kínos beszólásokat törlöd, de hidd el nekem, ha túlzásba viszed, végül csak magadat olvashatod."

az állításod általában véve igaz, csak persze irreleváns. mi ugyanis nem törlünk egy hozzászólást csak azért, mert az számunkra kínos. úgy sejtem, hogy ezt az olvasóink is tudják (téged is beleértve), különben nem lennének itt. persze ettől még (például érvek híján) nyugodtan próbálkozhatsz egy ilyen csúsztatással.

ide kapcsolódik (meg az erőpozíciós kommentedhez is) a beismerés, hogy igen, kétségtelenül megvan az előnye egy saját homokozónak. próbáld ki, csináld kitartóan néhány évig, pepsi érzés!

24

Ali, 2007. március 17. szombat, 09:39 (#)

Ervin,
olyan azért már megesett, hogy a vendégmunkás majdnem hátat fordított a blognak egy hozzászólás után és külön cikkben kellett erre kitérni. :) Tudom, mert én voltam a hozzászóló.

25

katmandu, 2007. március 17. szombat, 18:03 (#)

Ervin, ha te az idézett mondatból fenyegetést olvasol ki, akkor vagy nem ismered a szó jelentését, vagy szándékosan olyasmit magyarázol bele, ami nem igaz.
Utóbbi esetben részedről a csusza, ugyebár.

Józan gondolkodású ember nem hiheti, hogy az idézett rész burkolt vagy nyílt fenyegetés, ami valami baljós következményt helyez kilátásba.
De ha ennyire meg kell mindent magyarázni, akkor tessék:
nem, nem kell attól rettegni, hogy egy olvasó sötét praktikák révén, mintegy retorzióként elnépteleníti (agyonhackeli) a Kispadot, ez csak egy jó szándékú tanács volt, nem pszichikai terror (lásd még: "kösd be a cipőd, mert a végén orra esel"; ha ilyet hallasz valakitől, akkor is úgy veszed, hogy az illető orra akar buktatni, vagy örülsz, hogy szólt?)

Ami meg a privát homokozót illeti: köszi a jó tanácsot, de hát nem ismersz (ez nem kölcsönös), így nem is tudhatod, hogy milyen tapasztalataim vannak e téren. Megsúgom: valószínűleg hamarabb tettem szert ilyesmikre, mint te. Részletekkel, sajnos nem szolgálhatok, be kell érned ennyivel :)

Saját új homokozót momentán nem áll módomban kiépíteni, és különben is minek, ha mások már megtették :)

Hogy mit töröltök és mit nem, az a ti dolgotok, ezzel nem foglalkozom. A törlésre és effélékre való utalást Eszpee tette, én csak reagáltam rá, ahogy az illik.

Csak a tárgyilagosság meg a tisztánlátás jegyében, az előző részek tartalmából:

1. Eszpee beszól a #6-ban, és explicite megszabja, hogy a posttal kapcsolatban kvázi ne nyilvánítsak véleményt (még csak nem is offoltam, pláne nem spammeltem stb.)

2. A #7-ben kifejezem ezzel kapcsolatos rosszallásomat, mert tényleg nem szeretem, amikor valaki helyettem akar gondolkozni, anélkül, hogy erre kértem volna.

3. A #8-ban erre Eszpee elkezd keménykedni, erőfitogtatni, kvázi kifejezve, hogy márpedig ő, mint helyi hintaló, bizony kiterjeszti a kontrollt az ontopik véleményekre is.

Elnézést a szóért, de bárgyú és egyben kakaskodó volt az egész. Ezt ki is fejeztem, és bevallom, Eszpee helyében nekem ciki lenne, ha a saját blogomban kioktatnának, ráadásul joggal. Ezért az ilyesmiknek a törlése is megérthető lenne.

De te biztosítasz, hogy ez nincs így :) ezt öröm tudni.

26

Penálen, 2007. március 17. szombat, 18:19 (#)

Ali,

"olyan azért már megesett, hogy a vendégmunkás majdnem hátat fordított a blognak egy hozzászólás után és külön cikkben kellett erre kitérni. :) Tudom, mert én voltam a hozzászóló."

A blognak eszem ágában sem lett volna hátat fordítani - mert a másik fél én voltam, ugyebár - csak a vendégmunkási stáust akartam visszadobni.

27

Author Profile Page ervin, 2007. március 17. szombat, 20:45 (#)

Ali (24), ugyanakkor megnyugvással tölt el, hogy olyan is megesett már, hogy egy törzsolvasónk drámai hangon bejelentette a végleges távozását, távozott is, majd egyszer csak ismét feltűnt köreinkben. Tudod, mert te voltál az olvasó. :)

28

Ali, 2007. március 17. szombat, 21:01 (#)

Ervin,
be is jelentettem volna? Akkor valóban sikerült elvesztenem a béketűrésemet. (Nem emlékszem, de az én koromban ez már semmit nem jelent, mindazonátal meg vagyok picit lepve.) Most is úgy érzem, kicsit borúsabb a helyzet, mint amiért érdemes idejárni, de majd meglátjuk, lesz-e javulás. Mondjuk nem vagyok egy optimista fajta, de ez a blog okozott már kellemes meglepetéseket.

Penálen,
arról beszéltem, a vendégmunkási státuszról. Elég könnyen hagytad magad rábeszélni a folytatásra, szóval nem volt az olyan nagyon komoly. :)

29

Penálen, 2007. március 17. szombat, 22:20 (#)

Ali,
sztem ne beszélj olyanról, amiről fogalmad sincs. Hogy mennyire volt könnyű rábeszélni, azt még csak nem is sejtheted, már, ha eszpee és Ervin nem cc-zték el neked is a méleket, amiket ezügyben váltottunk.

30

Ali, 2007. március 17. szombat, 22:52 (#)

Feltételezed, hogy kibeszélnek a hátad mögött? Az bizony elég szomorú lenne. Rád nézve azért, mert nem tartanak képesnek tetteid következményeinek teljes viselésére, rájuk nézve meg az indiszkréció miatt. Nem így ismerem őket. Ha pl. azt mondják, hogy bejelentettem a fentiek értelmében az elvonulásomat a blogról, akkor el is hiszem, bár mondom, meglep, mert nem emlékszem rá. De nem keresem vissza. Vannak időszakaim, amikor nincs kedvem dolgokhoz, biztos úgy volt, ahogy említik. Ennyi.

Ami pedig a "könnyűséget" illet, azt láttam, hogy nem kellett sokat várni a visszatérésedre. Ebből vontam le azt a következtetést, hogy azért oly nagy rimánkodásra nem lehetett szükség. Van a közelemben hat éves fiúgyermek, nála is kb. ennyi ideig tart az "örök harag". :)

31

Penálen, 2007. március 17. szombat, 23:23 (#)

Bárhogy erőlködsz, se fogom elhinni, hogy komolyan vetted azt, amit írtam.

A következtetések pedig minden emberre jellemzőek.

32

methan, 2007. március 18. vasárnap, 00:24 (#)

valódi demokráciát a kispadra!! elég a véleményszabadság rózsavizét prédikáló, de a diktatúra kannásborát vedelő triumvirátusból!! elég az olvasó primátusát csak szavakban hírdető, de az olvasót brutálisan elnyomó újburzsoáziából!! csak, mert nekik tellett saját homokozóra? nem, nem, soha!! éljen a forradalom!! éljenek a kispad megzabolázhatatlan szabadságharcosai!! mégha elefántok is a porcelánboltban!! finomkodva nem lehet a terror ellen harcolni!! utolsó csepp vérünkig!! meg ilyenek!!

33

Dr. Minorka, 2007. március 18. vasárnap, 01:42 (#)

Khm, kollégák! A bikától térjünk vissza a bike-hoz (bocsánat a szóviccért)...

34

Ali, 2007. március 18. vasárnap, 10:16 (#)

#31-re: Komolyan szoktam venni embertársaimat -- már ha sikerül megértenem, mit akarnak. A 31-es hozzászólást nem értem teljes mértékben. Erőlködöm? Hol? Abban viszont igazad van, hogy a következtetések jellemzőek. Ki mit tapasztalt meg, arra épít. Részedről viszont nem csak én tapasztalhattam meg, hogy a kritikát inkább megbosszulni, mint megfogadni szereted. Ezen a blogon is kaptál már figyelmeztetést _mástól_, amikor velem próbálkoztál.

Figyelve a hozzászólásokat, azt gondolom, hogy Katmandu olyan dologra talált rá, amivel mindenképpen foglalkozni kellene, mert ha ez a kicsit paranoiás, lesöprős, "deakkorismimondjukmeg" stílus válik jellemzővé itt, az megintcsak az ország egyik legjobb blogjának vonzerejét és értékét csökkenti. Jelen pillanatban problémakezelésből nem állunk jól és azért ennél én jobbnak ismertem meg a csapatot. Ez itt nem egy átlag-érdektelen blog.

35

Penálen, 2007. március 18. vasárnap, 11:53 (#)

Ali,
on yer bike.

36

katmandu, 2007. március 18. vasárnap, 12:51 (#)

Bike-schmike! :) ugyanmá. A "Scram!" sokkal tömörebb, ha valakit valaki el akar hajtani :)

De itt erről szerintem szó sincs, mint ahogy arról sincs, hogy a Kispadot mint olyat érnék itt kritikák. Szerzőket, házigazdákat, vendégeket igen, ha arra okot adnak, konkrét esetekben, konkrét postokban, kommentekben. Ne spilázzuk se túl, se alá vagy mi.

37

gargoyle, 2007. március 18. vasárnap, 19:19 (#)

nem alkalmas a net konfliktuskezelesre ez mar latszik. javasolnek kozos sorozest/kavezast ha nem sejtenem hogy a fele resztvevo kelet chileben el (:

esetleg szervezzunk hazibulit chili&vanillanal meglepetesileg, es akkor a kaja is meg van oldva :D

az "oszt jo napot" meg nagyon jo pelda a gyors jelentesmodosulasra :D

38

Ali, 2007. március 19. hétfő, 08:32 (#)

Katmandu,
de, de érje csak kritika, legyen nekünk, olvasóknak jobb, ezért járunk ide, nem? A szerzőket és a Kispadot én úgy igazából nem tudom és nem is tartom célszerűnek szétválasztani, sőt igazából a hozzászólók is adnak hozzá valamit (jót, rosszat, de jellemzőt), viszont a szerzők off-Kispad tevékenysége elvben nem, pontosabban az, amit még kapcsolati szinten sem említenek. Pl. ha Ervinről kiderülne, hogy titokban embercsempész és műkincsrabló, attól a cikkei még ugyanolyan jók lesznek, nem? Legfeljebb ad egy kis színt, sokadik jelentést némelyiknek. :D

Ennek megfelelően jeleztem én is egy Kispad fennen ragyogó dicsfényét :) csekély mértékben elhomályosító gyakorlatot a "szerző" mező kezelésével kapcsolatban, de egyelőre nem érezték át a problémát, a felvetés így lesöprésre került. Nyilván nem a legjobban sikerült bemutatnom a lényegét (ami részben a kereshetőséget, részben az egyértelműséget és ezzel bizonyos félreértések elkerülhetőségét érinti), de én nem is vagyok jó "lobbista". Ettől a probléma még nincs megoldva. :(

Gargoyle,
esetemben bizonyos okokból alkoholfogyasztásról szó sem lehet. Ami meg a "konfliktust" illeti, én a hosszú távú megoldásokban hiszek. :)

39

kfgyk, 2007. március 20. kedd, 13:59 (#)

Sziasztok,

Nem szeretnem tolni a piros biciklit, de a szerkeszto urak valoban nagy energiat fektettek a homokozojukba, meg is van becsulve.
Masreszt viszont, ti magatok is elismeritek, hogy a sesblog/kispad az olvasoival kommenteloivel alkot szerves egyseget, igy en latnam ertelmet, hogy a kialakult, osszeverbuvalodott kozosseg kapjon legalabb szingapuri merteku szabadsagjogokat. En egy Speakers Cornerre gondolok, ahol lehetne (akar tovabbra is moderaltan) gyulekezni, temakat felvetni es joizuen offolni.
Az mar csak technikai kerdes, hogy ezek utan a szerzokre bizottan mely kommentek kerulnenek at ide es, hogyan lehet majd ezt szervezni, odavissza linkelni.
Onzo peldaval is megvilagitanek: Alkalmankent be-bedobok az uzenoladaba, de az nem ugyanaz mintha az olvasotaborral lehetne megvitatni, hogy miert a Taxidermia az egyetlen vallalhato magyar film a kozelmultbol.

Remelem nem az obligat sajat homokozot dobja a replyautomata ;)

ja es bocs stsmork, ez a post elegge targyeltert mar, a karpotlasi szandeku katonas-biciklis poen ellenere ezt a postot latnam legszivesebben a friss duhongoben. ;)

40

katmandu, 2007. március 20. kedd, 14:30 (#)

#39/kfgyk:
Tudod te, eretnek lélek, hogyan nevezik azt, aminek az ötletét (moderáltan gyülekezni, témákat - azaz topikokat :) felvetni) körvonalaztad?
Fórumnak nevezik, úgy bizony :)

Szerintem szó se lehet róla, pontosabban a Kispad nem erről szól. Erre vannak nagyszerű fórumszolgáltatók.

A Kispad (majd a tulajok kiigazítanak, ha nem így van) nem közösségi portál, ahol van egy fórummotor is, eszmecsere céljából, hanem egy közös blog, mármint 3 ember közös (és tematikus) blogja, kommentezési lehetőséggel - az, hogy ezt eléggé el nem ítélhető módon egyes különc userek abuzálják :) egy dolog.

Nem hinném, hogy Kispadék nagyon akarnának egy dühöngőt nyitni (ezzel az erővel fellőhetnének egy fórummotort is), mert ez pont a Kispad értelmének tenne alá, annak, hogy itt a házigazdák és olykor a vendégmunkások generálnak tartalmat, és ahhoz kapcsolódó véleményeket, eszmefuttatásokat várnak. A mag, ami köré a Kispad szövődik, a házigazda trió, és az, amit ők a világból rögzítenek és megosztanak. És jól van ez így.
(Vagy épp ellenkezőleg! :) )

41

kfgyk, 2007. március 20. kedd, 14:59 (#)

nem feltetlenul forum, a jatekszabalyokat kell jol kitalalni, hogy az offarany feljavulhasson a rendes cikkeknel. engem is zavar mikor egy tema urugyen masrol megy a duma, es ez most eleg sok postnal van igy. talan elegben, hogy lepesigenyt generaljon. az otlet egyebkent konstruktiv megoldo probal lenni, ha nem kell, hat nem kell. bedobom a taxidermiat a dobozba es kesz :)

42

bleriot, 2009. január 22. csütörtök, 19:21 (#)

Az 'On yer bike' idióma, jelentése kb: 'na menj már!'


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork