Hozzászólások | Szólj hozzá! | Rovatok és keresés
eszpee cikke a TWIO rovatból, 2007. május 25. péntek, 13:01 | 45 hozzászólás
Az imént a napirajz kapcsán jutott eszembe a kifejezés, eltévedtem a Wikipédia megfelelő oldalára, és elvesztem. Nézzük előbb a lényeget: az acquired taste talán "tanult ízlelés"-nek fordítható, annak a folyamatnak a végeredményét jelzi, ami a "fúúúj mi ez a gusztustalan izé?!"-től a "jézusom, ez nagyon jó!"-ig terjed. Valószínűleg legtöbbünk így volt a kávéval és a sörrel is, azoknak is szokni kell az ízét eleinte. Ennyi, a kötelező kör megvolt, jöjjön a szórakozás, szemezgessünk, minek az élvezetéhez kell még némi gyakorlás a Wikipédia szerint?
Dagad a honkebel, ide sorolódik ugyanis a már említett kávé és sör mellett az Unicum is. Érdekes még a teás vonulat, konkrétabban a lapsang souchong, amit füstrajongó szerzőtársam is megénekelt már, vagy szintén az ő tollából a "pergamenízű tea", a pu-erh. No meg persze az összes whisky, ha már folyékony füstről beszélünk.
Gyermekkori emlékek alapján a spenót, a padlizsán és a kelkáposzta is nyilván ide kell, hogy tartozzon, de vannak ennél érdekesebb dolgok is, például a világ legbüdösebb gyümölcse, a durian, amit még a szingapúri tömegközlekedési eszközökről is letiltottak. Kihagyhatatlan a világ másik végéről a mexikói huitlacoche is, a kékesfekete gombaszálakkal fertőzött beteg kukorica.
Ott van kapásból az ismertebb százéves tojás, ami nevével ellentétben persze nem egy évszázadon át rohad a sáros agyagban, csak néhány hétig, esetleg hónapig. Az eredmény: a fehérjéből átlátszó sötétbarna zselészerűség, a sárgájából pedig sápadtzöldes, sajtra emlékeztető ízű ínyencség lesz. Ennél még egy fokkal keményebb a szintén ázsiai balut, ami gyakorlatilag egy héjában főtt, félig kifejlett kacsaembrió.
A világ fél sajtgyártása ide sorolható, nem hiszem, hogy egy szűz nyelvnek bármelyik kéksajt elsőre ízlene, de vannak ennél viccesebb dolgok is, a lista legtetején valószínűleg az elvileg betiltott, de feketepiacon állítólag még beszerezhető szardíniai casu marzu, ami szó szerint rohadt sajtot jelent. Ne holmi egyszerű érlelésre gondoljatok: a szinte folyós belső állagot a Piophila casei légy lárvái okozzák, amik kifejlett korukra közel egycentisek lesznek, viszont ijedtükben akár 15 centit is ugranak, így fogyasztásukkor célszerű a szem védelméről gondoskodni.
Kellemes tanulást mindenkinek! Ne felejtsétek, hogy bármennyire is undorítónak tűnik néhány a fentiek közül, a legjobb ízek szinte mindegyike igényel némi szoktatást. Ha kihagytam volna valamit, pótoljátok bátran!
Update: most látom, hogy rovatgazda kollégám már írt erről a kifejezésről - ő persze cselesen megkerülte a fordítás kínzó feladatát -, ráadásul az általam nem is említett likorisszal járta körül, olvassátok el azt is, ha kimaradt volna anno!
(#)
, 2007. május 25. péntek, 13:13Paradicsomos káposzta...
(#)
, 2007. május 25. péntek, 13:48A modern művészet minden ága. Azt sem emészted meg elsőre, valószínűleg nem is tetszik, de ha egy kicsit szoktatod a szemed, füled stb. már nem is érted hogy érted be a régi vackokkal.
(#)
, 2007. május 25. péntek, 13:48erdekes, a lapsang suchong nekem mar elsore is bejott. (azert az oolong formosanal es a senchanal nem jobban.) monnyuk ehhez hozzatartozik, h ellentetben a teasznobokkal, en kizarolag cukrozva vagyok hajlando meginni. igen, a zold teat is.
amugy a "szazeves tojas" magyar neve helyesen szerintem szaznapos tojas, az elobbi inkabb amolyan ironikus becenev, esetleg netto hulyeseg. persze lehet, h tevedek, de a google az elobbire csak 12, az utobbira viszont 52 talalatot ad. ami nem nagy kulonbseg, de valamit talan jelez.
(#)
, 2007. május 25. péntek, 14:00Kólavariációkban szaktekintély vagyok - a két legjobban sikerült a kóla-abszint, illetve a kóla-mentalikőr kombók. Keményen dolgozni kell, hogy még egyszer elviseld a szádban - mármint neked, mert az én ízlelőbimbóimmal vmi baj lehet: elsőre bejkött mindkettő :)))
De, ha egyszer megvan az íz... az nirvána, ecsém!
(#)
, 2007. május 25. péntek, 14:02(#)
, 2007. május 25. péntek, 14:03Illetve: asszem Pulparindos volt a neve annak az izének (javíts, ervin, ha tévedtem, ami leginkább papírzsebkendő méretűre hengerelt fülzsírnak néz ki, ízre tömény-csípős-savanyú-beazonosíthatatlan, ervinék hozták valahonnan a világ rosszabbik végéből, és csak én voltam hajlandó megenni :)
(#)
, 2007. május 25. péntek, 14:10Jajjajjajj,m majdnem elfelejtem a legjobbat: a finn vonal is nyomul ezerrel: saját "kedvencem" a Salmiakki című cukorka, ami állagára bézve a gumicukorra hajaz, ízét tekintve pedig... nos, én köbö pont ilyennek képzelném el a szar ízét - már, ha ilyeneken képzelegnék :) Ehhez pont stimmel a feketebarnás szín, és a light szarszag, ami érezhető - szerencsére nem túl átható...
Asszony pedig a viilit ( http://en.wikipedia.org/wiki/Viili ) őrizte meg emlékezetében ottjárakorról - ez vmi joghurt-szerű cuccos, állítólag leírhatatlan ízzel - biztos van az olvasótáborban, aki bővebben tud róla mesélni :)
(a liquorice-szel én eddig csak a tic-tac révén találkoztam, Tleg erőst nóvum az ízvilága...)
(#)
, 2007. május 25. péntek, 14:13bocs a floodért, de a téma mély, eddig nagyon zárt bugyrokat tárt fel a tudatomban :)
Italok: asszem, nem kell magyaráznom, miért tartoznak sztem ide a varsói blokk kóla-próbálkozásai... Az élre természetesen a tót Kofola kívánkozik, de sztem max célfotóval előzi meg a szlovén Cockta nevű izét - mindkettőnek kizárólagos fanja vagyok az ismeretségi körömben :) Na, ezekre is max rászokni lehet - nekem sikerült :)
(#)
, 2007. május 25. péntek, 14:26"a szlovén Cockta"
Én ezt még Jugocockta néven fogyasztottam gyerekkoromban Belgrádban.
Hah, salmiakki a liquorice változata:
http://en.wikipedia.org/wiki/Salmiakki
(#)
, 2007. május 25. péntek, 14:26kofolat lehet majd kapni itthon is, allitolag. pragaban en nagy batran ketlitereset vettem egybol, hat, meg maradt belole a negy nap vegere, amig kint voltunk...
nekem kolaszeru izeben a dr pepper a favorit. azt is sokan utaljak.
(#)
, 2007. május 25. péntek, 15:36A dr. peppernek valami nagyon nem olyan az ízében, mint amilyen jó sok évvel ezelőtt volt. Először úgy jó 10-15 éve ittam, a koleszban lakott egy rövid ideig egy amerókai skac, ő hozta "kintről", az egész más volt, mint ez a mostani, aminek leginkább valamiféle cukros mandulaszerű íze van, és egyszerűen gey. A másik nem ilyen volt.
(#)
, 2007. május 25. péntek, 15:37Doki,
igen, én is láttam utólag, hogy a Salmiakkiban is liqorice van (meg szalmiák), köszi a kiegészítést!
Az ős-jugocockta is olyan volt, mint a kicsit megsavanyodott-megromlott kóla? :)
(#)
, 2007. május 25. péntek, 16:03Cockta - '50 evekben kezdtek gyartani Horvatorszagban a Jupi -val egyutt valaszul a kapitalista lottyokre (CC, Fanta), es csak husz evvel kesobb adtak el a licencet a szloveneknek. Tiszta egeszseges a sok gyogynovenytol bar elegge edes :). A jugocockta valamilyen termekleagazas vagy koppintas lehet, nem ismerem, viszont neveznem az Apatini "Apa Cola" -t, enyhe szenpor izevel nagyszeru kiegeszitoje mindenfele epitkezesnek. Szerencsere a sort ugyanitt fogyaszthatora csinaljak (Jelen Pivo)
(#)
, 2007. május 25. péntek, 16:17Jugocockta:
Már nem emlékszem, de nem volt rossz az biztos, szívesen ittuk.
(#)
, 2007. május 25. péntek, 16:57penálen (#8, #12), hamár megsavanyodott-megromlott kóla: a kofolának (ami, ugye, defaultból savanyú) van citromos változata is. nem mintha rád akarnék licitálni, de nekem még a citromos is nagyon bejön.
(#)
, 2007. május 25. péntek, 18:01Én az After Eight csoktól hánytam régen, ma meg imádom. Mogyoróvaj dettó
(#)
, 2007. május 25. péntek, 20:03methan,
megvolt a citromos Kofola, nem rossz, de nekem az "originált" az igazi :)))
És, ha már a sokáig-hánytam-tőle-aztán-megszerettem kategóriáról is szó esett: nekem két ilyen volt: a majonéz, illetve a nutella.
De ez már off :(
(#)
, 2007. május 25. péntek, 20:06Bassz, a legjobbat hagyom ki: Grand Cru - melyik márkából is, ervin?
Belga sörféle, alapból olyan, mintha félig felöntenék a sört ecettel. Ervin a mai napig nem hiszi el, hogy nekem Tleg bejön, mikor a Mosselenben járok, mindig leugrik egy.
Ízének nóvum-jellegére jellemző, hogy, amikor egyszer kértük, a pincérnő kétszer is rákérdezett, hogy valóban azt akarok-e, merthogy "az nagyon rossz" :)))
(#)
, 2007. május 25. péntek, 22:16re: (17)
Ha jól értem a szalmiákos rémcukkert nyeled, mint kacsa a nokedlit, a nutellához meg erőszakosan hozzászoktattad magad?:)
(#)
, 2007. május 26. szombat, 08:00Ami még masszív acquired taste, az a BMW „Bangle Butt” formanyelve 2002 óta, a hullámzó karosszériaelemekkel, meg a potrohos csomagtartókkal. És van akinek tetszik! Nínó Karotta például azt mondta, hogy az Ötös (talán a legrondább az összes közül) a legszebb sportszedán a piacon, és egyszer majd én is megértem, hogy miért.
Én azt hiszem, hogy az akvirációnak is vannak határai.
, 2007. május 26. szombat, 13:38 (#)
(18) - rodenbach a sör neve, a pincérek szerint csak te iszod meg egész pesten.
Ott van még a burmai kőolaj-ízű üdítő, meg a norvég barna sajt is, nem akarjuk tudni, hogy mi van bennük. Aztán erős jelölt a délkelet-ázsiában népszerű sarsaparilla: ott üdítők illat-alapanyaga, nálunk viszont a budi rudié.
, 2007. május 26. szombat, 13:46 (#)
Más vonal: Eszpee kollégám zenei gyűjteményének 70%-a is ebbe a kategóriába tartozik. (A maradék 30% pedig akvirálhatatlan.)
(#)
, 2007. május 26. szombat, 15:09Én a kispadot is ide sorolom:-)
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 12:49Óvatosan azokkal a kólákkal:
Some Soft Drinks May Damage Your DNA
http://science.slashdot.org/article.pl?sid=07/05/27/0434200&from=rss
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 13:52#24: arról nem is beszélve, hogy például a sör meg az agysejteket pusztíccsa.
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 13:58Natto: Rohasztott szójababot keverj össze kevés szójaszósszal és mustár v. vaszabi hozzáadásával már kész is. A babokat először összekeverik valami bacilussal, ami elkezdi rohasztani. Meg lehet szeretni.
Natto: http://en.wikipedia.org/wiki/Natto
Kevesen ismerik, de aki igen, az egyszer próbálta és többször nem akarja. :)
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 14:51re: 25
Nem mindegy az arány, a gyorsaság, stb.
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 20:21Ismerőseim körében a Rahat nevű borzadály szedi áldozatait. Az állaga valamiféle porcukorral szórt zselés kocsonya, az íze viszont annyira geil, hogy hozzá képest a cukrozott méz elmenne citromlének.
Pedig lehetne mennyei eledel is, hiszen van benne dió, mogyoró, mandula, narancs, grapefruit is, viszont a lisztes-vaníliás-cukros szirup, amibe mindez beleágyazódik, teljességgel ehetetlenné teszi.
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 20:44és fűrészpor, akárcsak a halvában:)
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 20:52Ez is egy elég vacak kólamutáns (ráadásul a svédek még büszkék is rá). Érdekesség, hogy szezonális, csak húsvét és karácsony környékén árulják.
http://en.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5skmust
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 23:33Doki,
"a szalmiákos rémcukkert nyeled, mint kacsa a nokedlit"
Ezt pontosan honnan olvastad ki?
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 23:36Ervin,
"rodenbach a sör neve"
Ez az, köszi!
"a pincérek szerint csak te iszod meg egész pesten."
Pesten? Nem Európát mondott??? :)
Amúgy nem egy dolog van, amit valszín csak én ettem/ittam az országban, legalábbis abból a sebességből, amivel eltűntek a polcokról a megjelenésük után, erre következtetek. Két legszebb példám a Jumboli, illetve az Opal Fruits eperlé - de ez már off, bocs.
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 23:38Ervin,
mindig tudtam, hogy úriember vagy, de sajna nyilvánvaló, hogy mikor eszpee zenei ízléséről beszélsz, akkor közben az enyémre gondolsz :)
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 23:41mf,
egész felkeltetted az éredklődésemet ezzel a svéd kotyvalékkal!
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 23:42re: (31) Penálen
Huh, bocs! Figyelmetlenül olvastam. Elfelejtettem az idézőjeleket.:)
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 23:45A Century-egg magyarul nem inkább százNAPOS tojás néven ismert? Magam így sokkal ismerősebbnek érzem, a gugli is több találatot ad rá.
(#)
, 2007. május 27. vasárnap, 23:48Minorka,
a (35)-ben leírtaktól nem lettem okosabb. Vagy, az uccsó mondatod valami titkos kód, aminek a megfejtáse az, hogy "hülyeséget mondtam"? :)
(#)
, 2007. május 28. hétfő, 01:07Nem titkos!:)
7-es írtad:
"saját "kedvencem" a Salmiakki című cukorka"
ebben nem vettem észre az idézőjelt a kedvencem körül
(#)
, 2007. május 31. csütörtök, 21:28A magyar saláta sem kutya, főleg az édeskés majonézzel készültek, ebbe születni kell, még nem ismerek senkit akinek sikerült volna ezt az ízvilágot csak úgy megszerezni.
(#)
, 2007. május 31. csütörtök, 22:31Mi az a magyar saláta?
(#)
, 2007. május 31. csütörtök, 23:46Gondolom, itt elsősorban a "saláta, mint ételféleség magyar (újra)értelmezésére" gondolt a szerző.
(#)
, 2010. augusztus 3. kedd, 11:31És a csokis macisajt az smafu?
(#)
, 2010. augusztus 6. péntek, 00:04Az eredeti tök király - az új sajna kicsit gyengébbre sikeredett... Azért az ízét sikerült akvirálni :)
» Filmek
» Könyvek
» Éttermek - térképpel!
» Receptek
» Mobil videók
A Kispad-feednek most
olvasója van. Szeretnél közéjük tartozni? Ezen az oldalon mindent elmagyarázunk.
Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork