Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Acquired taste

eszpee cikke a TWIO rovatból, 2007. május 25. péntek, 13:01 | 45 hozzászólás

Az imént a napirajz kapcsán jutott eszembe a kifejezés, eltévedtem a Wikipédia megfelelő oldalára, és elvesztem. Nézzük előbb a lényeget: az acquired taste talán "tanult ízlelés"-nek fordítható, annak a folyamatnak a végeredményét jelzi, ami a "fúúúj mi ez a gusztustalan izé?!"-től a "jézusom, ez nagyon jó!"-ig terjed. Valószínűleg legtöbbünk így volt a kávéval és a sörrel is, azoknak is szokni kell az ízét eleinte. Ennyi, a kötelező kör megvolt, jöjjön a szórakozás, szemezgessünk, minek az élvezetéhez kell még némi gyakorlás a Wikipédia szerint?

Italok

Dagad a honkebel, ide sorolódik ugyanis a már említett kávé és sör mellett az Unicum is. Érdekes még a teás vonulat, konkrétabban a lapsang souchong, amit füstrajongó szerzőtársam is megénekelt már, vagy szintén az ő tollából a "pergamenízű tea", a pu-erh. No meg persze az összes whisky, ha már folyékony füstről beszélünk.

Zöldség-gyümölcs

Gyermekkori emlékek alapján a spenót, a padlizsán és a kelkáposzta is nyilván ide kell, hogy tartozzon, de vannak ennél érdekesebb dolgok is, például a világ legbüdösebb gyümölcse, a durian, amit még a szingapúri tömegközlekedési eszközökről is letiltottak. Kihagyhatatlan a világ másik végéről a mexikói huitlacoche is, a kékesfekete gombaszálakkal fertőzött beteg kukorica.

Tojás variációk

Ott van kapásból az ismertebb százéves tojás, ami nevével ellentétben persze nem egy évszázadon át rohad a sáros agyagban, csak néhány hétig, esetleg hónapig. Az eredmény: a fehérjéből átlátszó sötétbarna zselészerűség, a sárgájából pedig sápadtzöldes, sajtra emlékeztető ízű ínyencség lesz. Ennél még egy fokkal keményebb a szintén ázsiai balut, ami gyakorlatilag egy héjában főtt, félig kifejlett kacsaembrió.

Sajtok

A világ fél sajtgyártása ide sorolható, nem hiszem, hogy egy szűz nyelvnek bármelyik kéksajt elsőre ízlene, de vannak ennél viccesebb dolgok is, a lista legtetején valószínűleg az elvileg betiltott, de feketepiacon állítólag még beszerezhető szardíniai casu marzu, ami szó szerint rohadt sajtot jelent. Ne holmi egyszerű érlelésre gondoljatok: a szinte folyós belső állagot a Piophila casei légy lárvái okozzák, amik kifejlett korukra közel egycentisek lesznek, viszont ijedtükben akár 15 centit is ugranak, így fogyasztásukkor célszerű a szem védelméről gondoskodni.

Kellemes tanulást mindenkinek! Ne felejtsétek, hogy bármennyire is undorítónak tűnik néhány a fentiek közül, a legjobb ízek szinte mindegyike igényel némi szoktatást. Ha kihagytam volna valamit, pótoljátok bátran!

Update: most látom, hogy rovatgazda kollégám már írt erről a kifejezésről - ő persze cselesen megkerülte a fordítás kínzó feladatát -, ráadásul az általam nem is említett likorisszal járta körül, olvassátok el azt is, ha kimaradt volna anno!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (45)

1

Dr. Minorka, 2007. május 25. péntek, 13:13 (#)

Paradicsomos káposzta...

2

holland, 2007. május 25. péntek, 13:48 (#)

A modern művészet minden ága. Azt sem emészted meg elsőre, valószínűleg nem is tetszik, de ha egy kicsit szoktatod a szemed, füled stb. már nem is érted hogy érted be a régi vackokkal.

3

wice, 2007. május 25. péntek, 13:48 (#)

erdekes, a lapsang suchong nekem mar elsore is bejott. (azert az oolong formosanal es a senchanal nem jobban.) monnyuk ehhez hozzatartozik, h ellentetben a teasznobokkal, en kizarolag cukrozva vagyok hajlando meginni. igen, a zold teat is.

amugy a "szazeves tojas" magyar neve helyesen szerintem szaznapos tojas, az elobbi inkabb amolyan ironikus becenev, esetleg netto hulyeseg. persze lehet, h tevedek, de a google az elobbire csak 12, az utobbira viszont 52 talalatot ad. ami nem nagy kulonbseg, de valamit talan jelez.

4

Penálen, 2007. május 25. péntek, 14:00 (#)

Kólavariációkban szaktekintély vagyok - a két legjobban sikerült a kóla-abszint, illetve a kóla-mentalikőr kombók. Keményen dolgozni kell, hogy még egyszer elviseld a szádban - mármint neked, mert az én ízlelőbimbóimmal vmi baj lehet: elsőre bejkött mindkettő :)))

De, ha egyszer megvan az íz... az nirvána, ecsém!

5

mf, 2007. május 25. péntek, 14:02 (#)

http://en.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming

6

Penálen, 2007. május 25. péntek, 14:03 (#)

Illetve: asszem Pulparindos volt a neve annak az izének (javíts, ervin, ha tévedtem, ami leginkább papírzsebkendő méretűre hengerelt fülzsírnak néz ki, ízre tömény-csípős-savanyú-beazonosíthatatlan, ervinék hozták valahonnan a világ rosszabbik végéből, és csak én voltam hajlandó megenni :)

7

Penálen, 2007. május 25. péntek, 14:10 (#)

Jajjajjajj,m majdnem elfelejtem a legjobbat: a finn vonal is nyomul ezerrel: saját "kedvencem" a Salmiakki című cukorka, ami állagára bézve a gumicukorra hajaz, ízét tekintve pedig... nos, én köbö pont ilyennek képzelném el a szar ízét - már, ha ilyeneken képzelegnék :) Ehhez pont stimmel a feketebarnás szín, és a light szarszag, ami érezhető - szerencsére nem túl átható...
Asszony pedig a viilit ( http://en.wikipedia.org/wiki/Viili ) őrizte meg emlékezetében ottjárakorról - ez vmi joghurt-szerű cuccos, állítólag leírhatatlan ízzel - biztos van az olvasótáborban, aki bővebben tud róla mesélni :)

(a liquorice-szel én eddig csak a tic-tac révén találkoztam, Tleg erőst nóvum az ízvilága...)

8

Penálen, 2007. május 25. péntek, 14:13 (#)

bocs a floodért, de a téma mély, eddig nagyon zárt bugyrokat tárt fel a tudatomban :)

Italok: asszem, nem kell magyaráznom, miért tartoznak sztem ide a varsói blokk kóla-próbálkozásai... Az élre természetesen a tót Kofola kívánkozik, de sztem max célfotóval előzi meg a szlovén Cockta nevű izét - mindkettőnek kizárólagos fanja vagyok az ismeretségi körömben :) Na, ezekre is max rászokni lehet - nekem sikerült :)

9

Dr. Minorka, 2007. május 25. péntek, 14:26 (#)

"a szlovén Cockta"
Én ezt még Jugocockta néven fogyasztottam gyerekkoromban Belgrádban.
Hah, salmiakki a liquorice változata:
http://en.wikipedia.org/wiki/Salmiakki

10

wice, 2007. május 25. péntek, 14:26 (#)

kofolat lehet majd kapni itthon is, allitolag. pragaban en nagy batran ketlitereset vettem egybol, hat, meg maradt belole a negy nap vegere, amig kint voltunk...

nekem kolaszeru izeben a dr pepper a favorit. azt is sokan utaljak.

11

Penálen, 2007. május 25. péntek, 15:36 (#)

A dr. peppernek valami nagyon nem olyan az ízében, mint amilyen jó sok évvel ezelőtt volt. Először úgy jó 10-15 éve ittam, a koleszban lakott egy rövid ideig egy amerókai skac, ő hozta "kintről", az egész más volt, mint ez a mostani, aminek leginkább valamiféle cukros mandulaszerű íze van, és egyszerűen gey. A másik nem ilyen volt.

12

Penálen, 2007. május 25. péntek, 15:37 (#)

Doki,
igen, én is láttam utólag, hogy a Salmiakkiban is liqorice van (meg szalmiák), köszi a kiegészítést!

Az ős-jugocockta is olyan volt, mint a kicsit megsavanyodott-megromlott kóla? :)

13

kfgyk, 2007. május 25. péntek, 16:03 (#)

Cockta - '50 evekben kezdtek gyartani Horvatorszagban a Jupi -val egyutt valaszul a kapitalista lottyokre (CC, Fanta), es csak husz evvel kesobb adtak el a licencet a szloveneknek. Tiszta egeszseges a sok gyogynovenytol bar elegge edes :). A jugocockta valamilyen termekleagazas vagy koppintas lehet, nem ismerem, viszont neveznem az Apatini "Apa Cola" -t, enyhe szenpor izevel nagyszeru kiegeszitoje mindenfele epitkezesnek. Szerencsere a sort ugyanitt fogyaszthatora csinaljak (Jelen Pivo)

14

Dr. Minorka, 2007. május 25. péntek, 16:17 (#)

Jugocockta:
Már nem emlékszem, de nem volt rossz az biztos, szívesen ittuk.

15

methan, 2007. május 25. péntek, 16:57 (#)

penálen (#8, #12), hamár megsavanyodott-megromlott kóla: a kofolának (ami, ugye, defaultból savanyú) van citromos változata is. nem mintha rád akarnék licitálni, de nekem még a citromos is nagyon bejön.

16

holland, 2007. május 25. péntek, 18:01 (#)

Én az After Eight csoktól hánytam régen, ma meg imádom. Mogyoróvaj dettó

17

Penálen, 2007. május 25. péntek, 20:03 (#)

methan,
megvolt a citromos Kofola, nem rossz, de nekem az "originált" az igazi :)))

És, ha már a sokáig-hánytam-tőle-aztán-megszerettem kategóriáról is szó esett: nekem két ilyen volt: a majonéz, illetve a nutella.

De ez már off :(

18

Penálen, 2007. május 25. péntek, 20:06 (#)

Bassz, a legjobbat hagyom ki: Grand Cru - melyik márkából is, ervin?

Belga sörféle, alapból olyan, mintha félig felöntenék a sört ecettel. Ervin a mai napig nem hiszi el, hogy nekem Tleg bejön, mikor a Mosselenben járok, mindig leugrik egy.
Ízének nóvum-jellegére jellemző, hogy, amikor egyszer kértük, a pincérnő kétszer is rákérdezett, hogy valóban azt akarok-e, merthogy "az nagyon rossz" :)))

19

Dr. Minorka, 2007. május 25. péntek, 22:16 (#)

re: (17)
Ha jól értem a szalmiákos rémcukkert nyeled, mint kacsa a nokedlit, a nutellához meg erőszakosan hozzászoktattad magad?:)

20

Orosz Péter, 2007. május 26. szombat, 08:00 (#)

Ami még masszív acquired taste, az a BMW „Bangle Butt” formanyelve 2002 óta, a hullámzó karosszériaelemekkel, meg a potrohos csomagtartókkal. És van akinek tetszik! Nínó Karotta például azt mondta, hogy az Ötös (talán a legrondább az összes közül) a legszebb sportszedán a piacon, és egyszer majd én is megértem, hogy miért.

Én azt hiszem, hogy az akvirációnak is vannak határai.

21

Author Profile Page ervin, 2007. május 26. szombat, 13:38 (#)

(18) - rodenbach a sör neve, a pincérek szerint csak te iszod meg egész pesten.

Ott van még a burmai kőolaj-ízű üdítő, meg a norvég barna sajt is, nem akarjuk tudni, hogy mi van bennük. Aztán erős jelölt a délkelet-ázsiában népszerű sarsaparilla: ott üdítők illat-alapanyaga, nálunk viszont a budi rudié.

22

Author Profile Page ervin, 2007. május 26. szombat, 13:46 (#)

Más vonal: Eszpee kollégám zenei gyűjteményének 70%-a is ebbe a kategóriába tartozik. (A maradék 30% pedig akvirálhatatlan.)

23

holland, 2007. május 26. szombat, 15:09 (#)

Én a kispadot is ide sorolom:-)

24

Dr. Minorka, 2007. május 27. vasárnap, 12:49 (#)

Óvatosan azokkal a kólákkal:
Some Soft Drinks May Damage Your DNA
http://science.slashdot.org/article.pl?sid=07/05/27/0434200&from=rss

25

nyelv-ész, 2007. május 27. vasárnap, 13:52 (#)

#24: arról nem is beszélve, hogy például a sör meg az agysejteket pusztíccsa.

26

akakij, 2007. május 27. vasárnap, 13:58 (#)

Natto: Rohasztott szójababot keverj össze kevés szójaszósszal és mustár v. vaszabi hozzáadásával már kész is. A babokat először összekeverik valami bacilussal, ami elkezdi rohasztani. Meg lehet szeretni.

Natto: http://en.wikipedia.org/wiki/Natto

Kevesen ismerik, de aki igen, az egyszer próbálta és többször nem akarja. :)

27

Dr. Minorka, 2007. május 27. vasárnap, 14:51 (#)

re: 25
Nem mindegy az arány, a gyorsaság, stb.

28

nyelv-ész, 2007. május 27. vasárnap, 20:21 (#)

Ismerőseim körében a Rahat nevű borzadály szedi áldozatait. Az állaga valamiféle porcukorral szórt zselés kocsonya, az íze viszont annyira geil, hogy hozzá képest a cukrozott méz elmenne citromlének.

Pedig lehetne mennyei eledel is, hiszen van benne dió, mogyoró, mandula, narancs, grapefruit is, viszont a lisztes-vaníliás-cukros szirup, amibe mindez beleágyazódik, teljességgel ehetetlenné teszi.

29

Dr. Minorka, 2007. május 27. vasárnap, 20:44 (#)

és fűrészpor, akárcsak a halvában:)

30

mf, 2007. május 27. vasárnap, 20:52 (#)

Ez is egy elég vacak kólamutáns (ráadásul a svédek még büszkék is rá). Érdekesség, hogy szezonális, csak húsvét és karácsony környékén árulják.
http://en.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5skmust

31

Penálen, 2007. május 27. vasárnap, 23:33 (#)

Doki,

"a szalmiákos rémcukkert nyeled, mint kacsa a nokedlit"

Ezt pontosan honnan olvastad ki?

32

Penálen, 2007. május 27. vasárnap, 23:36 (#)

Ervin,
"rodenbach a sör neve"

Ez az, köszi!

"a pincérek szerint csak te iszod meg egész pesten."

Pesten? Nem Európát mondott??? :)

Amúgy nem egy dolog van, amit valszín csak én ettem/ittam az országban, legalábbis abból a sebességből, amivel eltűntek a polcokról a megjelenésük után, erre következtetek. Két legszebb példám a Jumboli, illetve az Opal Fruits eperlé - de ez már off, bocs.

33

Penálen, 2007. május 27. vasárnap, 23:38 (#)

Ervin,
mindig tudtam, hogy úriember vagy, de sajna nyilvánvaló, hogy mikor eszpee zenei ízléséről beszélsz, akkor közben az enyémre gondolsz :)

34

Penálen, 2007. május 27. vasárnap, 23:41 (#)

mf,
egész felkeltetted az éredklődésemet ezzel a svéd kotyvalékkal!

35

Dr. Minorka, 2007. május 27. vasárnap, 23:42 (#)

re: (31) Penálen
Huh, bocs! Figyelmetlenül olvastam. Elfelejtettem az idézőjeleket.:)

36

Penálen, 2007. május 27. vasárnap, 23:45 (#)

A Century-egg magyarul nem inkább százNAPOS tojás néven ismert? Magam így sokkal ismerősebbnek érzem, a gugli is több találatot ad rá.

37

Penálen, 2007. május 27. vasárnap, 23:48 (#)

Minorka,
a (35)-ben leírtaktól nem lettem okosabb. Vagy, az uccsó mondatod valami titkos kód, aminek a megfejtáse az, hogy "hülyeséget mondtam"? :)

38

Dr. Minorka, 2007. május 28. hétfő, 01:07 (#)

Nem titkos!:)
7-es írtad:
"saját "kedvencem" a Salmiakki című cukorka"
ebben nem vettem észre az idézőjelt a kedvencem körül

39

Penálen, 2007. május 28. hétfő, 14:07 (#)

OK, Tleg nem mondtál hülyeséget.

Írtál :)

40

pelogi, 2007. május 29. kedd, 15:11 (#)

medvecukker

Azt én nem is értem...

41

sic, 2007. május 31. csütörtök, 21:28 (#)

A magyar saláta sem kutya, főleg az édeskés majonézzel készültek, ebbe születni kell, még nem ismerek senkit akinek sikerült volna ezt az ízvilágot csak úgy megszerezni.

42

nyelv-ész, 2007. május 31. csütörtök, 22:31 (#)

Mi az a magyar saláta?

43

Penálen, 2007. május 31. csütörtök, 23:46 (#)

Gondolom, itt elsősorban a "saláta, mint ételféleség magyar (újra)értelmezésére" gondolt a szerző.

44

kata, 2010. augusztus 3. kedd, 11:31 (#)

És a csokis macisajt az smafu?

45

Benny Lava, 2010. augusztus 6. péntek, 00:04 (#)

Az eredeti tök király - az új sajna kicsit gyengébbre sikeredett... Azért az ízét sikerült akvirálni :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork