Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Saint Crispin's Day

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2007. október 25. csütörtök, 21:08

Szent Crispin napja (október 25.) többszörösen is nevezetes az angolok számára, ezen a napon volt az agincourt-i csata, ahol totálisan lezakózták a franciákat, valamint ugyanekkor volt – pár száz évvel később – a balaklavai csata is, Agincourtnál valamivel szerényebb sikerrel, főleg a nevezetes angol könnyűlovasság rohama miatt, amelyet egy félreértett parancs indított meg.

Az agincourt-i csatát Shakespeare is megörökítette az V. Henrik című drámában, ennek egyik nevezetes darabja a Crispin-napi beszéd. Kenneth Branagh előadásában megtekinthető a YouTube-on is, a főnököm küldte ma a linket, Happy St. Crispin's Day megjegyzéssel, amin egy kicsit meglepődtem, nem gondoltam volna, hogy amerikai létére számon tartja ezt a napot. Shakespeare drámáját különben míves fordításban élvezhetjük a Magyar Elektronikus Könyvtár jóvoltából, fordítják többen, bevezetésekkel és jegyezetekkel ellátta Csiky Gergely, javított kiadás, közel 600 illustrátióval, 1866 Budapest, kiadja Ráth Mór.

Október 25.-én amúgy Boldog Mór szerepel a szentek életét firtató munkában. Mint a wikipédiából megtudtam, Crispint és testvérét, mert hogy igazából ketten voltak, időközben kivették a naptárból, mivel felmerült a gyanú, hogy nem is léteztek, vagy – netán – holmi pogány istenekből reciklikálták őket. Nehéz a szentek sorsa. Csak az Anglikán Egyház imakönyvében maradt meg az ünnepük; igaz, pirosbetűs helyett szerényen feketével szedve.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork