Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Funny bone

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2007. november 18. vasárnap, 17:47 | 11 hozzászólás

A presentation skills tanfolyamokon azt tanítják, hogy célszerű valamilyen humoros anekdotával indítani az előadást. Ezt aztán sokan kötelezőnek érényűnek is veszik, és ha törik, ha szakad, kiizzadnak valamilyen humorosnak szánt kis történetet. Az ilyen előadásokat hallgatva a szokásonál is hamarabb nyom el minket az álom.

A múlt héten egy konferencián voltam, ahol az előadó azzal nyitott, hogy elmond egy funny anekdotát, mert azt mondják, hogy az milyen pozitív hatással van a hallgatóságra. Az egyik korábbi munkahelyén volt egy spanyol munkatársa, aki egy japán lánnyal járt, és amikor egyszer ebédnél egy asztalnál ült velük, szóba került, hogy a srác meg a lány előző este azon vitatkoztak, hogy a test melyik részén van a funny bone. A fiú szerint a kulcscsontot hívják így, a lány pedig kötötte az ebet a karóhoz, hogy a sípcsontról van szó. Szerencsére a történet (angol anyanyelvű) mesélője is jelen volt és eloszlatta a félreértést. A srác és a lány pedig azóta házasok, és gyerekük is van. Ki tudja, hogyan alakult volna a sorsuk, ha a válságos pillanatban nem akad valaki, aki megoldja nekik a rejtélyt.

Eddig a történet. Azt nem sikerült megtudnom belőle, hogy akkor most a sípcsontot hívják-e funny bone-nak vagy a kulcscsontot, ezért este a vacsoránál megkerestem az előadót, és megkérdeztem, hogy akkor most melyik. Nos, egyik sem. A könyök a funny bone, állítólag ezért, mert ha rossz szögben verjük be a könyökünket, akkor elkezd zsibbadni az alkarunk, és ez olyan funny érzés.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (11)

1

Author Profile Page Isti, 2007. november 18. vasárnap, 17:58 (#)

BME-VIK szakiránytájékoztatón volt idén hasonló, az első előadó azzal nyitott, hogy mikor végzett és hogy mennyi szép éve van még ebben a szakmában, mert nem mondható öregnek. A többi erre kontrázott saját előadásakor, a 3. már kifejezetten zavaró, az 5. pedig idegesítő volt.

2

royaljerry, 2007. november 18. vasárnap, 21:10 (#)

Nekem teljesen más gondolataim voltak a funny bone-ról...

3

szilvus, 2007. november 19. hétfő, 20:17 (#)

mondjuk nekunk presentation skills training-en nem a "funny" dolgot tanitottak, hanem h hasznaljunk "attention grabber"-t, es az egy picit mas.

meg mondjuk az is erdekes h mennyi idot tolt az atlagember egy prezentacio tartalmi (verbalis) reszenek elokeszitesevel, illetve mennyit azzal h hogyan is adja azt elo. es hogy valosagban a hatas kb:
* 7%-at erjuk el verbalis inputtal (cel, kerdesek, peldak, osszefoglalok),
* 38%-at vocal inputtal (intonacio, ertheto/tiszta hang, sebesseg),
* 55% bizony a vizualis dolgokkal (oltozet, erdekes de nem tul csicsas slide-ok, szemkontaktus, pozitura) erhetok el.

4

Author Profile Page ervin, 2007. november 19. hétfő, 20:30 (#)

szilvus, te mennyire hiszel az ilyen számoknak? hogy bizony 55% a vizuális hatás, és nem 54% vagy éppen 63%?

én sose tudok szabadulni a gondolattól, hogy alapértelmezésben szemfényvesztés ilyeneket állítani, bár kétségtelenül tudományosan hangzik. :)

5

Penálen, 2007. november 20. kedd, 09:25 (#)

Én ma mértem, és a vocal input (Grétsy tanár úr, fogja be a fülét :) biza 38,4% volt.

Meg kéne tanulnom kevesebbet beszélni :(

6

n', 2007. november 20. kedd, 23:46 (#)

a statisztikák 54.9% hazudik.

7

szilvus, 2007. november 23. péntek, 16:00 (#)

ervin, en asszem nem a szamokon van a lenyeg, most komolyan =) inkabb azon h a bena eloadok nagy resze napokat tolt a szoveg kitalalasaval, meg h mit rakjon a slide-jara, es kb semennyi idot azzal h hogyan intonaljon es hol tartson szunetet, hol kell szemkontakt, stb.

szal erted. valahogy alapbol abbol indul ki egy csomo ember h az a lenyeg amit mond. azonban a vicc az, h az a lenyeg h hogyan mondod.

8

Author Profile Page ervin, 2007. november 23. péntek, 17:47 (#)

szilvus, OK, csak annyira elméletiesre vetted ezzel a számszerűsítéssel, hogy nem bírtam megállni. :)

9

Penálen, 2007. november 23. péntek, 22:10 (#)

szilvus,

mekkora merítésből mertél az előadók "nagy részére" vonatkozó megállapítást tenni?

10

szilvus, 2007. november 26. hétfő, 14:21 (#)

Penálen,

most arra vagy kivancsi h hany kulonbozo embernek az eloadasat ultem vegig? vagy arra h akikhez jartam Presentation Skills orakra azoknak mennyire jok/rosszak a tapasztalataik?

amugy a sajat meritesem (egyetem Bp, egyetem Helsinki, leadership trainee program egy sved cegnel) sztem 200 ember lehet. van ez a buta reflection diary dolog ahova irom ha vki teccett, ha vki vmit jol csinalt, vagy ha eppen benan. asszem kb 10% akikre azt mondanam h elvezheto eloadast tud tartani, jok a slide-jai vagy az egyeb visual aid-jei, stb.

11

Penálen, 2007. november 26. hétfő, 16:56 (#)

szilvus,
azért kérdeztem, mert szerinted "a bena eloadok nagy resze napokat tolt a szoveg kitalalasaval". Csak azt akartam tudni, hogy ez hány béna előadó ismeretére alapozódott. És erre meg is kaptam a választ, köszi.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork