Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Grody to the max

ervin cikke a TWIO rovatból, 2007. december 21. péntek, 13:01 | 6 hozzászólás

Bő évszázaddal ezelőtt Bécsben született, majd hetvenhét évvel később a közelében halt meg Viktor Grünbaum osztrák építész és politizáló bohém figura. A két időpont között azonban történt vele egy s más, aminek köszönhetően mára állandósult a dugó a budapesti Margit körúton.

Kezdjük az elején. Így karácsony táján olyan témát szerettem volna találni, ami igazán megragadja az ünnep lényegét. Hosszas tanakodás után a bevásárlóközpontra gondoltam. Hogy aztán mégis TWIO-cikk lett belőle, az már nem rajtam múlt.

A bevásárlóközpont amerikai műfaj, legalábbis nekünk, európaiaknak. Feltalálója azonban a fent említett osztrák úr volt, aki a saját elképzelése szerint egy tipikus európai városközpontot álmodott meg az amerikai városszélre.

Grünbaumnak 1938-ban menekülnie kellett a nácik elől, és nyolc dollárral a zsebében, angoltudás nélkül, immáron Victor Gruenként megérkezett Amerikába. Mivel építésznek tanult, üzletek portáljainak berendezésével kezdett foglalkozni, és meglehetős sikereket ért el néhány új ötletével, amelyek valósággal becsalogatták a gyanútlan vásárlókat a boltba.

A nagy dobásra végül 1956-ban került sor. Gruen megtervezte a világ első fedett bevásárlóközpontját, Southdale-t. Persze nem a Selfridges vagy a Corvin Áruház amerikai változatára kell gondolni, hiszen belvárosi áruházak már régóta voltak mindenütt, hanem a póluscenterek és dunaplázák archetípusára.

Southdale

Az Economist szerint Gruen teljesítményében az az egyik legérdekesebb vonás, hogy nagyon sok mindent már az első kísérletre tökéletesen eltalált, beleértve még az olyan apró részleteket is, mint az állatszimbólumokkal jelzett parkolósorok - ezekről sosem hittem volna, hogy már az első shopping mallban ott voltak.

A mall koncepciója gyorsan elterjedt, és az amerikai életstílus tipikus ismertetőjegyei közé került. Mind a mai napig ott is maradt, bár mostanában egyre több helyen a haláláról lehet olvasni - van, aki szerint az életstílus átalakulása, mások szerint az online kereskedelem adja meg majd a kegyelemdöfést. Szerencsére nekünk még nem kell ettől félni: mi még ott tartunk, hogy a hatóságaink számára jó ötletnek tűnik ilyen központok építését engedélyezni forgalmas belvárosi területeken is.

A shopping mall nemcsak a vásárlási szokásokat alakította át, hanem egyéb kulturális hatásai is voltak. Ezek között megtaláljuk a mallokban kocogó amerikai nagymamák önkéntes társulásait éppen úgy, mint a plázacicák megjelenését és nyelvezetét. Utóbbiakat Amerikában sokszor a valley girl névvel illetik - a kifejezés népszerűsítéséért Frank Zappa tette a legtöbbet. A mesternek ugyanis egyetlen olyan száma van, ami bekerült az amerikai 40-es listára, és annak történetesen ez a címe.

A dal szövege jórészt abból áll, hogy Zappa tizenéves lánya, Moon Unit - tényleg ez a neve - össze-vissza beszél tenyérbemászó plázacica stílusban. Annyira idegesítő, hogy már nem is. Íme, a produkció:




Nincs flash lejátszód, vagy nincs engedélyezve.

Zappát kedvelő és angolt tanuló gimnazistaként mindig szerettem volna megtudni, hogy mit jelentenek a dalban elhangzó izgalmas kiszólások - például a cikk címét adó grody to the max -, de egészen a bevásárlóközpontokról szóló cikk megírásáig kellett várnom, hogy újra eszembe jusson a dolog, és a web jóvoltából most már nagyobb sikerrel nézhessek utána. A kifejezés nagyjából azt jelenti: "tök gusztustalan".

Izé, boldog karácsonyt mindenkinek.

(Kép: history.sandiego.edu)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

JoeP, 2007. december 21. péntek, 13:49 (#)

És azt tudod, hogyan keletkezett a szám? A zenészek két felvétel között fáradtan ücsörögtek az alagsori stúdióban, amikor Zappa a fejére csapott és lerángatta az emeletről Moon Unit-ot, hogy csacsogjon már bele valamit a mikrofonba. Amiket szokott.

2

Dr. Minorka, 2007. december 21. péntek, 20:56 (#)

Hah! Végre megtudtam, hogy a "way" pontosan mit jelent pl. a "way cool"-ban.

3

Penálan, 2007. december 21. péntek, 22:44 (#)

Way too late, but better than never, pal ;)

4

Dr. Minorka, 2007. december 22. szombat, 20:54 (#)

Tudtam, hogy mit jelent (szövegkörnyezetből könnyű). csak nem láttam szótárban, vagy egyéb (fél)hivatalos helyen.

5

Boca, 2007. december 27. csütörtök, 14:38 (#)

Azért az állatfigurás piktogramokat nem sorolnám a jól eltalált találmányok közé. Ugyan ki emlékszik már arra kifelé jövet, hogy az ő állata a kacsacsőrű emlős vagy a koboldmaki után következik-e? Ellenben a jól bevált és széles körben ismert egyszerű számozás ezt a problémát megoldaná.

6

ervin, 2007. december 27. csütörtök, 18:09 (#)

Boca, a gyereked.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork