Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Denver: macskanyelv

ervin cikke a TWIO rovatból, 2008. január 18. péntek, 00:12 | 23 hozzászólás

Denver

A kutya-macska ellentét nemcsak az állatok szintjén tűnik örök életűnek, hanem sok esetben a tulajdonosaikén is. Nekem volt szerencsém mindkét létformát megtapasztalni, úgyhogy valamennyire bele tudom élni magam mindkét oldal helyzetébe.

Előzmény: macskageek

Kétségtelen, hogy a kutya vakot vezet, nyájat őriz, betörőt meg gyilkost fog, és általában minden lehetséges módon, az utolsó leheletéig segíti, óvja, szolgálja és vigasztalja az EMBERT, akinek a nevét így, csupa nagybetűvel írná le, ha tudna írni. Megható, őszinte "férfibarátságokról" tudok beszámolni kutyavonalon, akár csak a közvetlen ismeretségi körömben is.

Másfelől viszont az is igaz, hogy a végletekig odaadó önzést, megalkuvás nélküli kiszámíthatatlanságot, totális megalázást és félelmet nem ismerő lenézést csakis a macskától kaphat az ember.

A két faj közötti számos dokumentált különbség egyike a hangadás képessége. Kinga olvasta valahol, hogy egy átlagos kutya körülbelül tucatnyi különböző hangjelzést bocsát ki magából rendszeresen, viszont egy átlagos macska több mint százfélét használ. Nem tudom megnevezni a forrást, no de nem is perdöntő bizonyítékként hozakodom elő a példával, hanem azért, mert egybecseng a saját tapasztalataimmal.

Denver

Annak idején egy meglehetősen pallérozott önkifejezésre képes német juhászkutya boldog tulajdonosa voltam, de el kell ismernem, hogy életében összesen nem beszélt annyit és annyifélét, amennyit Denver csak az álmában produkál. Namármost, nincs okom azt föltételezni, hogy Denver bármiben különb lenne egy átlagos macskánál - valójában persze szebb is meg okosabb is, de szigorúan logikai értelemben tényleg nincs okom ilyen föltételezésre -, ezért hát azt kell mondanom, hogy a fajközi összevetés találónak tűnik.

Sokat gondolkoztunk ezen Kingával, de nem tudjuk megmondani, hogy mikor és miért lett Denver ennyire beszédes macska. Kiskorában csak akkor miákolt, ha baja volt. Persze az éhség elég nagy baj egy növendék macska számára, tehát gyakorta be nem állt a szája. Ha viszont épp jó hangulatban leledzett, akkor legfeljebb dorombolt egy kicsit - bár ezt sosem vitte túlzásba -, és kész.

DenverAztán valahogy úgy alakult, hogy szépen, lassan elkezdett beszélni. Nem tudjuk konkrét időponthoz kötni a dolgot, de úgy alakult, hogy egyre többször kommentálta a világ folyását. Eközben egyre-másra mutatta be nekünk a frissen tanult verbális mutatványait: az elérhetetlen madár után áhítozó, frusztrált mekegést; a játékra hívó szirénéneket; az érkezését bejelentő, galambszerű burrogást; a hagyjál-békén nyifogást; vagy az egyik kedvelt slágerét, az Engedjetek már ki abba a rohadt lichthofba! című, több versszakos trubadúrdalt.

Mára odáig jutottunk, hogy már álmában is képes ékesszólóan elbeszélgetni a többi szereplővel, ébren pedig szinte minden interakciónkban szövegel valamit. Nem csoda, hogy fölmerült bennünk a gondolat: milyen jó lenne, ha egy ügyes szerkezet segítségével képesek lennénk emberi nyelvre lefordítani a macskabeszédet.

Aztán további elmélkedés után meggondoltuk magunkat, és arra a következtetésre jutottunk, hogy ez nem lenne szerencsés dolog. Egy macska-ember fordítógép iszonyatos illúzióvesztést eredményezne a boldog macskatulajdonosok millióinál.

Képzeljük el, hogy a jelenlegi nyávogós-dorombolós diskurzus helyett, amelyben az ember úgy értelmezi a macska mondatait, ahogy akarja, egyszer csak így nézne ki egy tipikus reggeli beszélgetés:

- Jó reggelt, konyhás!
- Szia, cicaaa. Ahhhh... mennyi az idő?... Hát még csak reggel 5 óra van. Mit akarsz te ilyenkor? Na gyere ide, megcirógatlak egy kicsit.
- Reggelizni akarok.
- Ugye, milyen jól esik? Eeezt szereti a cicaaa.
- Mondom, éhes vagyok.
- Na és merre jártál az éjszaka? Hideg a bundád.
- Kaját!!!
- Szijja, cicaaa. Na, ha már fölkeltettél, akkor adok neked valamit.
- Na végre, gratulálok.

(öt perccel később, evés után:)

- Naaa, teleette magát a nagymacska? Megsimogatlak, íííígy. Jó, ugye?
- Anyád. Nem jön át, hogy épp aludni próbálok?!

Megkockáztatom, hogy tömegtragédiához vezetne egy ilyen találmány. Úgyhogy nem is sietünk a fejlesztéssel.

Következik: macska a Coffee Catben


(Képek: phototiglis, photoblog.hu)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (23)

1

poTomek, 2008. január 18. péntek, 08:22 (#)

Az bizonnyított, hogy a macskák álmodnak? :D

Nincs állatom, de tetszik a post!

2

Author Profile Page ervin, 2008. január 18. péntek, 08:38 (#)

Alszik, és közben futó mozdulatokat tesz a lábával meg beszél. Ha ez nem álom, akkor valami még érdekesebb.

Egyébként jó poén a felvetésed, hogy ilyesmi "bizonyított"-e. :)

3

Penálen, 2008. január 18. péntek, 10:45 (#)

Amúgy ki nyerte a Scrabble partit, Denver, Kinga, vagy te? :)

4

Author Profile Page ervin, 2008. január 18. péntek, 11:41 (#)

Arra már nem emlékszem, de a képen egy nagyon súlyos háromszoros szóértékes megoldáson töpreng a srác.

5

robi, 2008. január 18. péntek, 13:03 (#)

A vadonban nem nyávog a macska, de velünk, emberekkel így kommunikál. Szóval, szerintem attól lesznek beszédesek a macskák (a mienkel is lehet beszélgetni :), hogy beszéltek hozzá.

6

Penálen, 2008. január 18. péntek, 13:13 (#)

Akkor mégse lehet akkora spíler, lévén, ahová néz, ott nincs háromszoros szorzó...

Vagy már továbbgondolja? :)

7

Author Profile Page ervin, 2008. január 18. péntek, 13:17 (#)

(6) nem néz, réved.

8

Zs, 2008. január 18. péntek, 13:26 (#)

Ervin, próbáld meg 5 macskával ugyanezt:)

9

gus, 2008. január 18. péntek, 16:47 (#)

az én macsekom (egyik sem, ha jól emlékszem) nem igen beszélt, sőt max. 4-5 ször nyávogott egy évben. ti szerencsések vagytok! :-)

10

Author Profile Page PAStheLoD, 2008. január 18. péntek, 16:53 (#)

Ez a kép fantasztikus, a tekintet, a kifejező _arc_ :)
A mienk is egész folyékonyan nyávog, több dialektusban, néha tájszólásban. Külön érdekes, amikor a kedves, aranyos kiscicából előtörnek a kandúrhajlamok, mert mondjuk egy kutya jár a lépcsőházban. Ilyenkor jönnek a halálhörgésre emlékeztető hurrogások :P

Jah, és igen, álmodni is szokott, mondjuk én csak ritkán láttam.

Esetleg egy ilyen barátságos (háttérképnyi) méretben, egész véletlenül, hever arrafelé egy példány a scrabble zseniről?

11

Gergo, 2008. január 18. péntek, 17:38 (#)

A mi nőstény macsekunk akkor vált dumaládáva, amikor először szült. Folyton dumált a porontyainak, de amikor azok elkerültek tőlünk, akkor egy idő után elcsendesedett. Kétszer-háromszor zajlott ez le. Miután - ejhaj - ivartalanítva lett, utána egyszercsak azt vettük észre, hogy be nem áll a szája.

Aztán tönkretette a veséjét a száraz macskakaja, néhány hétig véreset pisilt (még a lakásba is, pedig akkor már évek óta szobatiszta volt), aztán egy nap nem jött haza. Gondolom elment odébb kinyúvadni, hogy ne nekünk kelljen pakolászni a porhüvelyét.

Jó dög volt, sokáig terrorban tartott, annyira vad volt. Imádtam.

12

Gábor, 2008. január 18. péntek, 18:35 (#)

A kutyaugatást már próbálgatják dekódolni: http://www.origo.hu/tudomany/20080117-kutyaugatas-egy-szamitogepes-program-felismeri-a-kutyak-hangjat.html

13

karaj, 2008. január 18. péntek, 21:00 (#)

Nagyon szép ez a macsek, irigyellek. Imádom a macskákat, de nincs szívem lakásban tartani egyet...
A kutyákat is lehet szeretni, de azért mikor macskához jutok, az egészen más :)

14

nzanga mobutu junior, 2008. január 18. péntek, 21:09 (#)

akkor eza végletes lenézés/önzés/megalázás/stb. akkor egyfajta s/m igény manifesztum a szerencsés kiválasztott/dominált macskageek részéről? ;) s.k.

15

Author Profile Page ervin, 2008. január 19. szombat, 00:50 (#)

karaj, nem kell tartani, majd ő tart téged.

nzanga, ez egy kínos, de teljesen jó kérdés. általában véve nem tudom, mi van, konkrétan a magam részéről viszont nem tudom megmagyarázni.

16

Author Profile Page PAStheLoD, 2008. január 19. szombat, 20:50 (#)

Biztos benne van az is. Elmondhatjuk, hogy mégis csak tőlünk függ. Ha nem teszik, kirakjuk, elföldeljük (jaj!), elajándékozzuk. Meg az is, hogy sose lenne szívünk ehhez :)

17

barano, 2008. január 19. szombat, 23:44 (#)

Mint az a Garfield strip: "A macskák tudnak beszélni, csak nem akarnak. Ha beszélnénk, senki nem szeretne minket." :)

A mi cicánk sose volt túl beszédes (pedig én nagyon sokat beszélek hozzá), viszont van egy vicces szokása. Időnként, amikor nagyon közölni akar valamit (tisztítsuk ki a vécéjét, álljunk fel a fotelből, mert ő akar odaülni, nyissuk ki az ajtót, stb), de mi nem értjük, elkezdi ismételni magát, egyre lassabban és nyomatékosabban, mintha hülyékhez vagy külföldiekhez beszélne. "Engedj ki! Nem érted? Engedj ki! Mondom en-gedj-ki, te idióta!"

18

sic, 2008. január 20. vasárnap, 14:18 (#)

Van macskàm is, kutyàm is, fel nem merulne bennem osszehasonlitani a beszédkészséguket, màr csak azért is mert ha cicàm szol hozzàm, megteszem amit kér tolem, illetve megprobàlom megérteni, ha a kutyàm teszi ezt akkor ràszolok hogy fogja be :)

19

sic, 2008. január 20. vasárnap, 14:23 (#)

Az kutya imàdata versus a macska onzése jellegu klisékkel sem tudok egyet érteni, ezeregy példàm van az ellenkezojére; mikor egértetemekkel korberakott àgyban ébredsz, akkor a cicàd téged éjjel aktivan etetni akart, nem buszkeségbol pakolja melléd a zsàkmànyt, és talàn egy németjuhàsz tud olyan szimpla abszolutumokat produkàlni mint amit leirsz, de egy kau vagy egy moszkvai kifejezetten àtgondolja a "làbhoz" cimu ajànlatodat, és hajlando tokéletesen elvégezni, de csak amennyiben sikerult kivivnod tiszteletét.

Talàn az a baj hogy az emberiség torténetébol szinte egészében kihagytàk az àllatokat, vagy mikor nem, egy toketlen gépekhez hasonlitotta, illetve filozofusoknak csak életuk vége felé jutott eszébe hogy hopp, valami baromi fontos mellett elgyalogolt (làsd Derrida, Lévi-Strauss). Ennél fogva lebecsuljuk oket de nagyon, a nyelvtudàsuknàl kezdve. Vagy a humoruknàl, nem tudom. Mindenesetre ezekbol Denver màr szépen megnevelt :))

20

Author Profile Page ervin, 2008. január 20. vasárnap, 14:55 (#)

sic (18), :D

21

Author Profile Page NagyGa1, 2008. január 20. vasárnap, 17:10 (#)

Tíz éve egy husky többségi tulajdonosa vagyok, de annak aztán bármit mondhatsz, mintha meg sem hallaná.

Pedig nem hülye kutya, de kicsin öntörvényű.

Póráz nélkül meg nem lehet elindulni sehová, már a kapu kinyitásától számítva kutya utáni sprintbe fulladna a történet.

(Nem vagyunk kezdő kutyatartók pedig.)

22

becherpig, 2008. január 21. hétfő, 00:16 (#)

macskás poszt, hova süllyedtetek ööö emelkedtetek :)

23

pblue, 2008. január 23. szerda, 16:37 (#)

szerintem a vazoltnal meg sokkal kiabranditobb lenne a forditas. volt az a dexter resz, amikor csinalt egy kutya-ember tolmacsgepet, es a kutya mindig csak annyit mondot hogy THE THING THE THING THE THING!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork