Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Regiment

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2008. április 13. vasárnap, 16:50 | 5 hozzászólás

Történelemmel foglalkozó, angol nyelvű könyvek olvasásakor nekem mindig gondot jelent elképzelni, hogy mi a különbség a division, brigade, battalion, company, stb. katonai egységek között. Sose tudtam, hogy melyik mekkora, és hogy a parancsnokuk mennyire számít fontos személynek. Most végre leültem és kibogarásztam, hogy melyik mit jelent.

A katonai egységek felosztása és elnevezése abból a korból származik, amikor a csatákat még úgy vívták, hogy a harcmezőn felsorakozott egymással szemben a két hadsereg, és kezdetét vette az üsd-vágd, nem apád. A most következő leírás a gyalogságra vonatkozik, de a tüzérséget, a harckocsizókat és a légierőt is hasonló elvek szerint rendszerezik. Aki ennél is többet szeretne tudni, az nézzen szét a Wikipédia idevágó szócikkében.

A legkisebb említésre méltó egység a company, magyarul század. (A század is kisebb részekre tagolódik, de ezt most hagyjuk.) Találó a magyar név, ez az egység körülbelül száz emberből áll, bár a tényleges inkább 40-60 körül mozog. A század külön folyosón lakik a laktanyában, van saját írnoka, ügyeletese és rádiósa. A századparancsnok (company commander) névről ismeri minden katonáját.

Három-négy (esetleg több) század alkot egy zászlóaljat, ennek angol neve battalion. A zászlóalj létszáma pár száz fő, külön épületük van a laktanyán belül, katonái pedig már valószínűleg különbnek tartják magukat a szomszédos épületben lakó zászlóaljtól. A zászlóaljparancsnok (battalion commander) ha névről nem is, de látásból azért még ismeri a katonáit.

A zászlóaljakat hagyományosan ezredekbe (regiment) szervezik. Két-három zászlóalj alkot egy ezredet, a teljes létszám csakugyan ezres nagyságrendű, megintcsak találó tehát a magyar név. Az ezredparancsnokot még látásból ismerik a katonák, fordítva ez már nem igaz.

Két-három ezred alkot egy dandárt (brigade), de az is szokás, hogy az ezred formát elhagyják, és közvetlenül zászlóaljakból (három-hat darab) alakítanak dandárt. A dandár már akkora, hogy valószínűleg külön laktanyában állomásozik, és katonái békeidőben úgy utálják a szomszéd laktanyában állomásozó alakulatot, mint háborúban az ellenséget szokás. A laktanyában, ahol katona voltam, egy ezred és egy dandár lakott egymás mellett, és a két egység katonái forró nyári estéken szavalókórusok alakításával nyilvánították ki egymás iránt érzett nagyrabecsülésüket. „Ezred barmai!!!” – kiabálták a sötétben a dandár épületéből a szemközti ablakok felé. „Uricska majmai!!!” – jött ilyenkor a válasz az ezred felől, a dandár egyik legendás parancsnokának nevére utalva.

A dandárokat hadosztályokba (division) szervezik. Ez már több laktanyát és tízezres nagyságrendet jelent, a hadosztályparancsnokot a katonái még fénykép alapján se ismerik fel, valószínűleg a nevét sem tudják. Maga a hadosztályparancsnok is csak hébe-hóba látogat el a laktanyáiba, ahol az ilyen látogatások előtt nagyarányú sepregetés, szorgos suvickolás és takarítás veszi kezdetét.

Két-három hadosztály alkot egy hadtested (corps). A méretek érzékeltetése végett: az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege az első világháború előtt tizenhat hadtestből állt, ebből hat állomásozott Magyarország területén (Budapesten, Pozsonyban, Kassán, Temesváron, Nagyszebenben és Zágrábban).

Két-három hadtest alkot egy hadsereget (army). Ez nagyságrendileg kétszázezer embert jelent. (Sztálingrádnál a hatodik német hadsereget kerítették be – kétszázharmincezer embert –, ebből az ostrom végén százezer esett hadifogságba és mindössze ötezer élte meg a háború végét.)

Igazán nagy méretű hadműveleteknél, ahol több hadsereget mozgatnak egyszerre, magasabb hadműveleti egységeket is képeznek: a hadseregcsoport (army group) két-három hadseregből, a front pedig két-három hadseregcsoportból áll.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

sbzx, 2008. április 13. vasárnap, 18:16 (#)

Hiánypótló mű.

2

methan, 2008. április 13. vasárnap, 22:33 (#)

nagyon kiváló összefoglaló, köszönöm.

3

wattafilling, 2008. április 14. hétfő, 10:37 (#)

Ez jó az!
Csak nehogy kitörjön a világbéke, mert akkor mihez kezdek ezzel a rengeteg tudással! 8-)

4

Jamesch, 2008. április 14. hétfő, 17:31 (#)

Én magyarul se vágom ezeket, főleg nem a vezetőik rangsorát. Gáz?

5

inscius, 2008. április 16. szerda, 10:18 (#)

kisebb pontosítás: a front nem a hadseregcsoport fölöttes egysége, hanem a szovjet elnevezése.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork