Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Teszkós

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2008. augusztus 15. péntek, 14:19 | 19 hozzászólás

Amikor először hallottam a "teszkós monitor" kifejezést, még azt hittem, hogy olyan monitorról van szó, amelyet valamelyik TESCO hipermarketben vásároltak. Kis ideig eltartott, mire rájöttem, hogy a teszkós jelző ebben a szóösszetételben azt jelenti: silány, gyenge minőségű, vacak. Tapasztalataim szerint az áruházlánc őshazájában sem a leggazdagabb réteget célozza meg, a név mégsem vált úgy a gagyi szinonimájává, mint nálunk. A most következő példa azonban ennek elég frappánsan ellentmond.

A BBC-n van egy Caption Comp rovat, ahol hétről hétre közzétesznek egy-egy képet, az olvasóknak pedig valamilyen ötletes címet kell adniuk. Augusztus elején a következő kép jelent meg:

BBC Caption Competition

Amelyhez is bizonyos Mute Joe nevű olvasó a következő díjnyertes képaláírást kreálta:

Tesco add HDTV to their Value range.

(Angol nyelvterületen value range a TESCO gazdaságos termékek neve.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

cadmagician, 2008. augusztus 15. péntek, 14:42 (#)

a tecskó élelmiszerboltnak jó. pont. de pl teszkó virsli pl macskaeledelnek se jó. teszkó gazdaságos internet...

2

pblue, 2008. augusztus 15. péntek, 15:34 (#)

oshazaban a tesco "finest" vonalanak termekei verik barmelyik magyarorszagi szupermarket legfelulre pozicionalt aruinak 99%at

3

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 15. péntek, 16:08 (#)

Mekkora képaláírás!!!!

4

Benny Lava, 2008. augusztus 15. péntek, 16:33 (#)

Hűha... Az Indexen én indítottam a Képaláírások topikot, és mégse értem ezt :(

5

birogeri, 2008. augusztus 15. péntek, 16:40 (#)

Benny Lava, nézd milyen "pixeles" a Tesco gazdaságos HDTV!

6

Author Profile Page ervin, 2008. augusztus 15. péntek, 17:14 (#)

(4) HDTV = HIGH DEFINITION Television. Vö. birogeri (5).

Ez a képaláírás még a te egyébként kiváló topikodban is győzelemesélyes lenne nálam.

7

Benny Lava, 2008. augusztus 15. péntek, 17:35 (#)

OK, a HDTV jelentését tudtam, csak azt hittem, valami tévét kéne látnom a képen.

Birogeri helpjével már meg is van a pojén - és Tleg üt :)

Thx mindkettőtöknek.

8

taknyos, 2008. augusztus 15. péntek, 18:20 (#)

Akkor a fikázás ezek szerint világ jelenség, és ahogy sok minden amiről azt hinnénk csak ránk jellemző valójában nem is.

9

taknyos, 2008. augusztus 15. péntek, 18:24 (#)

Lemaradt a lényeg, a tescoban vásárolt kb 4-5 éves dvd játékos méd mindig kiválóan üzemel, talán bellagio a "márkája".
Nem volt rajta usb ezért 4év után gondoltam uncsi már a cd, dvd írogatás, usb gép kell, vettünk egy lg-t a szakboltba, az usb-je elég jó de cd-t dvd-t még gyárit is alig akar játszani pedig még 1éves sincs.
Ez menő márkás cucc dolog nekem a divx-es dvd játékosok megjelenésekor dőlt be végleg, vegyek 3x 4x annyiért /4-5éve/ egy olyan dvd lejátszót ami nem képes avit játszani, vagy vegyek márkátlant ami tud, azóta a nagy márkák is játszanak már avit.

10

Adi, 2008. augusztus 15. péntek, 19:07 (#)

Ezen sírva röhögtem. :)

11

wattafilling, 2008. augusztus 15. péntek, 19:21 (#)

99.95.-

12

Benny Lava, 2008. augusztus 15. péntek, 21:45 (#)

Amúgy sztem érdemes belenézni ebbe a Caption Comp-ba. Van jópár, ami sztem még ennél a Tescosnál is jobb :)

13

katmandu, 2008. augusztus 17. vasárnap, 09:04 (#)

A 90-es évek elején egy berkshire-i Tescóból szereztünk be teszkós eperlekvárt. Semmit se tudtam a Tescóról, csak annyit, hogy egy böhöm hipermarket a közelben, a sajátmárkás termékeknek a fogalma is ismeretlen volt. Csak tetszett hogy jéé, az eperlekvár is "Tesco" feliratú, deállat :)

Fantasztikusan finom eperlekvár volt, egyedül a d'Arbo hasonló terméke tudta nálam pár évvel később kiütni a nyeregből.

Itthon nem merek teszkós sajátmárkás élelmiszert venni. Igaz, odakint se vettem ilyesmit azóta.

14

Charlie Brown, 2008. augusztus 18. hétfő, 09:24 (#)

A Tesco sajátmárkás cuccoknál mindig meg kell nézni, ki a gyártó! Ez apróbetűvel általában rajta szokott lenni. Aztán a termék közvetlen közelében meg kell keresni a polcon ugyanannak a gyártónak a saját nevén futó termékét (általában másfélszeres áron), és máris nagyjából lehet látni, hogy mit is veszel Tesco címke alatt (többnyire középkategóriás termékek). Én ezzel a módszerrel rendszeresen teljesen rendes minőségű holmikat szoktam venni, legyen az kaja, háztartási- és vegyiáru, papírfélék, stb. Nálam még plusz pont, hogy sok közöttük a hazai termék.

15

katmandu, 2008. augusztus 18. hétfő, 09:46 (#)

/me töpreng:

Kis gyártóknál oké, a saját színeikben még az alsó polcokat se tudnák megfizetni, így viszont olcsóbban többet tudnak eladni.

A nagy X gyártó gyártja a saját termékeit saját neve alatt és ugyanazt a terméket féláron eladja a Tescónak, ami becsomagolja a saját göngyölegébe és kis hasznonnal de még mindig olcsóbban adja, mint az eredeti csomagolásút.

Az X gyártónak az ebben a biznisz, hogy a Tesco a csomagolatlan kiszerelésű termékből hatalmas mennyiséget megvesz, nagyobb értékben, mint amennyit az eredeti csomagolású X termékekből átvenne, így lehet, hogy ugyanaz a termék egymás mellett van a boltban X feliratú és teszkós csomagolásban is.

Gondolom, ez a képlet.

De ha nem ellenőrzöd a gyártót, akkor jaj neked, mert máris viszed haza a noname olcsó húsokat, híg lével.
Ha ellenőrzöd és ismert gyártó nevét találod, akkor sem nyugszol meg teljesen, mert mi van, ha a fent levezetett képlet hiányos és X gyártó azokat a termékeit (is) adja el teszkós becsomizásra, amelyek a saját meóján megbuktak ("másodrendű frisseségű tokhal" :) ) és a saját színeiben ciki lenne piacra dobni.

Egység sugarú vevők úgyse olvassák el az apróbetűt, hazaviszik a gagyit, ami aztán annak rendje-módja szerint felrobban, kipukkad, nem szól, tömeges gyomorrontást okoz stb. és a népekben annyi marad meg, hogy hja, teszkós minőség. Thus the gagyibranding was born.

16

Charlie Brown, 2008. augusztus 18. hétfő, 21:19 (#)

A titok, hogy nem muszáj egységsugarú júzernek lenni. El lehet olvasni az apróbetűt, és akkor elég jó aránnyal csak olyan Teszkó márkájú holmit viszel haza, amit valóban érdemes. Az meg kit érdekel, hogy az egységsugarúak mit gondolnak. :)

17

freak, 2008. augusztus 19. kedd, 13:31 (#)

Mar nalunk is aruljak a kinti Tesco Value termekeket (nalunk "Szines" Tesco, es nem osszekeverendo a Tesco Gazdasagos, feher alapon kek csikos termekvonallal, ami altalaban tenyleg silany), en is teljesen rakaptam: olcso, viszont minosegben teljesen jo (tonhalkonzervet szoktam foleg, meg csokit/kekszet).

18

Benny Lava, 2008. augusztus 19. kedd, 15:49 (#)

Én pölö egész átszoktam a TV light kólára. A normál az moslék, de a light sztem egész iható. És, per pill 4 litert adnak 200 forintért (1et fizet, 2t kap akcijjó) Coca Colából 2 litert köbö 300-ért, sajna nekem ez sem mellékes...

19

bubo, 2008. augusztus 21. csütörtök, 16:31 (#)

Tesco Value=kék-fehér csíkos (legtöbb hazai cég terméke)
Tesco Standard=Tesco Színes 4 országra gyártott (+1 néha UK.ban is)sajátmárka (CZ, SK, HU, PL) aminek a hasonlító terméke mindig egy vezető brand termék (árban, kinézetben, minőségben)
Súlyos minőségi előírásoknak kell megfelelni, különösen élelmiszerek esetében úhogy igazán szart - bár mindenki ezt hiszi - nem lehet venni. Ha igen nem a forgalmazó a hibás, hanem a törvény ami lehetővé teszi XY összetételű termék gyártását és eladhatóságát.
Ez minden sajátmárkára igaz...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork