Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Take down a peg or two

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2008. október 19. vasárnap, 21:47 | 2 hozzászólás

A BBC World News szombat reggeli adásában sikerült elcsípni ezt a kifejezést. Justin Webb olvasta fel az amerikai pénzügyi válságról szóló jegyzetét, és valami olyasmit mondott, hogy many people would like to see the U.S. taken down a peg or two.

Mármint hogy szeretnék, ha Amerika kicsit visszavenne az arcából, és lefokoznák a nagy befolyással bíró országok ranglistáján. A szólás eredetéről nem tudunk biztosat, az egyik változat szerint régen a hadihajók zászlóinak kötelét rögzítették úgy, hogy a végét az árbocba vert peckek egyikére tekerték. Minél magasabbra húzták a szászlót, annál fontosabb szerepet játszott az illető hajó a flottában. Ha egy-két pecekkel lejjebb engedték a zászlót, az értelemszerűen lefokozást jelentett.

A másik mese szerint Egbert király oly módon próbálta elejét venni a királyságában elharapózó részegeskedésnek, hogy a söröshordók oldalába peckeket veretett és rendeletbe adta, hogy minden vendég csak addig ihat, amíg a hordóban a sör szintje el nem éri a soron következő jelzést. Az élelmesebb vendégek ezért előbb a szomszédok hordójából ittak, mintegy lejjebb fokozva őket az italfogyasztási ranglistán.

Visszatérve Justin Webbre; ő nem hiszi, hogy az Egyesült Államok presztízse lényegesen csökkenne a mostani válság következtében, és meg is indokolja, hogy miért. Szerinte Amerika az az ország, ahol a tehetséges emberek a leginkább ki tudják bontakoztatni a képességeiket, mindannyiunk boldogulására. Ameddig ez így marad, addig Amerikának nincs mitől félnie.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

Charlie Brown, 2008. október 20. hétfő, 09:05 (#)

A cím ebben e formában nem jó, hiányzik a tárgy valamilyen formában, nem? Hiszen nem a peget tékjük dáun, hanem valami mást, egy-két pegnyivel. Vagy ez már szőrszálhasogatás?

2

Author Profile Page ervin, 2008. október 20. hétfő, 10:09 (#)

Az.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork