Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Technical

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2008. október 12. vasárnap, 22:26 | 5 hozzászólás

20081012_technical.jpgA szubkultúrák szórakoztató szokása, hogy szeretnek kívülálló számára kitalálhatatlan neveket adni a látszólag közönséges dolgoknak is. A tűzoltó múzeumban tett múlt heti látogatásom során például megtanultam, hogy amit én eddig tudatlanul tűzoltógarázsnak hittem, az a valójában tűzoltószertár, és nem tűzoltóautók parkolnak benne, hanem fecskendők.

Ugyanígy sokáig azt se tudtam (Orosz Péter volt szíves felvilágosítani), hogy a terepjáróból házilag barkácsolt, nehézgéppuskával felszerelt rohamkocsi neve technical.

Kép: Wikipédia

Gyakorlatilag bármilyen terepjáróból készíthető, a lényeg, hogy a platóra fel van hegesztve valamilyen nagyobb kaliberű lőfegyver, hátul pedig menet közben legalább két (de általában több) fickó kapaszkodik, az egyiknél kalasnyikov van, a másiknál RPG. Páncélzatuk a technicaloknak nincs, viszont ennek köszönhetően sokkal gyorsabban tudnak manőverezni, mint a méregdrága páncélozott járművek. A Csád és Líbia közti sokéves viszály során híresültek el, amikoris a csádiak Toyota terepjárókból fabrikált technicaljai visszaverték a sokkal jobban felszerelt líbiai hadsereget. (A háború Toyota war néven ismert, bár kétlem, hogy a Toyota marketing osztályán ennek különösebben örülnének.)

A technical név pontos eredete homályba vész, a Wikipédia cikke szerint a Vöröskereszt Szomáliában működő segélymissziójának biztosítására bérbe vett helyi harcosok költségeit tüntették fel technical expenses néven a könyvelésben.

Afrika ingatag lábakon álló országaiban minden tévéstáb ilyen technikai segítséggel közlekedik, elvégre a helyi gorillák ismerik legjobban a helyi szokásokat és a terepet. A szokásokkal amúgy nem árt az európaiaknak is tisztában lenni. John Simpson írja valamelyik riportkönyvében, hogy ha egy forgatócsoport valahová többször is visszamegy, akkor illik minden alkalommal ugyanazt a bandát kibérelni. Megtörtént velük egyszer, hogy valamelyik országban összefutottak egy másik tévéstábbbal, akiknek történetesen már volt helyi menő csávókból álló fegyveres védelmük, és John Simpson felvetette, hogy mi lenne, ha együtt utaznának, akkor a BBC-nek nem kellene külön technical expensesre költeni. – „Felőlem lehet” – mondta a másik tévéstáb vezetője – „de azt tudnod kell, hogy a gorillák, akiket korábban kibéreltél, kötelességüknek fogják érezni, hogy megöljenek téged.” További magyarázatra nem volt szükség.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

Tschöppy, 2008. október 12. vasárnap, 23:33 (#)

Csak egy kérdés: fecskendőnek nem csak azokat az autókat hívják, amik rendelkeznek locsolócsővel? Én ott tartok, hogy van a fecskendő és a létrás, és szernek hívnak minden járművet, ami megfordul a szertárban.

De lehet, hogy rosszul tudom.

2

Author Profile Page stsmork, 2008. október 13. hétfő, 06:34 (#)

Igen, ez logikusan hangzik. Ilyen mélységig nem merültem bele a tűzoltózsargonba :-)

3

i, 2008. október 13. hétfő, 10:08 (#)


úgy lesz az: fecskendő + létra

Lásd pl. Rescue Me tetszőleges részében riadókor megszólaló utált női hang:

"Engine... Ladder..."

4

BHD, FSW, .., 2008. október 13. hétfő, 22:28 (#)

Hirtelen a Black Hawk Down (mint könyv: http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Hawk_Down_(book)) jut eszembe: http://www.amazon.com/gp/reader/0451203933/ref=sib_dp_srch_pop?v=search-inside&keywords=technical&go.x=7&go.y=12&go=Go!#
Meg a Full Spectrum Warrior ( http://en.wikipedia.org/wiki/Full_Spectrum_Warrior ), aminek egyik pályáján kell megharcolni eggyel.
Persze ez mutatja, hogy a két dolog közel áll egymáshoz és a személyes techno thriller érdeklődésemhez ;-) Meg BHD is Szomáliában játszódik, szóval minden mindennel összefügg..

5

Guczó, 2008. október 18. szombat, 20:58 (#)

Ja, Black Hawk Down, en is abban hallottam eloszor, de elegendoen sokszor ahhoz hogy megjegyezzem, annyira hulyen hangzott.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork