Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Grasp the nettle

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2008. december 15. hétfő, 23:15 | 5 hozzászólás

Szokatlan hangvételű cikkre bukkantam a minap a BBC webszájton. A szerző azt fejtegeti, hogy Illinois állam vezetői végre felköthetnék már a gatyájukat, és nyithatnának egy VIP szárnyat valamelyik börtönben a bukott kormányzók számára.

When will the Illinois prison authorities finally grasp the nettle and open a governors' wing in Chicago's premier jail? If convicted, Governor Rod Blagojevich will follow in a long and established line of former governors who have served time in both office and jail.

Milyen kifejező is ez a csalánmarkolós kifejezés! Azt jelenti, bátran viselkedni valamilyen nehéz helyzetben, és igazából nem is találom a magyar párját (van ugyan egy csalánnal kapcsolatos magyar szólásunk, de az egészen más témájú), talán a gatyát felkötni áll hozzá a legközelebb.

A BBC-re amúgy egyáltalán nem jellemző ez a csipkelődő stílus, és Matt Freinek bizonyára nagyon teli van a hócipője a nemrég lefülelt kormányzóval, hogy így kicikizte. Ehhez egyébként a kormányzó úr bőséges alapanyagot szolgáltat, itt van mindjárt kedvenc viselete (fekete bőrdzseki), vagy egyéni nyelvhasználata, ami annyira hemzseg a nyomdafestéket nem tűrő szavaktól, hogy a tárgyaláson csupa bíííppel volt tele a terem, amikor a vádlott egyik lehallgatott telefonbeszélgetésének szövegét felolvasták. (Obama szenátusi széke például bleeping valuable.) Mr. Blagojevich mindig is büszke volt rá, hogy az utca emberének nyelvét beszéli. Kiváló lehetőség ez arra, hogy az újságíró újabb kis nyilacskát lőjön ki, mi pedig megfigyeljük a vernacular szó használatát:

Rod Blagojevich, who started his professional life washing dishes and shining shoes, has always prided himself on his vernacular.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

Author Profile Page ervin, 2008. december 15. hétfő, 23:25 (#)

érdekes statisztikai adalék a Daily Showból: ha Illinois-i kormányzó vagy, akkor az elmúlt mittoménhány év adatai alapján nagyobb statisztikai valószínűséggel kerülsz börtönbe Amerikában, mint ha gyilkosságot követtél volna el. :)

2

Author Profile Page eszpee, 2008. december 16. kedd, 12:08 (#)

Nyilván a Daily Show az humorműsor, és vicces is, de mielőtt valaki komolyan venné a statisztikát, közbenémetkedek, hogy ez nem igaz persze: http://www.disastercenter.com/crime/ilcrime.htm

3

Author Profile Page ervin, 2008. december 16. kedd, 13:36 (#)

eszpee, lehet, hogy igazad van, de a bizonyításod nem jó, mert az összevetés - legalábbis ahogy én értelmeztem Jon Stewart szövegét - nem "IL kormányzó vs IL gyilkos" volt, hanem "IL kormányzó vs USA gyilkos". Azaz IL állam saját gyilkossági statisztikái irrelevánsak.

4

Author Profile Page eszpee, 2008. december 16. kedd, 13:39 (#)

Jogos, bassza meg, ezzel nem számoltam! Így akkor áll persze! :D

5

katmandu, 2008. december 16. kedd, 20:12 (#)

Vow, eszpee to be explicit (eszpee vernakulárisságot villantott).


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork