Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Project

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2009. január 2. péntek, 09:14 | 6 hozzászólás

Minneapolis belvárosában figyeltem fel először erre a sajátos épületfajtára. Távolról egyszerű panelháznak látszik, rengeteg ablakkal, a tervezők láthatólag igyekeztek minél több lakást belezsúfolni. Közelebb értünk, és akkor már azt is láttam, hogy a ház nagyon elhanyagolt: a falak mocskosak, ütött-kopottak, egyes lakásoknak pedig be vannak deszkázva az ablakaik.

Írországból ismerősek ezek a bedeszkázott ablakok, ott az önkormányzati lakótömbökön látni ilyesmit. Meg is kérdeztem az autóban velem utazó amerikai munkatársamat, hogy ezek ugye council estate házak?

- Nem, ezek projectek - hangzott a válasz. Rövid egyeztetés után megállapodtunk, hogy ami Angliában és Írországban council estate, annak Amerikában project a neve. A nevek eltérnek, de az ismertető jegyek ugyanazok: tizenéves anyukák, akik cigivel a kezükben babakocsit tolnak; parkokban lézengő, magukkal mit kezdeni nem tudó tinédzserek, itt-ott kiégett autók roncsai. Az igazán lepusztult telepeket Angliában sink estate-nek hívják (nem tudom, hogy Amerikában is használják-e ezt a kifejezést) és nagyjából ugyanúgy alakulnak ki az óceán mindkét partján, mégsincs senkinek igazán működőképes elképzelése arról, hogy mit kellene csinálni velük.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

spityu.zu, 2009. január 2. péntek, 14:09 (#)

A temaban ajanlott neznivalo a vilagegyetem legjobb sorozata, a Wire: minden, amit tudni szeretnel a project(niggak)rol, de nem mered megkerdezni.

2

lipilee, 2009. január 2. péntek, 15:50 (#)

illetve ajánlott (ha bírod az ilyesmit) a Koyaanisqatsi (Philip Glass zenéjével), amelynek az egyik szekvenciája az egyik legdurvább Project komplex, a Pruitt-Igoe (http://en.wikipedia.org/wiki/Pruitt-Igoe) rombolása.
Érdekes egyébként, hogy a Pruitt-Igoe főépítésze az a Minoru Yamasaki volt, akinek a jelek szerint nincs szerencséje, a másik híres műve is csúnya véget ért. (Ez volt ugye a World Trade Center.)

Mondja valaki, hogy a komolyzene nem nyitja fel az ember szemét :)

3

Author Profile Page stsmork, 2009. január 2. péntek, 16:30 (#)

Jajistenem. Philip Glass nevétől a hideg futkos a hátamon, amióta egyszer volt szerencsém végigülni egy Drakula-előadást, amit az ő zenéje kísért...

4

tallian.miklos, 2009. január 2. péntek, 16:52 (#)

Háhá, végre valaki, aki nincs oda meg vissza elájulva Glasstól. :D

5

ferenc, 2009. január 2. péntek, 19:11 (#)

Ira Glass (This American Life) viszont rox!
A "project" egyebkent a (city)(affordable/low income) housing project eltisztult alakja -opcionalis jelzok ehagyasaval.
Kb. ugy mint ahogy a (gyari/varosi/banya)(lako-)telep.

6

mrb, 2009. január 26. hétfő, 04:06 (#)

Tennessee-ben csak a project szó használatos.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork