Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Címlethiány

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2009. május 22. péntek, 09:20 | 14 hozzászólás

Kérését címlethiány miatt nem tudjuk teljesíteni. Ezt írta ki nekem egymás után két CIB-es készpénzkiadó automata is, amikor kétszázhúszezer forintot igyekeztem felvenni belőlük. Az elsőnél még megettem, hogy reggel 11-kor nincs már ennyi pénz az automatában, a másodiknál már nagyon furcsálltam a dolgot, de végül megvontam a vállam és téptem egy sorszámot a pénztárhoz. (Épp volt egy bankfiók az automata mellett.)

Negyedórás várakozás után (előttem valaki élete megtakarításait vette fel, bonyolult kamatozási formákban) a pénztáros hölgy elmagyarázta, hogy van pénz az automatában, de a pénzkiadó hardver egyszerre legfeljebb húsz darab bankjegyet tud kiszámolni, függetlenül attól, hogy milyen címletről van szó. A címlethiány tehát azt jelenti, hogy a gépben lévő bankjegyekből egyszerre legfeljebb húsz darab vehető fel. Ha a legnagyobb címlet tízezres, akkor maximum kétszázezer forint. A pénztáros hölgytől azt is megtudtam, hogy a megoldás ilyenkor az, hogy két részletben kell felvenni a pénzt.

Kipróbáltam, és tényleg. Már csak azt nem értem, hogy ezt miért a banki alkalmazottaktól kell megkérdezni, miért nem tudja az automata azt a hibaüzenetet írni, hogy "Az automata nem tud egyszerre kiadni ennyi pénzt, próbálja meg két részletben felvenni a kívánt összeget".

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

spamdog, 2009. május 22. péntek, 10:15 (#)

Helló belló!

Két pénzfelvétel több hasznot hoz a banknak.

2

Author Profile Page stsmork, 2009. május 22. péntek, 10:38 (#)

Így van, de a készpénzfelvétel a bankfiókban még annál is többet.

3

Zs, 2009. május 22. péntek, 11:43 (#)

ugyanmá' simán kamuzik a CIB. Egyszerre nem akarnak kiadni több pénzt. Amikor építkeztünk számtalan alkalommal szívattak azzal, hogy 200.000 ft-ként kellett kivenni pénzt.

4

Boz Cordolla, 2009. május 22. péntek, 12:15 (#)

És azt esetleg tudja valaki, miért csak kétféle címletet (ezrest és tízezrest) tartanak a CIB-ATM-ek?

5

shadai, 2009. május 22. péntek, 12:45 (#)

Az Erste is így tesz, ATM-ből max. 200.000 forintot lehet egyszerre felvenni (ez policy), de a gyakorlatban sokszor még ennyit sem. Ilyenkor többször kell ATM tranzakciót indítani = több kp-felvételi díj a banknak.

6

Aurus, 2009. május 22. péntek, 13:30 (#)

Én még mindig ott tartok, hogy ugyan miért vonnak le pénzt azért, ha felveszem a saját pénzemet, a saját számlámról. Becsüljék meg, hogy náluk tartom.
A Deutsche Banknál nincs ilyen - lehet, mert fiataloknak szánt számlám van, no de akkor is.

7

Author Profile Page ervin, 2009. május 22. péntek, 13:36 (#)

ez egy végtelenül gusztustalan dolog a CIB-től, egyetértek azokkal, akik szerint semmi okuk nincs rá, csak, hogy több pnzt szedjenek le rólad.

ugyan hallottam már mendemondákat, hogy nekik is van rendesen használható automatájuk itt-ott, de eddig én mindig ilyen lehúzósakkal találkoztam. ezzel szemben csak a mi környékünkön kapásból van egy OTP meg egy Unicredit(?) ATM, amelyik 400-500 ezerig bírja, úgyhogy én oda megyek, ha sok pénzt kell felvennem, ami persze nem minden nap fordul elő.

8

Zs, 2009. május 22. péntek, 13:42 (#)

félig off: cib visa kártyával próbáltam külföldön kb 500 eurót felvenni. Simán nem engedte, ráadásul valami eszetlen üzenetet közölt, szerencsére mint ciben edzett ügyfél kivettem 2 részletben (2x 1500 ft-ért, amit persze a bank nem volt hajlandó megtéríteni. )

9

Boca, 2009. május 22. péntek, 14:31 (#)

Ez tényleg aranyos, mert ha az lenne a szerződésben h kp felvétel max ennyi, akkor elfogadnám, mint játékszabályt, de tudtommal nincs ilyen.

10

Lemúr Miki, 2009. május 22. péntek, 23:53 (#)

S mikor két részletben kivetted, összesen kétszázhúsz volt?

11

HAlga, 2009. május 23. szombat, 00:35 (#)

Egyszer - jó régen - egy OTP automatából próbáltam kivenni 50e-t, hosszas zörgés után jelezte, hogy nem tudja teljesíteni.
Rögtön utána megpróbáltam 35e-t kérni, amit szintén hosszas számolás után 35 db ezresben adott ki. (Nem örültem neki.)
Ott persze lehetett az az ok, hogy - mivel nem volt benne nagyobb címlet - azért nem tudta teljesíteni, mert mechanikailag okozott problémát az 50 bankjegy vastagsága.

12

Mostly Harmless, 2009. május 23. szombat, 16:52 (#)

pár gondolat
- az OTP automaták az összegválasztó képernyő tetején felsorolják a kiadható címleteket, éppen a fenti okok miatt. a többi banknál nem tudom, van-e ilyen.
ez valamiért az ügyfeleknek nem szokott feltűnni. =}
- a kiadónyíláson elvileg 40 db bankjegy fér ki.
- a bankkártyáknak általában tényleg van készpénzfelvételi limitje (általában napi), amit a szerződéskötéskor határoznak meg, de később is módosítható. ennek elsősorban az a célja, hogy ha PIN kóddal együtt lopják el a kártyádat, ne tudják az egész számládat lerabolni.

13

payskin, 2009. május 27. szerda, 11:16 (#)

Ehhez képest az újpalotai cib automata mostanában 5 alkalomból 3-szor sajnálja, hogy nem áll rendelkezésemre. Az is jó érzés, hogy kéne lóvé, de toll a fülembe.

14

PAStheLoD, 2009. május 28. csütörtök, 00:07 (#)

Jöhetne már egy "open source" és/vagy "Google Bank". Még akár egy "bétára" is szívesebben bíznám a pénzemet, mint a mostaniakra.

Illetve mikor jutunk már oda [újra], hogy a bank nem azzal gyakorol nekünk kegyet, hogy milliárdokért marketingel és jutalékot oszt, hanem mondjuk tisztességes árakon "vigyáz" a pénzemre, amihez enged hozzáférni plusz költség nélkül? A szokásos 2,5 napos átutalási átfutásról már ne is beszéljünk, a mindenféle (néhol még látszatra ISDN-en vágtázó) POS terminálok kritikán aluli sebességét meg csak az asztal alól merem említeni.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork