Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Wingnut

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2009. július 15. szerda, 08:11 | 3 hozzászólás

Szó szerint szárnyas anyát jelent ez az ártatlannak kinéző szó, Amerikában azonban - átvitt értelemben - a szélsőséges politikai nézeteket vallókat illetik vele. Gondolom, abból kiindulva, hogy ha a nut szimplán gyagyást jelent, akkor a propelleres változat hülyeségben messze túlszárnyalja azt.

John Avlon vezet egy rovatot a CNN-en, wingnut of the week címmel, ahol minden héten kiosztja "a hét hülyéje" címet, méghozzá a pártatlanság jegyében egyet republikánus, egyet demokrata politikusnak. Saját maga így definiálja a wingnut fogalmát:

What's a Wingnut? It's someone on the far-right wing or far-left wing of American politics - the professional partisans and the unhinged activists - the folks who always try to divide rather than unite.

A megtisztelő címet ezen a héten Henry Waxman demokrata szenátor és Audra Shay republikánus politikus nyerték, érdekes módon lényegében mind a ketten ugyanazt mondták: nem jó hazafi az, aki nem támogatja Obamát. Elnézést, helyesbítek, ezt csak az egyikük mondta. A másik meg azt, hogy az a rossz hazafi, aki támogatja Obamát. Konkrétan a hazaáruló szóig nem jutottak el (az angolul amúgy sem nem hangzik olyan jól, mint az anti-american), de a lényeg mindkettőjüknél ugyanaz: aki nem velünk van, az nem is igazi amerikai. Ismerős a dallama ennek az érvelésnek.

Egyébként, ahogy erre a CNN blog egyik olvasója rámutatott, a wingnut csak a jobboldali zombikat jelenti, baloldali kollégáikra a moonbat a helyes kifejezés. John Avlon mégsem nevezte át a wingnut/moonbat of the week-re a rovatot. Azt mondta, hogy ...for me and many others in the moderate majority, a wingnut on one side equals a wingnut on the other. És milyen igaza van.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

wice, 2009. július 15. szerda, 10:19 (#)

"Gondolom, abból kiindulva, hogy ha a nut szimplán gyagyást jelent, akkor a
propelleres változat hülyeségben messze túlszárnyalja azt."

nem, ez egy szojatek a left-wing/right-wing (kozos bennuk a "wing"), es a nut osszevonasabol.

2

Author Profile Page stsmork, 2009. július 15. szerda, 13:09 (#)

Aha, igazad van, erre nem is gondoltam!

3

azeb, 2009. július 18. szombat, 18:18 (#)

Igaz. Le a radikális rendszerkritikával, bármilyen irányból is jön. Legjobb, ami van. Sok vignut meg pattog itt.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork