Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Pie in the sky

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2009. szeptember 2. szerda, 16:28 | 5 hozzászólás

A BBC World Service rádióadásában interjúvoltak valakit, aki a nemrég lezajlott afganisztáni választásokról beszélve elmondta, az európaiak szeretik azt képzelni, hogy az afgán választók tájékozottak, ismerik a politikusok programját, és aszerint adják le a szavazatukat, hogy melyik jelöltet tartják az ország számára legelőnyösebbnek. A valóságban ez sajnos nincs így, s erről a naiv feltételezésről sommásan azt mondta a riportalany: This is pie in the sky.

Ismertem én egy ehhez hasonló kifejezést, azt hogy wishful thinking, de ugye az angolban mindenre van több kifejezés is, nehogy véletlenül nyelvileg depriválva érezzük magunkat.

Rövid guglizás után kiderült, hogy az "égi süti" valójában idézet egy, az üdvhadsereget gúnyoló dalból, amelyet egy svéd származású amerikai munkásvezér írt 1911-ben.

You will eat, bye and bye,
In that glorious land above the sky;
Work and pray, live on hay,
You'll get pie in the sky when you die.

Joe Hill 1879-ben (vagy 1882-ben?) született a svédországi Gävle városában. 1902-ben költözött az Egyesült Államokba, ahol alkalmi munkákból élt. Tagja lett a szakszervezetnek, és kivette részét az agitációs munkából is: dalokat és verseket írt, munkásgyűléseken mondott beszédeket. Sokat utazott emiatt, s így esett, hogy 1914 január tizedike Salt Lake City-ben érte.

Ezen a napon két ismeretlen fegyveres betért John G. Morrison hentesüzletébe, s agyonlőtte a pultnál álló tulajt és fiát. Mielőtt a halálos lövés érte, a fiúnak sikerült a pult alól előkapnia a pisztolyát és megsebesítenie vele egyik gyilkosát. Az álarcos támadók elmenekültek a helyszínről. Anélkül, hogy bármit magukkal vittek volna.

Hill még aznap este megjelent az egyik helyi orvosnál, lőtt sebbel a hátán. Az orvosnak azt mondta, hogy nőügyről van szó, de többet nem volt hajlandó elárulni. Az orvos jelentette az esetet a rendőrségnek, ők pedig begyűjtötték a sebesült hátú Joe Hillt. Nem ő volt az egyetlen gyanúsított - a városban aznap öt embert láttak el lőtt sebekkel -, de a tény, hogy továbbra sem volt hajlandó felfedni az illető hölgy kilétét, különösen gyanússá tette őt. A lakásán találtak egy piros kendőt; ugyanolyat, mint amilyennel a hentes gyilkosai takarták el az arcukat. Fegyvert azonban nem találtak, pedig a Hillt ellátó orvos állította, hogy látott nála egy pisztolyt.

Hill hiába mondta, hogy a feje fölé tartotta a kezét, amikor a lövés érte (a kabátján lévő golyónyom tíz centivel magasabbanlejjebb volt, mint a seb a hátán), az esküdtszék bűnösnek találta, és 1915 november 19-én ki is végezték. A titokzatos nőügy azóta sem tisztázódott. Hillnek állítólag egy férjezett asszonnyal volt viszonya, vele töltötte a gyilkosság éjszakáját, az ő férje lőtt rá, de Hill nem volt hajlandó felfedni a nő kilétét, mert azzal lehetetlen helyzetbe hozta volna az asszonyt.

Életét többen is feldolgozták, többek között a The Dubliners énekel róla, és a titokzatos nőügyről szóló történetet meséli el a Chieftains is a Long Black Veil című dalában, bár azt, ha jól tudom, azt nem Joe Hill élete ihlette.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

Author Profile Page ervin, 2009. szeptember 3. csütörtök, 00:29 (#)

akárhogyan igyekszem elképzelni, nekem mindig az jön ki, hogy akkor a kabáton levő lyuknak *lejjebb* kellett lennie, mint a háton, nem pedig följebb.

a sztori viszont patent mindenhogyan.

2

Author Profile Page stsmork, 2009. szeptember 3. csütörtök, 08:18 (#)

Igazad van, lejjebb kellet lennie, nem gondoltam át a dolgot, amikor a szöveget írtam. Kijavítottam, köszi! Egyébként a történetnek van egy kissé morbid folytatása is: a pasit halála után elhamvasztották, és a hamuból - közönséges postai borítékban - küldtek egy-egy adagot minden szakszervezeti alapszervezetnek...

3

wice, 2009. szeptember 3. csütörtök, 13:38 (#)

nem igazan ertem, h a "pie in the sky" es a kivegzeses sztori hogy kapcsolodik.

4

Author Profile Page stsmork, 2009. szeptember 3. csütörtök, 15:06 (#)

A "pie in the sky" kifejezés Joe Hill egyik dalából ered, és a dal szerzőjével esett meg a kivégzéses sztori. Vágod?

5

wice, 2009. szeptember 4. péntek, 08:54 (#)

ja, telleg, bocs. tegnap asszem kicsit lemerult az agyam a sok munka miatt :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork