Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Édes anyanyelvünk

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2010. február 18. csütörtök, 07:51 | 14 hozzászólás

Jön haza a kislányom az iskolából, és megkérdezi:

- Apa, mi az a fasz?

Helyben vagyunk! Az óvoda három éve alatt nem sikerült elsajátítani a magyar nyelv néhány alapvető szavát, így most az iskola pótolja ezt a súlyos hiányosságot. (Zárójelben: magamról nem tudom megmondani, hogy mikor jutottam a csúnya szavak birtokába; olyan mintha az anyatejjel szívtam volna őket magamba, bár ez aligha lehetett így. )

Megmagyaráztam, hogy mit jelent a szó, és azt is, hogy miért nem hallja ezt soha tőlünk, illetve hogy mi miért nem akarjuk tőle hallani. Másnap a seggfejt kellett megmagyaráznom, utána a buzit, és így tovább - érdekes módon a bazmegig még nem jutottunk el.

Az új szókincs java természetesen a fiúktól származik; minden magára valamit is adó fiúnak megvan a maga kedvenc csúnya szava. Tibikének a seggfej-fasz, Bélának a fika, Gyurikának pedig a szexi-segglyuk, amit még nem is hallottam, ebből is látszik, hogy feltartóztathatatlanul öregszem.

Ugyan a trágárság alapvetően macsó dolog, az anyanyelvi vetélkedő első díját mégis Szilvi viszi el a fiúk orra elől. Gyönyörűszép szőke hajával Szilvi úgy néz ki, mintha a Hercegnők című Disney-magazin oldalairól lépett volna le; képzeljük most el, ahogy virágos nadrágjában, pufi dzsekijében, hátán rózsaszínű iskolatáskával szalad az utcán és teli torokból ezt harsogja:

- Baaaaszki!

Utoljára talán a laktanyában hallottam ezt a kifejezést, sok-sok évvel ezelőtt. A szomszédos épületben lévő egységnél volt egy őrnagy, akit látásból nem, csak hallomásból ismertem. A rendes nevét senki nem tudta, mindenki csak baszki őrnagyként emlegette. Egyszer, mikor a Montova gépesített dandár Pádua zászlóalját üldöztük a hajmáskéri fennsíkon, a harcok szünetében odajött hozzám egy alacsony, zömök, peckes tartású kisöreg, őrnagyi vállapokkal felszerelve. Korábban soha nem láttam még, feltételeztem hogy a hadgyakorlat végett rontja itt a levegőt. Nem emlékszem már, hogy pontosan mit akart, talán nemtetszését fejezte ki amiatt, amit éppen csináltam, vagy a dolgok általános menetére akart megjegyzést tenni, mindenesetre, mintegy bemutatkozásként, ezt mondta nekem:

- Itt éleslövészet folyik baszki, nem faszverés!

A nevét ezek után már nem is kellett megmondania. Magamtól is kitaláltam.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

Mefi, 2010. február 18. csütörtök, 08:39 (#)

Mondjuk elgondolgotato hogy a szulok tobbsege mert karomkodik otthon. En pl biztosra veszem hogy ha otthon anno senki nen karomkodik, akkor ma en sem karomkodnek ennIre. Ezert is fogadtam meg , ha egyszer gyerekem lesz, nem fogok elotte karomkodni.

2

bagusz, 2010. február 18. csütörtök, 08:53 (#)

a baszkit én használom és szeretem!

3

ern0, 2010. február 18. csütörtök, 09:41 (#)

Lisa, amerikai csajszi, kb. 1 év itt-tartózkodás után már folyékonyan beszélt magyarul (ékezetek nélkül úgymond), de annyira jól ment neki, hogy már a nyelv finomságait is élvezni tudta. Egyszer pironkodva jött, hogy hallott egy nagyon csúnya szót, nem is meri elmondani, de aztán csak kihúztuk belőle:
- Süngenyó!

4

Author Profile Page KoS, 2010. február 18. csütörtök, 10:20 (#)

Csatlakozom baguszhoz, az en kornyezetemben is szoktuk hasznalni a baszkit, mint kevesbe csunya szot.

5

Author Profile Page ervin, 2010. február 18. csütörtök, 10:28 (#)

Ezdejó.

6

Author Profile Page NagyGa1, 2010. február 18. csütörtök, 10:33 (#)

Tényleg jó lett.

Még nem vagyok teljesen biztos benne, de nálunk (illetve egyenlőre még csak nálam :)) nem lesz csúnya szavakon erőlködés, azok is csak szavak amik mindenféle dolgokat jelölnek, nincs értelme teljesen ad-hoc módon kineveznünk néhányat csúnyának.

7

Pocakos, 2010. február 18. csütörtök, 12:14 (#)

Tényleg kedves írás. De! Ha otthon nem (is) beszélsz csúnyán, azzal a dolog nincs megoldva, mert a suliban, az utcán stb. előbb-utóbb szembesül a gyerkőc. Aztán ha minden (csúnya) szót, pardon fogalmat(!) elmagyarázol, a gyerek kiváncsi lesz: vajon az apa ezeket honnan tudja? ;-)
Különben a számomra leggusztustalanabb kifejezést ugyancsak a katonaságnál hallottam. Ráadásul nincs is benne "csúnya" szó.
"Fakadj a fejhúsomra!"
Ezt hogyan magyarázod el? ;-)))

8

Atis, 2010. február 18. csütörtök, 14:55 (#)

Engem inkább az érdekelne, hogy magyarázta el a cikkíró a "fasz"-t a kislányának

9

tintanyúl, 2010. február 18. csütörtök, 15:13 (#)

Bazki, akkor most van dolgod, mi?

10

szekelya, 2010. február 18. csütörtök, 16:17 (#)

Az én lányom nyolc éves, múltkor egy reggel az iskolába indulva a lift ajtajába bekarcolt, sorsszerűnek beállított "ha innen kimész megbaszlak" feliratot kellett elmagyaráznom neki. A rövid elvi, ámbár praktikus részletekre nem kitérő magyarázat után jött a lényegre törő, "de akkor az miért rossz?" kérdés. Annyiban maradtunk, ha mindketten akarják akkor az jó dolog, ha csak az egyik akarja, akkor az a másiknak már annyira nem OK.

Ez egyfajta elevator-speech-ként 9.-ről földszintig történt, és nagyon reméltem, hogy a rá váró iskolai feladatokról beszélgetünk majd tovább. Kíváncsi vagyok, hogy az a süngenyó (ezt használni fogom) aki ezen kívül stilizált szőrös rombuszt is vésett a lift másik oldalára kapukulccsal, mivel örvendeztet meg minket legközelebb.

11

szekelya, 2010. február 18. csütörtök, 17:12 (#)

@NagyGa1: Szerintem rossz oldalról közelíted. Nem a szavakkal van baj, abban igazad van. Én azt mondom a lányomnak, hogy aki a hétköznapi életben rondán (trágár szavakat használva) beszél, azt a környezete kb. úgy fogja megítélni, mint aki suk-süköl, nákol vagy nyilvános helyen köpköd. Az első benyomással elvágja magát és leírják, mint tahót. És ez azért van, mert előítéletes barmok vagyunk mind.

Értő környezetben magam is ütősnek érzem egy jó pillanatban odavágott káromkodást vagy trágár jelzőt, öröm nézni, ahogy a tárgyalóasztal közepéig köpi valaki a langyos latte macchiatot a röhögéstől.

12

korankelo, 2010. február 18. csütörtök, 19:15 (#)

az ovi, iskola úgy működik mint egy nagy elosztóközpont, minden gyerek hoz és visz valamit. És mivel itt ez egy nem-nulla-összegű játék, ezért a kollektív tudás csak gyarapodni tud.

13

tallian.miklos, 2010. február 18. csütörtök, 19:24 (#)

Nem hallottad még a szexi segglyuk kifejezést? Pedig már a Professzorok Battyány Köre is megállapította egy titkos tanulmányban, hogy a segg a jövő pinája...

14

payskin, 2010. február 20. szombat, 12:13 (#)

33 éve az óvodából a "szemét paraszt"-ot hoztam haza, és a vacsoraasztalnál láttam jónak bemutatni új tudásom. Aznap nem volt vacsora. (Mélyen berögzült emlék.)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork