Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53848 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Bodnárék

2006. októberi vendégmunkásaink cikkei

Kicsit elhúzódott az októberi vendégmunka előkészítése, elnézést kérünk. Azt találtuk ki, hogy élőben, egy helyi fiatal házaspár közvetítésében követjük végig Hegyalja legizgalmasabb hónapját: jön a szüret!

Bodnár Szilvia és László Mádon vezetik saját pincészetüket. A furmint, a hárslevelű és a muskotály végnapjai mellett a környék történetéről is mesélnek majd, és talán néhány belső tippet és trükköt is megtudhatunk tőlük.

Bemutatkozás

Néhány sor röviden magunkról. Mádon élünk, közel 10 éve szőlészkedünk és borászkodunk, visszük tovább a családi örökséget. Közel 9 hektár szőlőültetvényen gazdálkodunk, melynek 70%-a furmint fajta, 20% hárslevelű, 10% sárgamuskotály (muscat lunel). Ez a 3 fő fajtája Tokaj-Hegyaljának.

Tovább...

» 2006. október 9. hétfő, 20:14 | Blog | Szólj hozzá (6)

Muscat lunel

A muskotály szőlő múltja az ókorig visszavezethető. Magyarország minden borvidékén megtalálható. Több fajtája létezik. A tokaji borvidéken a muscat lunel (sárgamuskotály) fajta engedélyezett.

Tokaj-hegyalján jelenleg kb. 5400 hektárnyi területen folyik szőlőtermesztés, ennek a termőterületnek mindössze 10%-án termelik ezt a fajtát. Nekünk 1 hektár muscat lunel területünk van.

Tovább...

» 2006. október 12. csütörtök, 16:49 | Blog | Szólj hozzá (19)

A szüret

Az első szüreti nap a szép időjárásnak is köszönhetően jó hangulatban telt. Reggel fél 7-kor összeszedtük a dolgozóinkat - 8 szorgos kezű asszonyt, és két férfit, akiknek az volt a feladata, hogy a teli szőlősládákat fölrakják a traktorra - és elindultunk a Danczka-dűlőbe szüretelni. A szüreti napot jófajta 3 éves aszútörköly-párlattal indítottuk, hogy meghozzuk vele a munkakedvet és a hangulatot.

Tovább...

» 2006. október 15. vasárnap, 19:38 | Blog | Szólj hozzá (0)

Mit illik tudni az aszúról?

Az 1400-as évek végéig a tokaji borok nem voltak különbek az ország egyéb vidékeinek borától, mivel a szüretet itt is szeptember elején kezdték, mint máshol, így a szőlő a benne rejlő lehetőséget nem tudta megmutatni.

Tovább...

» 2006. október 18. szerda, 17:11 | Blog | Szólj hozzá (6)

A szüretről és a pincékről

Mint októberi vendégmunkások a szüretről kezdtünk írni. Azt mondhatjuk, hogy ez az év ismét bebizonyította, hogy igazából nem lehet előre tervezni. Október 14-én és 15-én leszedtük a sárgamuskotályt, majd kétnapos pihenő után folytattuk a területek egy részének tőkén történő aszúzásával, ennek eredménye 480 kg I. osztályú aszúszem lett, és leszüreteltük a Szilvás-dűlőt (1 hektár színtiszta hárslevelű szőlő), innen nagyon szép töppedt szőlőt szedtünk le, melyet bogyózás után egy napig áztattunk és a következő napon préselés után 24,7 fokos mustot nyertünk. Itt tartunk most. Úgy gondoljuk, hogy ezen a héten nem szüretelünk, hagyjuk, hogy tovább töppedjenek a fürtök. A szüret folytatásának időpontja még nem kialakult.

Tovább...

» 2006. október 24. kedd, 00:16 | Blog | Szólj hozzá (3)

Érdekességek a régmúltból

Néhány régi kifejezéssel szeretnék megismertetni mindenkit, melyeket több száz évvel ezelőtt használtak.

Tovább...

» 2006. október 30. hétfő, 17:55 | Blog | Szólj hozzá (8)

A többi vendégmunkásunkat a brigádnaplóban találod.

Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork