Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Chili&Vanilia

2006. augusztusi vendégmunkásunk cikkei

Ez elment vadászni, ez meglőtte... ...stsmork megkereste, eszpee lezsűrizte, én bejelentem. A hölgy Goldenblog-díjnyerésének ismeretében már senki nem hiszi el nekünk, de tényleg jóval előbb kopogtattunk nála. Sebaj, mindenesetre fogadjátok szeretettel augusztusi vendégmunkásunkat, és evés előtt mossatok kezet: szia, Chili&Vanilia!

Intro+Thai marhasült saláta

Sziasztok, Kispad és Olvasói, igazán megtiszteltetés, hogy itt vendégmunkáskodom augusztusban, nagyon köszönöm a felkérést, és abszolút tanúsítom, hogy még bőven a Goldenblog előtt kerestek meg az urak:) Bemutatkozásomhoz dióhéjban: 1 éve írom a Chili&Vanília blogomat, teszem ezt Brüsszelből, megszállottan érdekel minden, ami gasztronómia, én is szoktam zöldbablevest és rakott krumplit is főzni, de ezekről soha nem írok.

Gondolkoztam, hogy először csak elhúzzam-e a mézes madzagot, rizsázzak egy kicsit erről-arról, vagy rögtön belecsapjak a lecsóba. Arra a döntésre jutottam, hogy nem tökölök, jöjjön a feketeleves. Ja, és persze több nap, mint kolbász.

Egy tájjellegűvel indítanék:

Tovább...

» 2006. augusztus 1. kedd, 17:06 | Bilagit | Szólj hozzá (26)

Forró nyári éjszakákra

dinnyejeg%20001.jpg

Picit azért aggódom, hogy az urak a fotó láttán elbizonytalanodnak, és nyelnek egyet, hogy mit művel itt a vendégmunkásnőjük. Nem néztem át a teljes archívumot, de gyanítom, hogy túl sok rózsaszín szíves kép nem jelent meg az inkább tesztoszteron illatú Kispadon. Azt viszont örömmel látom, hogy néha azért sor került egy kis kromoszóma frissítésre, ez a rövid post mondjuk ebbe a vonulatba illeszkedik.

Tovább...

» 2006. augusztus 3. csütörtök, 17:26 | Bilagit | Szólj hozzá (10)

Miért utálják annyian a koriandert?

koriander%20001.jpg

Gyűlölöd, vagy imádod? Melyik tábor vagy? Kevés olyan fűszer jut eszembe, amely annyira megosztaná az embereket, mint a friss koriander. A magyar konyhában kevéssé elterjedt zöldfűszer körülbelül olyan érzelmi reakciókat bír kiváltani emberekből (legalábbis a gasztromegszállottakkból), mintha pártról, vagy focicsapatról vitatkoznának. Anélkül, hogy szándékomban állna bárkit is meggyőzni, hogy szeresse a koriandert, az a véleményem, hogy az élvezetéhez szükséges egyfajta kulináris lelkiállapot és érettség. Hasonlóan, mint az édesköményhez, a nyers halhoz, vagy a pacalhoz.

Tovább...

» 2006. augusztus 6. vasárnap, 20:15 | Bilagit | Szólj hozzá (38)

Jovanotti is megnyalná a tíz ujját

capranella%20005.jpg

Értitek, próbálom a frappáns kapcsolatot megteremteni a Sziget-es tudósításokkal:)

Amennyiben tökéletes, érett, piros, napfényes, igazi mély ízű paradicsommal (HOL lehet ilyenhez hozzájutni, kérdezem én..) és krémes, lágy, bivalytejből készülő mozzarellával (mozzarella di buffala), meg persze sok friss bazsalikommal készül a salátának alig nevezhető minimalista kompozíció (továbbá netán valahol Olaszországban egy kockásterítős asztal mellett fogyasztjuk, mondjuk Giovanni latin lover társaságában), akkor ez a világ legfenségesebb étele. Ha viszont holland ízű paradicsom, szupermarketes gumigolyó mozzarella és szárított bazsalikom az alkotóelemei, akkor nagyon gyorsan a legunalmasabbja.

Tovább...

» 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:15 | Bilagit | Szólj hozzá (9)

Étel, Ital, Férfi, Film –a legjobb evős filmek

Az evés és a filmművészet közötti kapcsolat összetett és ellentmondásos. A gasztronómiának igen komoly szerepe lehet a filmben –hol csak kicsi, de annál jelentősebb epizódszerephez jut (pl. az Annie Hall híres jelenete, amelyben Woody Allen és Diane Keaton élő homárt próbál főzni), hol ezen alapul és elviszi az egész filmet. A kritikusok általában értékelik a kulináris jelenetekben gazdag filmeket, a közönség azonban nem mindig –az étel egyáltalán nem egyenlő automatikusan a kasszasikerrel. Hollywoodi filmstúdiók a jövő évben ennek ellenére számos evős filmmel rukkolnak elő, tőkét kovácsolva az amerikaiak egyre növekvő érdeklődéséből a gasztronómia világa iránt. (Forrás és további elmélkedés a jelenségről: The New York Times)

Tovább...

» 2006. augusztus 12. szombat, 08:39 | Bilagit | Szólj hozzá (30)

A világ legdrágább fűszere: SÁFRÁNY

safranycsirke.jpg

Hogy miért a legdrágább? 1g fűszerhez 150, 1kg-hoz 150.000 virág bibéjére van szükség. Ezt egy gyakorlott termelő min. 12 nap alatt szedi le. 1446-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy asszonyt pedig elevenen ásattak el sáfrányhamisítás miatt. Kleopátra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, mert afrodiziákumnak vélte, a Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek. A Nagycsarnokban kapható túristacsalogatóra akár kiírhatnák, hogy az nem sáfrány, hanem parasztsáfrány, azaz sáfrányos szeklice.

Tovább...

» 2006. augusztus 15. kedd, 09:27 | Bilagit | Szólj hozzá (14)

A Férfiak, vagy a Nők főznek jobban? –Nem(i) kérdés

fakanal.jpg

„ A férfiak jobban főznek, ízletesebben, kreatívabban, bátrabban, a nők nagy része mereven ragaszkodik a szakácskönyv, recept...leírásaihoz, nem kóstolnak főzés közben, és ami a legfontosabb: nem örömmel és szívvel főznek, hanem kötelességből, mert azt érzik (ha érzik ezt egyáltalán) hogy nekik "kell" főzni, sütni” Igaz?

Tovább...

» 2006. augusztus 17. csütörtök, 15:28 | Bilagit | Szólj hozzá (15)

A reggelizés fellegvára: Le Pain Quotidien

pain.jpgMilyen kár, hogy Magyarországon nem igazán terjedt el a reggelizés és a brunch kultúrája. Pedig mennyire isteni dolog hétvégén délelőtt, ráérősen, lustán, jó kis vasárnap reggeli zene mellett délig reggelizgetni. A vendégségnek egyenesen egyik legoldottabb, leglazább formája, persze otthon a többség azt gondolná, hogy nem vagyok teljesen komplett, ha reggelizni hívnék magamhoz valakit.

Tovább...

» 2006. augusztus 22. kedd, 14:40 | Bilagit | Szólj hozzá (19)

Kávégranita Baileys-es tejszínhabbal, avagy majdnem Frappuccino

kavegranita.jpg

Idén nyáron granita kattanásom volt. A granita szicíliai eredetű édesség, gyakorlatilag jégkása, amit eszméletlen egyszerű házilag elkészíteni, és eddig mindenki imádta. Jellemzően vagy gyümölcsből, vagy kávéval készül. A legjobb: Szicílián reggelire kávégranitát esznek (isznak) brióssal. Nem rossz, nem rossz.

Tovább...

» 2006. augusztus 25. péntek, 09:38 | Bilagit | Szólj hozzá (9)

A szürcsölés művészete: PHO

pho.jpg

Oh my beloved
life without you is like
pho without its broth

/vietnámi népdal részlet/

Tovább...

» 2006. augusztus 29. kedd, 10:23 | Bilagit | Szólj hozzá (10)

Bye-bye Kispad – édes búcsú

blondie%20009.jpg

Kedves Ervin, Eszpee, Péter, kedves Kispad, kedves Olvasók!
Vége a nyárnak, kezdődik az ősz, augusztus 31. van, és ez azt jelenti, hogy szomorú búcsút veszek Tőletek. Ezúton nagyon szépen köszönöm az invitálást, az érdeklődést és a kedves fogadtatást. Remélem, jókat ettetek, valósan és virtuálisan, én nagy örömmel főztem Nektek, talán egyszer lesz rá módom, hogy ne csak a szám járjon…SZIASZTOK!

Tovább...

» 2006. augusztus 31. csütörtök, 15:52 | Bilagit | Szólj hozzá (5)

Születésnapi torta – éljen a Kispad!

[Ez a cikk Chili&Vanilia vendégmunkásunk ajándéka ötödik születésnapunkra. Az akcióról bővebben itt olvashatsz.]

20080604_torta.jpg

Ha a Kispad 5 éves évfordulója alkalmából fergeteges születésnapi party-ra kaptam volna meghívót, biztosan hosszú napokon át filozofáltam volna, hogy milyen tortával állítsak be. Mert az ugye nem is kérdés, hogy valami finom nélkül be se merném tenni a lábam. Ha az ember napi rendszerességgel olvas egy blogot, akkor kialakít magában egy képet a mögötte álló emberről/emberekről, és egy icipicit megismeri a szerzők ízlését. Ha pedig még személyesen is van alkalma találkozni velük, hát pláne. Biztos megpróbáltam volna olyat alkotni, hogy a fiúk kedvében járjak, nincs is annál szuperebb, mint amikor úgy lehet sütni-főzni, hogy az ember tudja, ki, mit szeret.

Na, de nem olyan egyszerű ez, ha három szerzőről van szó – a kollektív ízlést nem olyan könnyű eltalálni. Vittem volna egy sok emeletes, meglepő, bizarr, tortát? Vagy valami nagyon elementáris, brutálisan jót, mondjuk egy almás pite típusút? Esetleg egy kifinomult, elegáns, franciásat? Ázsiait? (??) Nagy valószínűséggel addig bonyolítottam volna a dolgot, mire végül azt a tortát sütöttem volna, amelyik az egyik legbiztosabb választás, és amelyből még soha, sehol nem maradt egyetlen morzsa sem.

És megígérem, hogy ezt meg is fogom Nektek sütni. Boldog Születésnapot, kedves Kispad!

Tovább...

» 2008. június 7. szombat, 15:59 | Bilagit | Szólj hozzá (2)

A többi vendégmunkásunkat a brigádnaplóban találod.

Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork