Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mikolaj

2006. januári vendégmunkásunk cikkei

Ahogy kivonultak amerikai testvéreink, már jön is egy törzsolvasó barátunk, a Tilos szimpatizáns, féllengyel levlistás világmegváltó mikolaj, eseményteli januárnak nézünk elibe. Fogadjátok szeretettel!

Puzzle 1

Köszönöm a meghívást a Sesblog szerkesztőinek, nagyon megtisztelő. Különösképpen mert nem vagyok igazi blogger, bár voltak próbálkozásaim a blogszcéna hierarchiájának legalján elhelyezkedő énblogok területén, amik viszont gyengének bizonyultak, mert bár hajlamos vagyok mind az exhibicionizmusra mind az ex cathedra stílusú okoskodásra, de emellett lusta is vagyok mint az állat.

Tovább...

» 2006. január 3. kedd, 14:04 | Blog | Szólj hozzá (13)

Puzzle 2

Úgy tűnik a magyar egészségügy az egyik legjobb szög, ahonnan a legimpozánsabb mivoltában csodálhatjuk az apokalipszis puzzlet. Úgy sejtem, mindenkinek számtalan sztorija van, nekem is van egy kedvencem, talán már le is írtam itt-ott. Ez persze nem tart vissza attól, hogy Titeket is megismertesselek vele.

Tovább...

» 2006. január 5. csütörtök, 13:30 | Blog | Szólj hozzá (32)

Puzzle 3

Az AKG egy nagyszerű gimnázium, ha lenne gyerekem, biztos, hogy oda járatnám. Ezt persze sokáig pont ellenkezőleg gondoltam, főleg abban a négy évben, amit gimnazistaként eltöltöttem benne, meg utána egy jó darabig. Emlékszem egy ihletett pillanatra, amikor a felismerés revelatív erejű volt. Én három éve végeztem akkor, és épp egy margitszigeti goa partin tágítottam a tudatom, amikor hajnalban odajött a barátnőm az akágés érettségi bankettjéről, és mutatta, hogy mit kaptak búcsúajándékként. Egy jó pár kilós, átlátszó műanyagba csomagolt tégla volt apróra zúzott és összesajtolt ezresekből meg ötezresekből, és hozzá az üzenet: „ez az iskola megpróbált mindent megadni, ami tőle tellett, egyetlen feladatotok maradt az életben, hogy ezt összerakjátok”. Annyi minden volt ebbe a gesztusba sűrítve, hogy hirtelen, mint valami kirakós, összeállt, hogy mekkora hülye voltam, és ez egy remek iskola, és mindig is az volt. Persze ezen a szép képen azért van egy-két folt – egy ilyenről fogok írni -, de ezt a mi puzzleünk számlájára írom.

Tovább...

» 2006. január 9. hétfő, 14:30 | Blog | Szólj hozzá (47)

Univerzália-vita 1

Karácsony előtt egy jóbarátomnak segítettem felkészülni filozófiatörténet vizsgára. Két napig ültünk egyfolytában a konyhában könyvek és jegyzetek fölé görnyedve - én három jegyzetből és két könyvből szintetizáltam valami lényeget, majd ezt felolvastam, Zsófi pedig értelmezett, kijelölte a sarokpontokat, és ezek mentén készített egy saját vázlatot. Az ókori filozófiánál kapcsolódtam be, és a felvilágosodás elején szálltam ki. Ez fontos, mert a későbbi korokat illetően hiányos a műveltségem (bár középiskolában szívesen parádéztam Nietzsche Zarathustrájával a hónom alatt, mert jól ment a hosszú hajhoz és a szövetkabáthoz). Tanulás közben, hogy szórakoztassam magam, elképzeltem, hogy ha filozófus lennék, mit írnának rólam egy filótöri jegyzetbe.

Tovább...

» 2006. január 11. szerda, 12:42 | Blog | Szólj hozzá (65)

Univerzália-vita 2

Richard Dawkins Az önző gén című könyvében leír egy tetszetős modellt: képzeljük el olyan madarak populációját, melyeknek van egy élősködője a tollazatukban, amit a fejük búbjáról csak fajtársuk segítségét igénybe véve tudnak eltávolítani. Alapvetően nyerő stratégia lehet minden egyed számára, ha segít egy másik egyednek, még ha ezzel (az áldozat révén) maga hátrányt is szenved a túlélési versenyben. Ebben a populációban az „élősködő” stratégiát folytató egyed kiugró előnyhöz jut, hisz a segítséggel járó energiát megspórolva, azt inkább saját túlélése szolgálatába tudja állítani. Az előny által több utódot hozhat létre, mely az „élősködő” stratégia terjedését és térnyerését eredményezi a feltétel nélküli segítség stratégiájának rovására.

Tovább...

» 2006. január 13. péntek, 15:11 | Blog | Szólj hozzá (63)

Koevolúció

Mérő László tavalyelőtt megjelent Az élő pénz című könyvében van két frappáns idézet. Az első Francois Jacob A tojás és a tyúk c. művéből származik, és így szól: „A tyúk csak a tojás vállalkozása arra, hogy még több tojást hozzon létre”. A másik Daniel C. Dennett-nek tulajdonítható, és Mérő amúgy arra hozza fel példaként, hogy hogyan sarkallhat a mémelmélet felületes és olcsó analógiákra, melyek sok esetben alaposan aláássák annak hitelét a tudományos világban. „A tudós pusztán egy módja annak, ahogy egy könyvtár egy másik könyvtárat hoz létre.”

Tovább...

» 2006. január 16. hétfő, 03:12 | Blog | Szólj hozzá (26)

Mandelevo 1

Szeretném egy régóta dédelgetett tervem megvalósulásának legalábbis kezdeti lépéseit, élve az adódott lehetőséggel, közzétenni itt — a kezdetektől mondjuk a kifulladásig. A tervem a következő: képzeljük el Mandelbrot halmazok mint speciális élőlények populációját egy weblapon, melyek kattintásokkal táplálkoznak. Ha valaki megnyitja az oldalt, egy egész csomó Mandelbrot halmazt láthat négyszázszor négyszáz pixeles képek formájában. A látogató a neki leginkább tetszőket megetetheti oly módon, hogy kattintgat rájuk. Ha egy halmaz elér egy bizonyos számú kattintást, utódot hoz létre, de az utód matematikai formulájában születésekor apró mutáció megy végbe, így az újszülött valamelyest különbözni fog szülőjétől. Ha egy halmaz egy meghatározott ideig nem jut táplálékhoz, kimúlik, eltűnik az oldalról. A címben szereplő összetétel a Mandelbrot Evolution rövidítése.

Tovább...

» 2006. január 17. kedd, 19:43 | Torokgeek | Szólj hozzá (13)

Ami kimaradt

Hirtelen január vége lett, ezzel együtt oda a tizenötperc hírnév is. Ahogy az elején, úgy a végén is szeretném megköszönni a lehetőséget a Sesblog szerkesztőinek, és a kitüntető figyelmet az olvasóknak. Időnként tényleg egészen megható volt a bíztatás intenzitása, és megérintett a (néha kemény) kritika is. A másik oldalról is meggyőződhettem afelől, hogy a Sesblog egy nagyszerű közeg médiuma, terméke, és valami olyasféle közösségi megnyilvánulás a blogszcénában, mint amilyen talán a Tilos Rádió (volt?) a rádiózás világában. A magam részéről három dolgot ígértem az elején: gyomorforgató feltárulkozást, dagályos és tudálékos eszmefuttatásokat, és a törekvést, hogy felelősen élek a kínált lehetőséggel. Gondolom mindenkinek szemet szúrt, hogy e harmadik ígéretemet nem tudtam maradéktalanul teljesíteni: az egy hónapból gyakorlatilag két hetet csináltam – ezért elnézést kérek! Nézzük, hogy mi mindenről írtam volna még ide, ha felnőttebb módon szervezem az életem!

Tovább...

» 2006. január 31. kedd, 00:25 | Blog | Szólj hozzá (33)

Ötéves utánlövés

[Ez a cikk Mikolaj vendégmunkásunk ajándéka ötödik születésnapunkra. Az akcióról bővebben itt olvashatsz.]

A szerk.: Az a helyzet, hogy bár már vége a szülinapi hétnek, Mikolaj köszöntője a legendásan lassú olasz postának hála csak most futott be, így egy Londonban élő vendégmunkás Firenzéből Lyonba küldött valóban nemzetközi offline lapjával zárunk, és térünk vissza végleg a rendes kerékforgásba. Köszi mégegyszer mindenkinek!

Tovább...

» 2008. június 10. kedd, 20:45 | Blog | Szólj hozzá (12)

A többi vendégmunkásunkat a brigádnaplóban találod.

Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork