Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53927 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Pocakos

2005. júliusi vendégmunkásunk cikkei

Amikor először rátaláltam, akkor sejtettem, hogy ha rajtunk múlik, ebből vendégmunka lesz. Kedves olvasóink, úgy néz ki összejött: egy hónapig most itt is olvashatjátok Pocakost - lehet, hogy a hírnyomozásokon kívül többet is megtudunk róla.

Beköszöntő

Kedveseim,

mint eszpee „felfedezettje” megtiszteltetésnek tartom vendégszereplésemet.

Megjegyzés: Jobban tetszik a színházakban, színészeknél megszokott „mint vendég” (m.v.) titulus, mint a „vendégmunkás” (Gastarbeiter, guest-worker). Ha pedig mindenáron ragaszkodtok hozzá, akkor inkább „disszidens” – a szó valamennyi értelmében.

Tovább...

» 2005. július 15. péntek, 12:30 | Blog | Szólj hozzá (12)

Nézőpont

Bemutatkozásként: több mint harminc éve disszidáltam. Választott hazám Ausztrália. Sokáig éltem Münchenben. Három kedvenc városom: Budapest, ahol születtem, Melbourne, ahol éltem, München, ahol dolgoztam. A világot, különösen Magyarországot, „kívülről” próbálom szemlélni. Világszemléletemet talán az EU állapotáról írt alábbi szösszenetem jellemzi legjobban. (lipilee-től mégegyszer BOCS!)

Tovább...

» 2005. július 15. péntek, 14:39 | Blog | Szólj hozzá (30)

Herend a hírekben

Dubai-ból kell megtudnom, hogy az Arabvilág luxus-szállodáiban ezentúl herendi porcelánedényekben tálalnak.

Tovább...

» 2005. július 16. szombat, 14:26 | Blog | Szólj hozzá (19)

Törököt fogott a magyar média (?)

Valóságos krimit ír Mehmet Karcsi ügye kapcsán a magyar médiáról egy (angol nyelvű) török hírportál. Zaman, az első török napilap az Interneten – ahogy magát angolul reklámozza – azzal vádolja a magyar médiát, hogy Törökország EU-s csatlakozásának támogatását, - mint egy előfeltételként - egy kis fiú Magyarországnak való kiadatásához, visszaadásához köti.

Tovább...

» 2005. július 16. szombat, 19:43 | Blog | Szólj hozzá (28)

Az üzenet

A londoni terrortámadás hazai sajtóreakcióit figyelve, az a benyomásom, hogy nem igazán értették meg a hírközlők (nyomtatott és elektronikus média, publicisták, „álláspont-gyártók” és szakértők) a történet valódi üzenetét, azt a bizonyos „message”-et, amit le kellene vonni.

Tovább...

» 2005. július 17. vasárnap, 22:24 | Blog | Szólj hozzá (64)

Kiadatás

Engem leginkább a Zentai ügy jogi oldala érdekel. Ausztrália kiadja-e állampolgárát egy idegen országnak, vagy sem? Úgy látom, ezt a problémát nem igazán ismerteti a magyar média. Nem igazán domborítják ki a (magyar nyelvű) jelentések, hogy a perth-i bíróság nem Zentai bűnössége vagy ártatlansága felett dönt. A bíróság egyetlen feladata megállapítani, hogy elég meggyőző bizonyíték van arra, hogy kiadható-e egy ausztrál állampolgár egy idegen országnak.

Tovább...

» 2005. július 19. kedd, 16:16 | Blog | Szólj hozzá (14)

A lengyel Trianon

Nem láttam még Nagy-Lengyelország pólóban sétáló lengyelt az utcán, vagy Nagy-Lengyelország matricás autót. Az ukrán forradalom idején írt tudósítások, elemzések sem igazán tértek ki arra, hogy vajon miért bábáskodtak a lengyel és litván államférfiak a narancs-forradalomnál? Miért drukkoltak annyira „Nyugat-Ukrajná”-nak? - és akár a szétszakadást is kockáztatták Juscsenkó győzelme érdekében.

Tovább...

» 2005. július 21. csütörtök, 14:11 | Blog | Szólj hozzá (13)

A kettősállampolgárságról másként I.

első rész

Egy-egy ország lakosságához képest elenyésző a kettősállampolgárok száma. A legtöbben vegyes házasság révén jutnak ehhez a kiváltsághoz. Igen, kiváltság, amiben átlagember, átlag(állam)polgár nem részesülhet. Hiszen Földünk lakói általában annak az országnak (állam)polgárai, ahová születtek. Annak a társadalomnak, közösségnek tagjai, ahol (nemzetiségre, származásra, vallásra stb. tekintet nélkül!) élnek, és amely az állam határain túl is védi érdekeiket.

Tovább...

» 2005. július 25. hétfő, 21:17 | Blog | Szólj hozzá (5)

A kettősállampolgárságról másként II.

második rész

Folytassuk a nemzetközileg nem igen kedvelt és elenyésző számú kettős-állampolgárság témáját, amit ellentétben a magyar közbeszéddel: nem adnak, nem adható - hanem (mint tényt) elismerhetnek, elfogadhatnak, vagy sem.

Tovább...

» 2005. július 25. hétfő, 21:30 | Blog | Szólj hozzá (18)

Zentai

Gyűjtögetem a Zentaival kapcsolatos híreket. Engem elsősorban az érdekel, hogy kiadják-e az ausztrálok vagy sem. Itt a saját állampolgár kiadatása, ami számomra izgalmas, és valahol, valahogy kapcsolódik az eddigi állampolgársági témákhoz, beleérte a kettősállampolgárságot is. (kiegészítés*)

Tovább...

» 2005. július 29. péntek, 00:25 | Blog | Szólj hozzá (18)

Utunk a NATO-ba

A NATO megalakulásának eredeti oka egy olyan katonai szövetség létrehozása volt, amely biztosítja, hogy Németország soha többé ne tudja szomszédait és a világot fenyegetni. Ezért mai napig érvényben lévő „szabály”, hogy a NATO főtitkára bármely tagállamból választható, a főparancsnok viszont mindig amerikai. Ezt az (alap)elvet a hidegháború kissé módosította, vagy mondjuk inkább „háttérbeszorította”. Ha megnézzük az NSZK (Nyugat-Németország) térképét, a szomszédai mind NATO tagok, kivéve délen a semleges Svájc és Ausztria. Ausztria (és Bécs) 1955-ig épp olyan négy megszállási övezet volt, mint Németország, ill. Berlin. Ezért katonapolitikailag nyugaton és északon az angolszász érdekszféra, ill. parancsnokság biztosította Európa biztonságát az esetleges német (náci) újrafegyverkezés ellen. A hidegháború beköszöntével Keleten is, hasonló alapokra épült a Varsói Szerződés is. Ott az NDK (Kelet-Németország) szomszédai lettek, voltak mind VSZ tagok, és a főparancsnok – az ellenpólus – ugyancsak mindig szovjet volt.

Tovább...

» 2005. augusztus 1. hétfő, 23:01 | Blog | Szólj hozzá (39)

Török szemmel

A Zaman című török napilap egyik angol nyelvű cikke keltette fel érdeklődésemet az úgynevezett „Mehmet-Karcsi ügy” iránt. Bevallom, addig nem nagyon követtem az eseményeket. Számomra amolyan „bulvár story” volt, hiszen az alaptörténet abszolút mindennapos. Évente több száz, ha nem ezer hasonló eset történik, amikor a szülők külön válnak, és a gyermek elhelyezéséről jogi úton döntenek. Bírósági határozat alapján valamelyik szülőt illeti meg a gyermekről való közvetlen gondoskodás joga, a másik („vesztes”) félnek pedig biztosítják a gyermek meglátogatásához, és az időszakos együttléthez való jogát. Mehmet-Karcsi esete azonban eltért a megszokott ügyektől, hiszen az apa az egyik ilyen látogatást felhasználna szó szerint elrabolta (vérszerinti) gyermekét az édesanyától. A gyerekkel szülőhazájába, Törökországba ment. A kétségbeesett anya minden követ megmozgatott, hogy kisfiát, Mehmet-Karcsit visszakapja. Egy ország (és médiája) drukkolt az édesanyának ebben a küzdelemben. Aztán a török újság cikkét olvasva kezdett kirajzolódni – számomra –annak a bizonyos éremnek a másik oldala. A Zaman kissé más megvilágításba tette a „Mehmet-Karcsi ügyet”, ami jól mutatja, hogyan is fogadja és tájékoztatja olvasóit a török média. Hogy átfogó képet kapjunk, ismertetem a török napilapban megjelent cikkek lényeges pontjait, kronológia sorrendben.

Tovább...

» 2005. augusztus 7. vasárnap, 16:38 | Blog | Szólj hozzá (30)

Török gyerek megvágta, magyar állam gyógyítja, síppal, dobbal...

Őszintén, engem a média szerepe érdekel(t) ebben a „piti”, hétköznapi történetben. Hiszen több száz hasonló esetről hallunk évente, amikor a szülők nem tudnak megállapodni a gyermek elhelyezéséről. Az egyik ilyen elkeseredett anyuka (Papp Edina) várta és várja a médián keresztül, vélt és valós sérelmei gyors orvoslását. Én viszont az Internet segítségével megpróbálom követni az eseményeket és kibogozni, kinyomozni, hogy miként lett ebből a „hétköznapi ügyből” ekkora felhajtás, (diplomáciai) bonyodalom, amivel két miniszterelnök is foglalkozott a nyilvánosság előtt? Honnan ered, mire alapozzák, hogy egy kisfiú szülőföldjére való visszatérésétől teszi, tenné függővé egy ország (Magyarország), egy másik ország (Törökország) EU felvételének támogatását? Ugyanakkor, a kettősállampolgárság egy sajátos problematikája is fokozta érdeklődésemet ez iránt, a máskülönben abszolút mindennapos eset iránt. Az alaptörténet szinte közhely: a szülők elválnak, megküzdenek a gyerekért, miközben a gyermek, mindenképpen vesztesként kerül ki ebből a harcból, hiszen az egyik szülővel megszűnik az állandó és közvetlen kapcsolata. Az Interneten kívül a kutatómunkában segítségemre volt Csikós Klaudia a Blikk Magazintól, és Szekeres Szabolcs a Duna-Tv-től. Ők ketten első kézből ismerik a történet bizonyos részeit, hiszen találkoztak a szereplőkkel: Edinával, Mehmettel, azok jogi képviselőjével és természetesen a „főhőssel”: Mehmet Karcsi 8 éves kisfiúval.

Tovább...

» 2005. augusztus 12. péntek, 13:13 | Blog | Szólj hozzá (33)

Még mindig aktuális javaslat

Sokat töprengtem, hogy alábbi cikkemet közreadjam-e, aztán a blog tulajdonosai magánban jelezték: „…..Holnap lejár a vendégmunkás-idõszakod. Addig persze még jöhet akár több más írás is, ha maradt még nekünk szánt anyag a tarsolyodban……” Igen, van egy! Ez az alábbi cikk és téma nem csak a tarsolyomban, de bögyömben is van. A 2004 tavaszán (márciusban) született írásomat, melynek a „Javaslat” címet adtam, egyetlen magyar napilap sem volt hajlandó közölni. (még olvasói levél formájában sem)
.
.

Tovább...

» 2005. augusztus 13. szombat, 13:34 | Blog | Szólj hozzá (24)

Elköszöntő

Kedveseim,

mint eszpee „felfedezettje” megtiszteltetésnek tartom vendégszereplésemet. - írtam egy hónappal ezelőtt (Beköszöntő - pocakos cikke a Blog rovatból, 2005. július 15. péntek).

Sziasztok! ;-))

Tovább...

» 2005. augusztus 14. vasárnap, 10:38 | Blog | Szólj hozzá (7)

Zentaira várva

[Ez a cikk Pocakos vendégmunkásunk ajándéka ötödik születésnapunkra. Az akcióról bővebben itt olvashatsz.]

Örömmel teszek eleget a sesblog, pardon, a kispad felkérésének, hogy aktív részese legyek a születésnapi megemlékezésnek. Ez alkalomból átolvastam vendégmunkási írásaimat, hozzájárulásomat a sesblog/kispad sikeréhez. ;-). Mint kiderült 2005. június-augusztusában két kiadatási téma foglalkoztatott: Charles Zentai Károlyé és Mehmet Karcsié. Az utóbbi szép csendben, de megoldódott. Pedig mekkora felhajtást csinált belőle a hazai média?! Így utólag, elégedetten konstatálhatom, hogy bejött a jóslatom: a fiú apjával maradt. A másik Károly, (Charles Zentai) ügye még nem zárult le. Sőt, most kezd csak igazán izgalmas lenni, annak ellenére, hogy a magyar média abszolút nem foglalkozik vele. Pedig igen tanulságos történet, bármi is lesz a vége. Megragadva a felkínált alkalmat, a magyar médiának ezt a mulasztását szeretném most pótolni.

Tovább...

» 2008. június 2. hétfő, 19:59 | Blog | Szólj hozzá (17)

A többi vendégmunkásunkat a brigádnaplóban találod.

Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork