Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


sic

2007. januári-februári vendégmunkásunk cikkei

Sok szempontból is első eset a januári: a nyilvánvaló 2007 első vendégmunkása cím mellett sic az első olyan ideiglenes társszerzőnk is, akiről aztán tényleg semmit nem tudunk a kispados hozzászólásain kívül. Eddig is hangoztattunk, bőven a Time címlap előtt, hogy nélkületek, az olvasók nélkül sehol nem lennénk - most kipróbáljuk, milyen az, ha egyikőtök átül az asztal másik oldalára.

Ja, és még egy elsőség: sic-nek van a legrövidebb neve eddigi vendégmunkásaink közt. Fogadjátok szeretettel!

Bemutatkozàs?

Sic néven jàrok ucsorogni a kispadra, figyelni és megbeszélni az arra meno hireket.

Tovább...

» 2007. január 2. kedd, 00:22 | Blog | Szólj hozzá (13)

Nosztalgia és Nostopathia

Az említett kifejezések talán meredekek, rázósak, de menjünk hozzá közelebb, lassabban, és akkor talán nem lesz az. A hátterük a következő:

Tovább...

» 2007. január 2. kedd, 01:02 | TWIO | Szólj hozzá (21)

Mentalitàs (French konneksiön)

Mentalitás az van. Olyan helyes kis fedő szó, az összes értetlenségünket le bírja takarni, anélkül hogy konkrétan elmerengenénk azon hogy ez miből áll. Ezzel a szóval csak általánosítani lehet, tehát kliséket fogok felidézni, ennél fogva felszínesen, ezekben nincs semmilyen értékítélet, természetesen mindenben túlzok, és remélem e mondattal mindenféle felelősséget elhárítok, így újraolvasva olyannyira hogy gyakorlatilag beszámíthatatlanná nyilvánítom magam, ám legyen. Önmagában nehezen tudnék mentalitásról beszélni, kettőt probálok meg egymàshoz képest felvázolni.

Tovább...

» 2007. január 3. szerda, 01:40 | Blog | Szólj hozzá (22)

Elections - 1

A cim attol van franciàul mert igy is értheto és arrol fogok beszélni. Nem àll szàndékomban a kispad értelmes vilàgàt mindenféle szedett vedett jobb, bal, neo és konzervativ, extrém és egyéb helyezésekkel agitàlni, bàr az emberi hulyeség valoszinu univerzàlis, attol még a megjelenési formàja némi eltérést mutat. Az esetleges konkrét kulonbségekre a szereplok bemutatàsànàl térek majd ki. Itt inkàbb hàttér informàciokat szeretnék felvàzolni, mert a fent listàzott szavakat e nélkul nehezebb egy màsik orszàgra àtértelmezni.

Tovább...

» 2007. január 10. szerda, 11:06 | Blog | Szólj hozzá (25)

Elections – 2

Azaz miért nagy a jelentõsége az elnökvàlasztàsnak?

Elvben bàrki lehet az 5-ik köztàrsasàg elnöke aki vàlasztojoggal rendelkezik, 23-ik évét betöltötte, és 30 különbözõ département-bol össze tudott szedni 500 õt tàmogato alàíràst polgàrmesterektõl, képviselõktõl, bàrmilyen megvàlásztott embertõl.
A harmadik és negyedik köztàrsasàgban az elnök feladata gyakorlatilag avatàsokra és egyéb megemlékézésekre korlàtozodott. Az ötödikben màs a helyzet.

Tovább...

» 2007. január 12. péntek, 13:42 | Blog | Szólj hozzá (0)

Département

A département nevû közigazgatàsi egységet Franciaorszàgban a forradalom utàni évben hoztàk létre, jelenleg 100 van belõlük. A könnyebb irànyithatosàg kedvéért nem túl nagyok, hozzàvetõlegesen azonos méretuek, màr csak annàl fogva is hogy kiszabàsuknàl szempont volt hogy székhelyeik egynapi lovaglàsra legyenek egymàstol.

Tovább...

» 2007. január 12. péntek, 13:51 | Blog | Szólj hozzá (0)

Erzékelõ

Geek dolgokról az àtlagnàl is jobban aggódva írok, hàtha mindenki szàmàra nyilvànvalo és köztudott dolgon àmulok.
Perpillanat azon, hogy egy telefon fényképezõgépe érzékeli a tàvirànyitó mûködését, egy reflex gép meg nem:

Tovább...

» 2007. január 12. péntek, 16:10 | Fotó | Szólj hozzá (35)

Hé, te! Akarsz nekem àrtani?

Mint sokak US hatàr àthàgàsa elott, én is jol szorakoztam ezt olvasvàn. Eloszor csak ide akartam szkennelni, mulassatok ti is. Amit persze meg is teszek:

Tovább...

» 2007. január 25. csütörtök, 22:07 | Blog | Szólj hozzá (15)

Stilisztika

Örkény nyilatkozta egy interjúban hogy szàmàra az ideàlis olvasó francia. Egy jó ideig (években mérve) nem igen értettem mire gondol ezzel. Most màr kezdem pedzeni, errõl szól a mai mese.

Tovább...

» 2007. január 25. csütörtök, 23:55 | Művház | Szólj hozzá (7)

Etymologia

A francia nyelv rengeteg vàltozàson ment keresztul, még szolid latin tudàs sem elegendo néha az o francia elolvasàsàhoz, és àltalàban, a 17-ik szàzadig irottakat kissé docogosen, néha talàlgatva lehet csak mai franciatudàssal olvasni.
Ennél fogva, a magyar nyelvhez képest, a szavak szàrmazàsa messze nem nyilvànvalo, ràkeresni eredetukre sok meglepetéssel és szorakozàssal jàrhat. Furcsa szokàsnak tunik viszont, hogy egy szo etymologiàjàt gyakran érvként hasznàljàk. Személy szerint nem vagyok meggyozodve ennek helyességérol, mert mitol tévedne kissebbet anno az ember mint most? Ezen kivul egy szo fejlodésébe beleotvozodhet némi tapasztalat, és ez esetben eredeti jelentése még kevésbé tekintheto érvnek.

Tovább...

» 2007. január 26. péntek, 13:23 | TWIO | Szólj hozzá (20)

A medve bőre

Vannak néha gyönyörű időszakok egy város életében, amikor vonzóvá válik és messzire sugárzik, számomra a huszadik század elejei Párizs ilyen. Mikor felidézzük, gyakran csak egy rakás hiressé vált művészre gondolunk, vagy Josephine Baker-re és a pezsgő éjszakai életre.

Tovább...

» 2007. január 27. szombat, 19:57 | Művház | Szólj hozzá (5)

A sorok köze

Mielott lejàrna munkàssàgom ideje, cikkezek még egyszer etymologiai vonalon, hàtha kedvet kaptok rà, mint emlitettem szorakoztato meglepetésekben lehet részetek.
(Ezt a mondatot tegnap irtam, azota a hàzigazdàk felajànlottak egy honap hosszabitàst és kaptam az alkalmon. Ettol fuggetlenul nem hiszem hogy etymologiàzok tobbet, bàr tévedhetek.)

Az aki tud a sorok kozt olvasni, egy olyan embert jelent aki kiérti onnan a burkolt mondanivalot, vagy felfedez rejtett osszefuggéseket. Nyilvànvaloan okos emberrol van szo. Azt màr szàjba ràgtàk hogy intelligenciàbol sok féle van, tehàt valoszinu sor kozbol is, mert mi is az hogy intelligens? Latinul intelligere azaz érteni igére vezetheto vissza, ami voszont a gorog inter (=kozott) és legere (= olvasni) szoosszetételbol szàrmazik. (Update: a szàrmazàs talàn gorog)

» 2007. január 31. szerda, 22:03 | TWIO | Szólj hozzá (10)

Sarko - 1

(Zàrojelben de eloszor is, magyar eredete nem szokott felmerulni, vagy legalàbb is szemrevetésként nem. Ennek az oka messze nem piszi, és még az sem, hogy sok francia visszakézbol osszekeveri a Budapest és Bukarest szavakat. Egyszeruen a legtobb francia ha nem tud felmutatni valami pontosabb eredetet identitàs gyanànt (baszk, korzikai, occitan, breton stb) akkor kutat egy kicsit a csalàdfàjàn és màr a nagyapànàl talàl benne valami egzotikumot, azutàn azt vallja szàrmazàsnak. Sàrkozy magyar erdetét leginkàbb akkor szoktàk felhànytorgatni mikor épp kitoloncolàshoz fog, és ezt is inkàbb olyas felhanggal hogy pont neki moderàltnak kéne lennie a témàban, elvégre mi lett volna ha anno az apjàval ugyanigy viselkednek. A szàrmazàs hàtrànyt a kokemény nacionalsitàknàl jelenthetne, de nàluk sem merul fel, mindent osszevetve Sarkozy egy standard francia.)

Tovább...

» 2007. február 2. péntek, 16:05 | Blog | Szólj hozzá (4)

Tovàbbi idegesito jàtékok

Mindenki màsképp csinàlja, elnyulo telefonbeszélgetések alatt vagy csak onmagàban, mindeketto szorakoztato, az elson rovid probàlkozàs utàn 20,269-ig jutottam de persze ti ezt konnyedén le fogjàtok fozni. Kellemes hétvégét!

» 2007. február 3. szombat, 22:14 | Blog | Szólj hozzá (9)

Spárga lazaccal vagy fordítva

Ami engem illet, mikor rám jut a háziasszony szerepe, egy étel megítélésében fontos szempont a ráfordított energia és idő. Ez nem egy külön mérce, egyesek a berendezést, felszolgálást számitják be éttermeknél, én pedig a ráfordított munkát ételeknél, hivjuk mindjàrt pepecs skálának, amin a 0 pont nagyon kevés elfoglaltágot, a 7 több órás munkát, figyelemet, sok piszkos edényt és elszúrási lehetőséget jelent. Egy magas pepecs értékű étel ha csak alig ízletesebb egy kevés pepecsűnél, számomra egyszerűen nem éri meg.

Tovább...

» 2007. február 7. szerda, 23:50 | Bilagit | Szólj hozzá (6)

Nélkuled

Igen fiatal voltam minkor megismerkedtunk. Mint sok, életbevàgoan fontos kapcsolatnàl, veled is ugy kezdodott hogy szinte alig figyeltem ràd. Es persze, ellentétben azzal amit eleinte hittem rolad, valojàban igen osszetett vagy, talàn ezzel is kotottél egyre mélyebben, egyre szenvedélyesebben magadhoz.

Tovább...

» 2007. február 27. kedd, 16:10 | Blog | Szólj hozzá (3)

Sego 1

Hàtterérol eleinte ugy tunik nincs annyi mondanivalo mint fo rivàlisànak.
Eddig nem toltott be jelentos szerepet, Mitterrand kedvelte és politikai pàlyàjànak javàt ennek koszonheti, a szocialista pàrtvezeto Holland élettàrsaként merult fel még a neve. A macso politikai életben noi mivoltànak megfelelo alkalmazàsokat toltott be: csalàd, szolidaraitàs ilyesmik minisztere, sot, oktatàsugyben még besegito miniszter is volt.

Tovább...

» 2007. február 27. kedd, 20:11 | Blog | Szólj hozzá (6)

Le Pen

A rosszemléku 2002-es vàlasztàsok miatt a mumus szerepét kapta, ami korulbeul abbol àll, hogy aki kisebb pàrtra szavaz, az neki ad esélyt, sokan emiatt szeretnék màr az otodik koztàrsasàg végét làtni. A jelenleg megkergult véleménykutatàsok szerint ugy tunik nem o a harmadik ember, àm annak indult.

Tovább...

» 2007. február 28. szerda, 13:24 | Blog | Szólj hozzá (1)

Sarko 2

Eletérol màr volt szo, kovetkezzék munkàssàga.

Iskolai pàlyafutàsa az ami, ismétlés a tudàs anyja (ez gimnàziumi osztàlyra vonatkozik) de minden jo ha vége jo, kozepes eredménnyel leérettségizik. Jogi tanulmànyokat végez, és elvégez, majd a màr emlitett Sciences Po iskola irànt nyilvànit érdeklodést, eredmény nélkul.

Ami nem szerepel az iskolai értékelésben az Sàrkozy tobb interjuban feltuno riposzt tehetsége, ami példàul egy studioban gyorsan dominàns poziciot biztosit szàmàra.

Tovább...

» 2007. február 28. szerda, 16:54 | Blog | Szólj hozzá (5)

Sego 2

Az elso vele kapcsolatos kérdés: lehet e valakibol koztàrsasàgi elnok attol hogy no?
Sego egy 100% ENA product, és mint olyan, mondhat bàrmit, ezzel is a tradiciokat képviseli. Ezzel egyutt no, ami onmagàban nem érv, bàr eddig sokaknak ez tunik fobb, illetve némelyek szàmàra egyetlen attribute-ének.
Mint minden piackutatàsban, itt is sok mulik azon hogy van a kérdés megfogalmazva. "Szàndékàban àll e Royal-ra szavazni azért mert no?" jellegu kérdésre valoszinu tobben vàlaszolnak nemmel mint két olyan kérdésre hogy:
"On szerint egy no az orszàg élén az eddigiekhez képest vàltozàst jelentene?" valamint: "Szukség van e on szerint jelentos vàltozàsokra a politikai életben?" melyekre az eredmény valoszinu igenlo vàlasz lesz.

Tovább...

» 2007. február 28. szerda, 20:04 | Blog | Szólj hozzá (5)

Bayrou

Ugy tunik a 2007-es vàlasztàsokban o a harmadik ember.

Tovább...

» 2007. február 28. szerda, 23:50 | Blog | Szólj hozzá (3)

Bucsuzàs?

Kommentelobol lett vendégmunkàsként igen tolàransak voltatok velem, ékezet hiànyokat és irànyokat, szerkezeti hibàkat néztetek el, sot, védtetek meg, teljesen jo érzés, nagyon koszonom.

Tovább...

» 2007. február 28. szerda, 23:59 | Blog | Szólj hozzá (18)

A többi vendégmunkásunkat a brigádnaplóban találod.

Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork