Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Szigetkommentárok ide!

Ervin cikke a Művház rovatból, 2003. július 31. csütörtök, 16:01 | 15 hozzászólás

Halihó, szigetjáró olvasók: lszi mindenféle megjegyzést, tippet, kritikát ide toljatok beleszólásként, hogy egy helyen lehessen olvasni. Rögvest egy kérdésem is van: látta valaki a Csabai-féle Kompmánia táncegyüttest szerdán? Milyenek voltak?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

mic414, 2003. augusztus 1. péntek, 11:24 (#)

BOO!
Ez volt az együttes neve, amit DMiki nézett ki. Dél-Afrikai banda. A leírás szerint monki-punk stílus (saját fejlesztés), humoros előadással.
Az énekes úgy néz ki mint az RHCP énekese, csak fiatalabb. Vékony, vézna faszi félpucéron, bordás has. Ezzel szemben a billentyűs/trombitás úgy néz ki mint St. Martin (vagy esetleg modern talking tag). A dobos különös ismertetőjegye a rendkívóül kecses, mondhatni "meleg" dobverő kezelés.
Bár elsődleges jegyek alapján a zene nem hat afrikainak, de mégis csak van benne valami makis, mert mindenki egyből úgy kezd el ugrálni rá, mint egy majon. Jé, ez nem is rossz! Érdekes, nem a fiúk, hanem a lányok pogóznak a legjobban!
Az énekes 4 oktávot áténekel, ez egyik számban hol Bee Gees, hol Presley, hol Nirvana stílusban énekel. A ritmus pedig nagyon jó, bolond zene, olyan mintha valaki egyesítette volna a Madnesst és az RHCP-t. Az énekes ráadásul egészen pontosan és egészen sokat felolvas magyarul, vagy nyelvzseni, vagy legalább 10-szer elpróbálta.
"Ákinek tetszik a zenénk, az megveheti a cédét a koncert után, mi pedig fácérok vagyunk!"

4 1/5 csillag.

2

mic414, 2003. augusztus 1. péntek, 11:50 (#)

Ja, és hát Lamb.
Nem ismertem őket, csak hallottam korábban. Illetve nem is, egy számukat ismertem egy Cafe del Mar CD-ről. Az okosok szerint a stílus: downbeat/drum 'n' bass/jungle. Egy fiatal lány és srác, meg még egy zenekar melléjük. Nagyon érdekes hangja van a lánynak (amit tovább árnyalt a megfázása - emiatt hamarabb be is fejezték).
A zene nagyon jó, sok-sok stílus keveredik, hol lírai, hol technos, hol világzenés, de mindig élvezhető. Nagyon jók a ritmusok/váltások, jó a hangszerelés. Érdemes felvenni az otthoni gyűjteménybe is!

4 1/2 csillag (ha tovább tartott volna: 5 csillag!)

3

mic414, 2003. augusztus 1. péntek, 12:16 (#)

Egyébként a Lambról volt egy furcsa érzésem: olyan hosszú ballada-szerű számaik is voltak, amik a 70-es évek angol progresszív rockját idézték fel benne. Ezek az angolok... nem lehet megverni zenében őket.

4

dmiki, 2003. augusztus 1. péntek, 13:35 (#)

A nap a 'Sártenger lábainál, S vízözön felette' jegyében indult. Félrevezető esőszünet következett, hogy aztán a Lamb közben újból rákezdjen. Akik egyébként a rövid 45 perc ellenére is igen jók voltak.

A dinnyehéj kiváló fejfedő eső ellen.

"Ha nem tetszik a zenénk, mondjátok: Boo!
Ha tetszik a zenénk, akkor is mondjátok: Boo!"
Kicsit később: "A lemezeink ócsók, mi pedig facérok vagyunk."
Ilyen lehet egy Madness koncert. Mindenki előbb utóbb táncra perdült, kivéve ezt a párt aki előttünk mintha karót nyelt volna. És a faszi tényleg kiénekli a négy oktávot (Bee Gees / Nirvana / Elvis Presley egyszerre).

"Zizeg a zizis zacskó" - technósbékának álcázott Méhek. Nagggyonhüjjék :-)

Aztán Skatalites - reggae.

A közelben lévő relax-babzsákokat pedig mindenki próbálja ki!

Darren Emerson-ra azonban már nem maradt energiánk - volt valaki?

5

dmiki, 2003. augusztus 1. péntek, 13:41 (#)

Na, tessék. Olyan sokáig kotlottam a hozzászólásomon, hogy nem tudtam szárazon tartani (hehe) a puskaporomat, mic elorozta az összes poénomat...

(sysop - Miért nem megy az (a href=...) linkelés hozzászólásban?)

6

eszpee, 2003. augusztus 1. péntek, 15:17 (#)

én is csak címszavakban, bocsánat, ha valaki lelkébe szőrös lábbal gázolok:
- lamb: nem kapott el, műanyag, szarul kevert, két szám után eljöttem
- david krakauer's klezmer madness!: eleinte kicsit hiányoltam a madness-t, de aztán a végére összeértünk, aktuálzenei kikacsintások, pörgés, jó volt
- bollywood brass band: már készültem rájuk, pár éve is jók voltak a zene ünnepén. kis csalódás bevonuláskor, valahogy megfogyatkoztak, már csak egy dhol dobos van, plusz egy multifunkcionális ütős, egy hagyományos dobszerkó, hat rézfúvós. a közönséget a felénél már menthetetlenül elkapják, csak az a kérdés maradt bennem, hogy a fenébe lehet mosolyogva trombitálni?! szép volt jó volt.
- skatalites: korrekt öreg ska, némi reggae meg ragga felhangokkal, eleinte élvezem is, de aztán az énekesnő megjelenésével megszűnik a varázs, távoli és mesterkélt lesz a színpad. mondjuk elhiszem, ha valaki azt mondja, nem az ő hibájuk, messze álltam.
- tigrics/plain9: elfogultságom ellenére is ez volt eddig az év koncertje, szinte már nagyzenekari felállás, a kütyük mellé került egy trombitás/mormogó srác és egy gyönyörű hangú jazzénekes lány, és megvan, ez így tökéletes! mindkettejüknek két mikrofon, az egyik a gépekbe kötve, és ez erősen kihasználásra is kerül. szép, nagyon szép, de közben vidám és ötletes is. mondanám a szokásos közhelyt, hogy nagyszínpad, nagyszínpad, de lehet, hogy tönkrevágná az egészet a távolság.

ezek között, mellett, után sörözgetések, sárbanegyensúlyozás (javaslom a szigeti utakat mobil műanyag vackokkal borító szervezőknek, h vessenek egy pillantást az eső után is szinte száraz murvás ösvényekre...), pár bölcs tapasztalat (cigiző embert krisnások nem szólítanak le, újabb érv a tüdőrák mellett!), aztán hajnali békávézás.

7

ses, 2003. augusztus 1. péntek, 20:27 (#)

Az Önök kiküldött tudósítója jelenti Looserville-ből: ma sem sikerült kijutnom. Úgyhogy ti, most ott kint, majd meséljetek! :)

8

dmiki, 2003. augusztus 2. szombat, 14:38 (#)

Kutya meleg volt, mit nem adtam volna egy kiadós esőért...

Lumináriumba bejutni reménytelen.

Világzenein és nagyszínpadon még csend, de egyik-másik kocsma előtt már ment a buli - Born Slippy és asztal(on)táncoltatás. Hmmmm.

Dreadzone - hány éves ez a faszi? 50? 60? Kicsit a Skatalites-ra emlékeztetett. Erős hang, jó ritmusok, mégsem ragadt magával igazán.

Jégkockákkal gyorsan kellett dobálózni, mert hamar elolvadtak.

Megsűrűsödött tömeg a kisebbségekért kiálló Asian Dub Foundation koncertjén. Tömeg ugrál, tapsol, mindent a szerint, ahogy az énekesek 'rendelik'. Nem rossz, nem rossz, de valami hiányzik (sarki fény?)

Algidaországban BMikivel szemben úgy, de úgy alulmaradtam falmászásban, hogy alig merem leírni... A második fogásnál tovább nem jutottam. Folyt. köv...

A Neo helyett a Bongára lettem volna kíváncsi, mégis ez előbbi lett belőle. Na, ez jó volt. Tényleg. Az énekes angol? Nem, de nagyon frankó a kiejtése.

És persze magyar pólóválogatott győzelmének apropóján mellszőrzetem megrángatása egy vadidegen részéről. Mi van???

A Morcheeba helyett valami pörgősebbre vágytunk, írány a Wan2, ahol a fél óra delta ellenére a PUF még mindig csak hangolt. A szövegekből szinte semmit nem lehetett érteni, de jó volt a buli. Alig telt el pár pillanat, máris egy ismeretlen lány sündörgött Laccci és BMiki körül, a következő percben pedig 'csak49kiló' húga már Laccci nyakában is volt...

Üzgün Üver kürtöskaláccsal, majd kalózlétramászás. 'szki ebben is alaulmaradtam nemezisemmel szemben. Folyt. köv... (Ma nekiugrunk a nagy mászófalnak.)

Mozizni nem merünk leülni - úgyis bealvás lenne az eredmény.

Senser csalódás. Ráadásul hatalmas por. Egy óvatlan orrfúvás után az eredmény mint aki két hete egy lomkamrát takarít. :(

Pörögjünk! Goldie-ra lehetetlen bejutni. Akkora a tömeg, hogy a két bejáratot egyirányúsították. Néhányan a sátorponyva alatt bemásznak, de mi már túl konszolidáltak vagyunk ehhez. A Cinetrip is tele, a Magic Mirrors fülledt, marad a Tilos. Lacccinak bekúszik a lábába a boogie, alig tudjuk hajnal 3 környékén hazacsábítani.

A csütörtök jobb volt.

9

ses, 2003. augusztus 3. vasárnap, 00:06 (#)

Jövőre ebből üzletet fogok csinálni.

Ajánlatom a következő: ha valaki jól akarja érezni magát a Szigeten, csak annyi a dolga, hogy leszurkol nekem egy szerény de nem méltánytalan összeget, erre én közlöm vele a saját programomat és neki csak annyi a dolga, hogy velem ellentétesen mozogjon.

Ma, ezen a szép szombaton kinyomultunk, és alacsony középszerű délutánban volt részünk.

A Nagyszínpadon nyomta valami finn társaság, hitelesek voltak, amennyire ez finnektől telik, ami nem sok, de így is több szakmunkásképzőnyi szurkolójuk tiszta feketében, nagybátyjuk egykori Cure-os cuccában ünnepelte őket. Punjabi MC szerintem nagyon leégett, rádióban elmegy, ha valakinek egy száma van, egyórás koncerten kevésbé. Világzeneszínpadon világzene ment, biztos akad a világon, akinek tetszett. Kispált nézők fele fejből énekelte, ők láthatóan szerették. Krisnás rockerek magukat szerették, őszinték voltak és túlerősítettek. Néhány néger meg majmot játszott a majomkenyérfa-cirkuszban, milyen eredeti, de nem volt annyira jó. Bár tudnék így dobolni!

A messze legjobb zenét késő este hazafelé hallottuk a kocsiban - a Radio C élő közvetítése volt a szigeti sátorból, Suburban Raag Committee. Ajóéletbe. eszpee együttérzően megnyugtatott, hogy onnantól egész hajnalig szuper a program, következésképpen mi alaposan megszívtuk. Sirály.

A nap fénypontja így az marad, hogy karnyújtásnyi közelségbe kerültünk imádott hungarocellgolyó-foteljeimmel (már tudjuk, honnan kell beszerezni a tölteléküket), illetve vásároltunk egy narancssárga, egészen buddhista plüsstatut.

10

eszpee, 2003. augusztus 3. vasárnap, 13:16 (#)

gyors leszek és kíméletlen.

- dmiki: adf helyett neked is ajánlottam volna tegnap a rádió c-ben a s.r.c. UTÁNI caravane electro nevű francia csapatot, nem találok szavakat, olyan zseniálisan passzítottak össze cigány népzenét, drum'n'bass zúzást, tablás virtuozitást, theremin-szólót, ragamuffin mc-zést és klasszikus indiai táncot, EGY SZÁMBAN, hogy a folyamatosan pattogó lábaim közt csattogott a leesett állam. bármit írnék róluk, csak kevesebb lenne. amint beszereztem tőlük valamit, szólok. :)

- dmiki még: a neoval már egy ideje a heaven street seven énekese dolgozik, a jó kiejtés is ráillik

- ses: mint fent is láthatod, az általam ajnározott suburban raag comittee csak szánalmas etno-progrock erőlködés volt a caravan electro-hoz képest. :)

- ses még: circus baobabot ha mondjuk nem kétszáz méterről nézitek, akkor talán titeket is lenyűgöz az a játékos magabiztosság, amivel a fa ágai közt, meg az oda applikált trapézon repkedtek. viszont az előadás kicsit leült szerintem a felénél, kevesebb több lett volna talán

ennyi kb, nem ajánlok mára semmit, mert hátha ses megfogadja, és akkor rossz lesz az a koncert is. :)

11

dmiki, 2003. augusztus 4. hétfő, 08:54 (#)

Circus Baobab - must see. Komolyan. Érdemes figyelni a csimpánz - gorilla különbséget.

12

dmiki, 2003. augusztus 4. hétfő, 12:09 (#)

Szombat

A fullextrás dömper nyelvészeti előadás végére érünk ki. Tudtátok, hogy a kuka cseh eredetű szó? Volt vmi kukáskocsikat készítő gyár, aminek k.u.k.a volt a neve.

Az eddigi legtrendibb ruházati kiegészítő: dinnyehéj fejfedőbe tűzött fogkefe.

The 69 eyes - minden fekete. A hajak, a gitárok, a szemek, a körmök, a közönség. Csak a nap tűz nagyon. 3-4 szám után már nem igazán változatos.

'Én még tök részegen is beletalálok a kukába' buzdít az öntudatos környezetvédelemre a felirat.

Trabandba éppen csak belehallgatni van idő, Panjabi nem ragad magával, Zamballarana túl nyugis.

Világzeneitől nem messze helyre kis napjainkba oltott népmesei installáció. Mindenkinek ajánlom. "Aki megfestett, az álljon így!" - Dolák Saly Vinettújának stílusában.

Kispál viszont nagy tombolás. (jéé ez a PUF énekes-gitárosa... Lassan összeáll az Ági és a Kispál Utcai Fuck)

"Úúúú, te így egymásra tudod tenni a lábujjaidat?" szólít meg egy három tagú társaság. Hipp-hopp autogramosztásnál járunk és a tangabugyik levételének ígérete sem késlekedik sokat...

Az est fénypontja a Moloko. A csajszi jön-megy, lefekszik a színpadra, hempereg, de legfőképpen jó a hangja.

Tudja vki Madredeus milyen volt?

PPA - Dave Angel (vagy ki) bejutunk, de gyorsan kinéznek minket onnan. A Tilos pedig tele :-(

Égig érő pohároszlop egy srác kezében (komolyan - vhol a fák lombjai között veszett el a teteje).

Vasárnap

Dél körüli ébredezgetés után 7 körül már sikerült is kivonszolni testünket a helyszínre. Éppen időben, mert a Garmarna elkápráztatott a felnégyelt, élve eltemetett, hirtelen megnyíló föld által elnyelt, általában fiatal lányokról szóló dalaikkal. Hiába, a középkori skandinávia már csak ilyen kemény hely lehetett... (Ez már egyébként a sokadik szimpatikus svéd népzenei együttes, anno az Orientexpressen volt az első).

A majmok dobjának ellopásáról már fentebb megemlékeztem - Tessék kipróbálni! Nagyon finom lesz! (A keverőpult kerítése mellől jók a látási és hallási viszonyok.)

"Jövőre nagyszínpad" hirdeti az SMS-fal a Belga koncertjén. Bár nem igazán jött be nekem (azt hiszem, a szövegek előzetes ismerete kötelező), egyet kell értenem. Ha jól tudom, tavaly(előtt?) vmi eldugott helyen kb. 20 ember előtt játszottak, most nem csak a Wan2 sátor, hanem a körülötte elterülő katlan is színültig volt. Az új lemezüket úgy mutatták be, hogy minden számból csak a refrént játszották el.

Kampec 'mindjártkiugrikaszívemannyiraörülök' Dolores kellemes, de általam nem ismert újabb(?) számokat játszottak egy ácsról a pokolban(?).

Sajtos-tejfölös, valamint fokhagymás lángos majszolás közepette ses első aranyozása tárgya biztonsági őre elnézést kér, szeretne bennünket megkérni, hogy legyünk olyan kedvesek és üljünk át máshová. Ez tényleg olyan szép volt, hogy alig bírtam megállni, hogy ne adjak neki piros pontot. Úgy tűnik, nem csak az ügyfélszolisokat válogatják meg / képzik ki megfelelően.

És mindenütt totyogó, nyakban ülő, pelenkás ici-pici vagy nagyobbacska gyerekek. Ez korábbi években is így volt? Nekem csak most tűnt fel.

13

Anibell, 2003. augusztus 4. hétfő, 17:35 (#)

vasárnap

már öt előtt kint, sikerül beszólni egy sziát a civil vagy a fiksz adásába, de úgy látszik ezen már nem zaklatja fel magát senki, talán az első napon még másként volt..

Bratsch a világzenei színpadon ( http://www.bratsch.com/ )
franciák, cigányzenét nyomnak, a táncolók pillanatok alatt porfelhőbe burkolják a színpad előtti teret, a zenészek is beleadnak mindent, öröm nézni őket (még akkor is, ha egyik-másik arcon az alkohol mintha nyomokat hagyott volna, olyan még éppen szimpatikus mértékben), nem kísérleteznek magyar szavakkal, inkább eszméletlenül jól játszanak, a végén Micu, hazánk lánya is színpadra lép, énekével ő sem okoz csalódást, a közönség hálás, próbálja őket visszatapsolni, de sajnos muszáj előkészíteni a következő produkciót
a Bratsch zenészei koncert után elvegyülnek a tömegben, egyik-másik megnézi Balogh Kálmánékat is

Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band és osztrák és olasz vendégeik
nekem elég lenne a műfajból, meg érzem is, hogy a Bratsch produkcióját nehéz lesz túlszárnyalni, de győz a lustaság, maradunk a világzenei színpad előtt, meg is érkeznek a zenészek, és helyet foglalnak a színpad mélyén elhelyezett fotelekben! belecsapnak, a közönség még lelkes, pedig a zenészek flegmák, beszélgetnek közben, no meg ez a kényelmes fotelből zenélés látvány engem teljesen lelomboz. aztán jönnek az osztrákok, első szám, ahogyan később valamelyik magyar zenész megjegyezte "abszolútli ánplágd" -ra sikeredett: a hegedű hangosítása elmarad, az osztrákok a "köszönöm" kiejtésével próbálnak kompenzálni, oszlik a színpad előtti tömeg, az olaszok sem tudják visszacsábítani az embereket, majd csak a három náció együtt zenélése fokozza kissé az érdeklődést

ásványvíz az egész Szigeten nincs! olyan hat körül megérkezik a szállítmány, ami azt jeleni, hogy még este nyolckor sem igazán hideg...
akkor inkább sör. választék: Arany ászok csapolt (híg), dobozos, Dréher csapolt (valamivel jobb), Guiness csapolt, Pilsner Urquell dobozos (beszerzési helye ismeretlen)

vacsora, drágán hármas íz, hármas alá mennyiség, legközelebb főtt kukorica, abban ritkán lehet csalódni

Garmarna
szerintem az első 3 szám elég egyforma, de elég egyformán jó
18 éves csajszi, ismerős, örülök is neki, fáradt is vagyok táncolni, állni, fetrengés és átpofázzuk a koncert felét, csillaghullás, állítólag csak a hullás alatt ér a kívánság, ha igen, akkor ez is elbaszva...
ahogyan a következő két óra is, lézengés, sörözés, sehol le nem parkolás, gyenge egy társaság, szétszélednek, és már fél tizenegykor egyedül maradok

Cie Choréam francia hip-hop tánc a Színház és Táncsátornál (99-ben még itt volt a világzenei színpad, a jó kis domboldalban)
érdemelten állati nagy tömeg. ácsorgok (ötven emberrel együtt kb. egy vonalban) a domb tetején, mire másik harminc beáll elénk...
sehonnan sem látok, mindenkit utálok

felhajtok egy kávét, visszamegyek, a szélen megismerkedek egy fotós sráccal, a köv. műsorra (Szabó Réka: Véletlen ismeretterjesztő táncjáték, előadó: Mérő László) már együtt megyünk, press pass ide vagy oda többszöri próbálkozással sem sikerül bejutnunk a tömeg előtt, mire Mérő megjelenik, és üdvözöl, a biztonsági őr visszahelyezi az állát, és megenyhül kissé, no meg jön egy szöszi rendező lány is, és már visz is be (köszönet ezúton is) minket "a párommal" (ahogy elnézem a fotós srácnak egy pillanatig sincs ellenére a feltételezés :-)

a közönség nem olyan játékos, nem olyan érdeklődő, és kicsit morcos is a minimum fél órás csúszás miatt, néhányan jönnek, néhányan mennek, beszólnak, cigiznek, azért az előadás szerintem jó, bár én már láttam a MU-ban is...

fotós srác hazavinne, de én nem mennék

két pasas érdeklődik a Junkies együttes tagjainak szexualitásáról, igyekszem finoman elhajtani őket, végül a "ki a f@szt érdekeli?" mondathoz kell folyamodnom, mire felajánlják a távozást, én meg nem ellenekezek

ezek után az eseményeket és azok rögzülését erősen determinálja a remek társaságban elfogyasztott vilmoskörte pálinka, felfedezve egy új mérce a 0,8-as (egy kicsi+egy nagy)

ötkor még egy helyen CD-ről megy az István, a király, vagy hatvan ember énekli, vagy inkább ordítja: "Koppány, Koppány"

14

Anibell, 2003. augusztus 4. hétfő, 17:41 (#)

ú de hosszúúú lett. elnézést.

15

dmiki, 2003. szeptember 11. csütörtök, 15:24 (#)

Holnap a PeCsában Garmarna (+ma este After Crying +...) egy 2 napos program keretében
http://www.petoficsarnok.hu/havi_program/szeptember/megbekeles/megbekeles.htm


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork