Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


mozinapok

Ebsik cikke a Művház rovatból, 2004. szeptember 23. csütörtök, 09:01 | 13 hozzászólás

Skydiscoval tegnap ünnepélyesen megfogadtuk: a héten nem nézünk több mozifilmet. Tettük mindezt azután, hogy két nap alatt három, hát, hogy is mondjam, harmatos alkotásba sikerült legjobb szándékaink ellenére belefutni. Keddre egy I, Robot (disco), egy My life without me (én), szerdára pedig egy Argo (közösen) jutott.

Az I, Robot által kiváltott arckifejezést inkább meg se próbálom szavakba önteni, a My life...-ról lehetne ugyan írni apróbb szösszenetet olyan mondatfoszlányokkal, hogy "a film egyszerre sikít rendezőért, vágóért, dramaturgért és operatőrért", hogy "a giccsmázat le kéne verni egy méretes légkalapáccsal, ha nézhető filmet szeretnénk kapni", de nem éri meg a fáradtságot.

Ellenben van itt nekünk ez az Argo, Árpa "Médiafenegyerekvagyok" Attila filmje. A trash-mese (a jelzőt maga A Mester aggatta művére).

Tudom, hogy a sesblog olvasói csupa magasan kvalifikált értelmiségiek, és eszük ágába sem jutna, de ha mégis: NE NÉZZÉTEK MEG, az isten szerelmére: NE. Menjetek a városligetbe korizni, vigyétek csajotok a sashegy tetejére panorámát csodálni, vegyetek articsókát a piacon kosárszámra és osszátok szét a villamoson, vagy ássatok gödröt a szabadság téri mélygarázs tetején, mert azzal is többet értek, mint ezzel az elkúrt másfél órával. Talán az volt a legjellemzőbb, hogy az első igazán jó poénra (öndefiníciója szerint egy akcióvígjátékról beszélünk!) a vége főcím harmadik percéig kellett várni (mit várni: feszengni), mikor a forgatás közbeni bakikat adták közre nekünk, tisztelt (?) nagyérdeműnek. És az is jellemző, hogy már erre a poénra sem emlékszem. Innen-onnan összelopkodott hatások, kameramozgás, történet, eredetiségnek csírája se. A közönség egy része a bazmeg-ekre, mintegy hívószóra, felröhög - de ez nem csak a filmet minősíti, őket is.

Szánalmas fércmű egy beteg lélektől. Szeretném elfelejteni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

wice, 2004. szeptember 23. csütörtök, 13:03 (#)

az argot nem lattam, a masik kettohoz csak annyit, h van, akinek nem a magaskultura befogadasahoz van szuksege erofeszitesre, hanem ahhoz, h levetkozze a berogzult sznob mentalitast. mindket film jo a maga mufajaban, es az elet nelkulem tavolrol sem giccs.

2

isolde, 2004. szeptember 23. csütörtök, 16:18 (#)

wice, az I, robot a maga nemében borzasztóan és felháborítóan igénytelen, szégyent hoz a sci-fi műfajára, és Asimov jogutódjai helyében már rég perelném a stúdiót. részemről szívesebben kategorizálnám sci-fi-paródiaként. annak nem is lenne rossz.

3

eszpee, 2004. szeptember 23. csütörtök, 16:41 (#)

Asimov jogutódjai most valószínűleg valamelyik divatos szigeten verik el a stúdiótól kapott pénzt...

4

S@ti, 2004. szeptember 23. csütörtök, 20:06 (#)

Nekem bejött az I, Robot

5

doransky, 2004. szeptember 24. péntek, 00:08 (#)

Olvastam majdnem mindent Asimov-tól és igen, ha úgy nézed, hogy milyen adaptáció, nem lehet rá mást mondani, hogy szar. De nem úgy kell nézni!

A címen és a 3 törvényen kívül semmi nem is emlékeztet az asimovi univerzumra. Ha csak a filmet nézed és rá tudsz érezni a robot és a fejlesztő - James Cromwell - karakterére, szerintem mindkettő zseniális, Willy elviselhető alakítására, akkor ez egy nagyon is ottvan mozi. Egyetlen igazán nagy gond Bridget Moynahan harmatgyenge megmozdulásaival van. A rendezés és a vágás kifejezetten jó, kb. olyan szinten mozog, mint a Terminátor 3-ban. Rutinból elviszi a filmet. Szóval, azért annyira ez nem szar mozi, hogy így csípőből, érvek nélkül le kelljen húzni...

6

doransky, 2004. szeptember 24. péntek, 00:08 (#)

Olvastam majdnem mindent Asimov-tól és igen, ha úgy nézed, hogy milyen adaptáció, nem lehet rá mást mondani, hogy szar. De nem úgy kell nézni!

A címen és a 3 törvényen kívül semmi nem is emlékeztet az asimovi univerzumra. Ha csak a filmet nézed és rá tudsz érezni a robot és a fejlesztő - James Cromwell - karakterére, szerintem mindkettő zseniális, Willy elviselhető alakítására, akkor ez egy nagyon is ottvan mozi. Egyetlen igazán nagy gond Bridget Moynahan harmatgyenge megmozdulásaival van. A rendezés és a vágás kifejezetten jó, kb. olyan szinten mozog, mint a Terminátor 3-ban. Rutinból elviszi a filmet. Szóval, azért annyira ez nem szar mozi, hogy így csípőből, érvek nélkül le kelljen húzni...

7

hip, 2004. szeptember 24. péntek, 00:26 (#)

en a kirohanasodat nem ertem. van valaki aki mast (jobbat, tobbet) vart arpatol? :O

8

Deansdale, 2004. szeptember 24. péntek, 04:38 (#)

No igen, egyik kedvenc könyvem az "Én, a robot".
Aki nem ismerné: két f*sziról szól akik robotszerelő mérnökök, és különböző LOGIKAI problémákkal szembesülnek meghibásodott robotok által. (Az egyik kedvenc részletem mikor egy robotra rászól valaki, hogy "tűnj el", és utána napokig szenvednek, mire meg tudják találni néhányszáz ugyanolyan robot között. Ezen kívül akad még olyan robot aki az alárendeltjeit masíroztatja körbe-körbe amikor nincs mellette ember, meg olyan robot aki nem hiszi hogy az emberek találták ki őt, stb.)
Ha valaki ebből a leírásból a film bármilyen jellegzetességére ismer, az jelentkezzen.
...
Persze a film nem rossz, de ugyanennyire erővel Gyűrűk ura 4-nek vagy Alien 6-nak is hívhatták volna mert azokhoz is pont ugyanannyi köze van.
Csak azért sajnálom ezt az egészet, mert a valódi "Én, a robot"-ból király filmet lehetett volna csinálni.

9

Bright, 2004. szeptember 24. péntek, 09:34 (#)

Akkor még egy "berögzült sznob" vélemény (ahogy kedves hozzászólótársam megelőlegezte nekem ezt a kitételt):

Rendben, tekintsünk el attól, hogy Asimov most búgócsiga üzemmódban zümmög a kriptájában. Szerintem a Béna robot így is egy erősen kifogásolható színvonalú...eh, mit szépítgetem itt, szóval egy fostalicska. Miért is?

*** SPOILER ALERT !!! ***

- Dermesztően bugyuta párbeszédek. [Ennek köszönhetően pl. a vicces feka archetípusa kiesik a borongósra vett sci-fi környezetből. Néha az volt az érzésem, hogy a Bad Boys egy jövőbeli folytatását nézem.]
- Hihetetlen és hiteltelen plot, széteső cselekménnyel. [A tudós Viki foglya, de azért titokban tud gyártani egy egyedi robotot (aki arra már nem képes, hogy egy adag nanobottal odacammogjon Vikihez), meg titokban hologramot csinál magáról - help me, Will, you're my only hope -, de arra már csak rejtjelezett válaszokat bír nyomni, és végül az öngyilkosságot látja az egyetlen kiútnak, mert tudja, hogy a zseniális zsaru akkor szépen végigmegy a nyomokon (oppardon, morzsákon, micsoda metafora), na neeeeee...]
- Mariana-árkot megszégyenítő logikai lyukak. [Lásd plot. Plusz az olyan apróságok, hogy mindig mennek autók az alagútban, csak akkor nem, amikor a két böhöm robotszállító keresztbe fordul, és hasonlók.]
- Papírmasé szereplők. [Nem várok el egy akció-sci-fitől bergmani jellemrajzokat, de azért mégis ciki, hogy a legjobban kidolgozott karakter Sunny volt. Mellette ugye kapunk egy múltbéli traumával küzdő, de azért folyamatosan poénkodó nyomozót - üvöltöző főnöke szériatartozék -, egy szkeptikus sidekicket, aki egyben a kellékcica funkcióját is ellátja, továbbá Vikit, a filmtörténelem leggyíkabb szuperszámítógépét, aki persze a háttérből irányít mindent, de azt elég gyengén csinálja - a film során csak arra az 5 percre kap szerepet, amíg lenyomják.]
- Bármire képes robotok. [A külcsín és a plasztikmellkasok alatt égő piros lámpa ízlés dolga ugye, de engem zavart, hogy egyik jelenetben a robotok még asztallapot hajlító nehézfiúk voltak, a másikban Hulkként ugráló akrobaták, a harmadikban meg gekkóként másztak fel a felhőkarcoló oldalán (amit nemtom' hogyan csináltak azokkal a legömbölyített végű robotujjakkal).]

Rendben, hogy ez nem magaskultúra, és ha valaki végignéz a polcomon, A, mint Alientől Z, mint Zé, a hangyáig talál is filmeket mindenféle könnyű műfajban. De ez a szutyok még csak szórakoztató sem volt (és ha mégis figyelembe vesszük, hogy azért a film címe megegyezik egy Asimov-műével, egyenesen siralmas). Ha mások lesznobozásának az az ára, hogy ilyen szarokat kell "befogadnom", akkor oké, köcsög sznob vagyok, szarukeretet növesztek és magasnyakú garbóban fogok tüntetni, amikor a folytatás a mozikban landol.

Bright

10

baksapista, 2004. szeptember 24. péntek, 10:04 (#)

Ha Árpa-fan lennék most megköszönném az ingyenreklámot, igy csak annyit, hogy csakazértis megnézem, az I Robot-ot mindenképp ..., Asimov miatt. Remélhetőleg a jogdijból, nem csak a léha örökösök részesülnek, hanem különböző ifjú sci-fi irókat támogató alapitványok, (Alaptvány-flash megvolt ? ).
Hajrá sci-fi !

11

Midaga, 2004. szeptember 24. péntek, 12:16 (#)

Jó napot! Én a sznobok tahó szakosztályának nevében akartam okosat mondani, de Deansdale tök jól összefoglalta, hogy miért fikázza kultúrember ezt a filmet megtekintés nélkül, akárcsak a trailer alapján is. Asimov és az akció egyszerűen kizárja egymást, és egy kurva fillérrel nem fogom támogatni Hollywood elyesfajta ötlettelen patkányságát.

A sznobok tahó szakosztálya inkább a Dodgeballt ajánlja megtekintésre az intelligens-fingós kategóriában. Hasselhoff!!

12

isolde, 2004. szeptember 24. péntek, 14:03 (#)

Még mindig fenntartom a véleményemet, sztem érdemes látni az I, robot-ot. Egyik ámulatból a másikba estem közben, és egy csomót röhögtem.

13

isolde, 2004. szeptember 24. péntek, 14:08 (#)

Bright, még mit nem, magasnyakú garbó! Szépen eljössz velem megnézni a második részt (abban ugye már lesz will smith-be szerelmes lányrobot??) és a harmadikat is (amiben kiderül, hogy will smith anyja valójában robot volt), mert valamire való film ma már trilógia.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork