Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Eloquent

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. február 23. hétfő, 10:40 | 2 hozzászólás

A „csokker” szó önhivatkozó definíciója után (ha nem tudod mit jelent, te magad is az vagy) szabadon: eloquent az, aki beszéd közben ilyen szavakat használ. Mindez ékesszólásáról híres Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök kapcsán jutott az eszembe, akinek legemlékezetesebb beszédei hamarosan CD formában is élvezhetők lesznek. (Egykori angoltanárom ugyan azt mondta, hogy az édesapja kikapcsolja a tévét, ha Thatcher jelenik meg a képernyőn, az élvezet tehát nem lesz általános.)

A „vaslady” egyébként nem volt mindig olyan nagy hatású szónok, mint amilyennek válogatott beszédei feltüntetik; pályája kezdetén alighanem vett néhány elocution lession-t, ékesszólási órát, szónoki képességeinek csiszolása végett. Amikor a hetvenes évek elején, már ismert konzervatív politikusként, először járt külföldön, a kissé még esetlen Thatcher láttán elképedt újságírók megkérdezték John Simpsontól, a BBC sokat látott és tapasztalt riporterétől, hogy mégis, ki ez a spiné? – „Á, csak a konzervatívok új vezetője. Tisztán látszik, hogy soha nem lesz miniszterelnök belőle.

Soha nem fukarkodott szavainak súlyát használni, különösen gyűlölt ellenfeleivel, a kommunistákkal szemben. Francia Kongó miniszterelnökét például a következő szavakkal üdvözölte: „I hate Communists!”. A vendég, mivel anyanyelvén kívül csak franciául értett, zavartan pislogott. A tolmács mentette meg a helyzetet, aki a következőképpen interpretálta a miniszterelnök asszony szavait: „Mrs Thatcher azt mondja, hogy soha nem tudott teljes mértékben azonosulni Karl Marx nézeteivel.” Ami lényegében ugyanazt jelenti, csak egy kicsit udvariasabb.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork