Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Gyros-döner-falafel: három tipp

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2009. május 17. vasárnap, 16:02 | 34 hozzászólás

Amennyiben ti sem tudtok mindig szigorú következetességgel ellenállni a vastag nyársra tornyozott hússzeletek utcára szüremlő illatának, meg egyáltalán a pitába tömött, elvihető szendvicsnek, akkor már érdemes a jó helyeken enni ezt a török-közel-keleti-arab-izraeli-perzsa (mert mindenki magáénak vallja) finomságot. Ehhez adunk némi szubjektív támogatást Budapestre vonatkoztatva, fejből jelölt térképekkel együtt.

1. Húsos (gyros, döner, stb.)

A húsos verzióból van a legnagyobb felhozatal, és rengeteg helyen lehet elfogadhatót vagy egyenesen finomat kapni. Hagyományos és könnyen megközelíthető vadászterület a Nagykörút, ahol rengeteg török testvér harcol ebben a műfajban, például sokan esküsznek a Nyugati térnél, a Pinczi húsos mellett található egységre. Én egy kicsit kijjebb merészkednék a helyetekben: az Üllői út és a körút találkozásánál, az Üllő út bal oldalán a Corvin mozi felőli részen van egy külsőre kissé zord hely, jól eldugva az árkádok alatt - de ez ne tévesszen meg senkit, nagyon is érdemes megtalálni.

2. Vega (falafel)

Ezen sajnos vagy hála istennek nincs mit izgulni: a Kertész utcai első Hummus Bar annyira agyonver mindenki mást, hogy a többieket egyszerűen nem tesszük ki annak a megaláztatásnak, hogy összehasonlítjuk őket az etalonnal.

3. Alternatív

Bár van jobb és van rosszabb hely a gyrososok között, egy ideje azt hittem, hogy igazán újat már nem fogok látni ebben a műfajban. Mígnem egy szép napon a Köztársaság tér felé vitt az utam, amelynek a Népszínház utca felőli oldalán van egy echte perzsa hentes (köszi, Annamari!). A döner első pillantásra itt sem gyújtja fel a képzeletet, de valami egészen sajátos módon van fűszerezve, abszolúte más, mint amit a török-magyar koprodukciókban bárhol kóstoltam. Nagyon finom, én biztosan vissza fogok menni, ha a közelben járok.

Jó étvágyat, illetve ha tudtok más példaértékű helyeket is, a kommentekbe velük!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (34)

1

Horasz, 2009. május 17. vasárnap, 16:32 (#)

A Corvin mozi melletti török valóban abszolult etalon! Rendszeresen járok oda, rendesen le van pukkanva, de a kaja isteni.

2

Author Profile Page eszpee, 2009. május 17. vasárnap, 17:54 (#)

Hehe, az 1. szerintem is tök jó, a 2. egyértelmű, a harmadikat nem ismertem még, de jól hangzik.

3

samurai_sam, 2009. május 17. vasárnap, 17:57 (#)

sajnos rég nem jártam arrafelé, úgyhogy nem tudom, megvan-e még, de nagyon jó (volt) a vas utca és a bródy sándor utca sarkán lévő szudán(?) nevű hely. én ott ettem teljesen más fűszerezésű gyrost, mint addig bárhol máshol, a falafeljükről is csak jókat hallottam.

4

Author Profile Page eszpee, 2009. május 17. vasárnap, 18:05 (#)

ja, és ráadásul a görögök is maguknak vallják a giroszt, annyira, hogy ha jól tudom, a szó is görög. :)

5

Boz Cordolla, 2009. május 17. vasárnap, 19:05 (#)

Budán, a Délihez közel, a Nagyenyed u. elején, jobb oldalon rendel Szálem, a szír. Nagyon egyszerű kis büfé, isteni gyros, alapvetően más, mint amit a török testvérek csinálnak. Ha arra jártok, érdemes beugrani.

6

dx, 2009. május 17. vasárnap, 20:29 (#)

a legviccesebb, hogy a törökök és a görögök kb. annyira komálják egymást mint mondjuk a mi és a román barátaink. viszont nálunk a görög név terjedt el erre a kajára, ezért kénytelenek ezt használni rá.
képzeljük el, ha valahol a nagyvilágban egy magyar büfében a fütyülőst cujkának kéne hívni, a túrós csuszát meg sztrapacskának... :)

7

Author Profile Page ervin, 2009. május 17. vasárnap, 20:45 (#)

dx, mi köze a túrós csuszának a sztrapacskához? :)

8

Author Profile Page eszpee, 2009. május 17. vasárnap, 21:03 (#)

amennyi a girosznak a kebabhoz? :)

9

krampusz, 2009. május 17. vasárnap, 21:04 (#)

bocsánat ha belepofázok...

de tudtommal dönerről beszélünk akkor szárnyas, de jóval gyakrabban borjúhússal töltött zöldséges feltekert csomagokról van szó

a gyros, mint görög fogalom disznóhússal töltött hasonló ennivalót takar, ami eleve kiesik a török/perzsa viszonylatban

nem is esik túl jól nekik ha más néven nevezzük a beteget
töröknél dönert kell kérni, a gyros kiírás csak a gyépé miatt van

10

Author Profile Page stsmork, 2009. május 17. vasárnap, 21:06 (#)

Félig off: A Corvin mozinál lévő egység mellett van egy arab éjjel-nappali boltocska, én kuszkusz fűszerért szoktam ide elzarándokolni, de van csomó minden más cuccuk is (friss pita, jázminrizs, kimért fűszerek, olajbogyó), amiért érdemes arra járni.

11

Author Profile Page eszpee, 2009. május 17. vasárnap, 21:07 (#)

stsmork, vigyázz, nem erről a kebabosról beszélünk! nézd meg a térképet alaposan, szerintem te a körutasra gondolsz, mi viszont az üllői útira. az jobb!

12

Author Profile Page stsmork, 2009. május 17. vasárnap, 21:16 (#)

Aha, igazad van, kipróbálom majd ezt is...Fűszerboltból viszont csak egy van.

13

Author Profile Page eszpee, 2009. május 17. vasárnap, 21:42 (#)

igen, abból tudtam, hogy rosszra gondolsz. :) az a bolt tényleg klassz egyébként, mi például vöröslencséért jártunk oda anno.

14

Pikszi, 2009. május 17. vasárnap, 23:50 (#)

Ó, igen, borítottam már be ridikülbe giroszt azért, mert a Corvinban kezdődött a film, de a girosz még nem fejeződött be.

15

tekatana, 2009. május 18. hétfő, 00:08 (#)

a harmadikat (köztársaság tér) kár, hogy nem korábban próbáltad, évekig az volt a kedvencem, gyrosban mindenkit vert pesten, és szerintem is a fűszerezés és finom szószok miatt. csakhogy utóbbi pár alkalommal már csalódás volt, mert áttértek erre a fűrészporrá darált húsos megoldásra, ami bizonyára gazdaságosabb, de minőségben nagy visszalépés szerintem.

16

tekatana, 2009. május 18. hétfő, 00:11 (#)

ritkán tűnik fel, hogy mi jelenik meg a google hirdetés sávjában itt, de ez azért elég vicces pont ennél: "Felejtse el a jojó effektust és a koplalást, mert itt az új megoldás!

17

Köbüki, 2009. május 18. hétfő, 00:24 (#)

Gyros (és görög-kisázsiai kaják általában) ügyben harciasan küzdenék a Gyradiko nevű műintézmény első helyéért. A személyzet egymással görögül beszél, a helyszín a Pünkösdfürdő strand bejáratával átellenben egy fabódé - immár 9 éve. (Vigyázat a hely népszerűsége miatt a környező bódék is kitették a gyros kapható táblát, de az illatok után kell menni. Bár egy kis bódé az egész, meghökkentően széles a választék (halak, tepsis ételek, 50 féle görög bor). Mindenképpen megéri alkalomadtán a római parti hekk helyett továbbmenni 1 km-t és megnézni ezt a helyet. (Falon angol nyelvű "étterem" kritikák)
A weblap szar, de informatív: http://www.gyradiko.hu/index.php

18

eaposztrof, 2009. május 18. hétfő, 02:01 (#)

ami kihagyhatatlan, az a bécsi út, szépvölgyi út sarkán levő messziről hangos török gyros-os. eredeti török csirkéből, tökéletesn visszaadja a törökországi élményeket.

19

ratoth, 2009. május 18. hétfő, 09:23 (#)

Azért a Kertész utcai Hummus Bar annyival nem jobb, mint az Alkotmány utcai.

20

Author Profile Page eszpee, 2009. május 18. hétfő, 09:24 (#)

ratoth, sajnos de, pedig ugyanaz a tulaj.

21

Author Profile Page ervin, 2009. május 18. hétfő, 10:46 (#)

A hummus barhoz még: ha jól láttam, most a Mammutban is készülnek üzletet nyitni.

22

roth, 2009. május 18. hétfő, 11:46 (#)

én is ratoth-hoz csatlakoznék, a Kertész utcai volt az etalon nekem is, de az Alkotmány utcai, sőt, húsos verzióban az Október 6-i utcai is felzárkózott. szerintem.

23

zomboracz, 2009. május 18. hétfő, 14:48 (#)

Gyros-ért nem feltétlenül éri meg sokat vándorolni, de ha valaki arra jár: Kőbányán (X.ker) az Óhegy-park sarkában lévő Csősztoronyban lévő görög étterem gyorsa pazar. Eleve nem abba a vékony tésztába csavarják, hanem valami puhább, vaskosabb anyagba, és a szokásos északai gyrosokéval szemben sokkal több rétege van a kajának. Egyrészt tesznek bele sültkrumplit és valami tömény fetás masszát (ugyan mostanában előfordult, hogy ezt kihagyták) - másrészt nem az van, hogy telenyomják csípőssel, hogy aztán semmit ne érezz (ez persze lehet azért van, mert csípősből gyengék, hígított erőspistát használnak).

Gyrososból van még egy, ami nem annyira bizalomgerjesztő, de megéri rápróbálni. Az az Orczy térnél található (VIII.ker) a villamosmegállóban, ahol a 28-as és a 24-es villamos találkozik. A környék nem bizalomgerjesztő, de amit ott kapni (kb. fél-egy éve ettem ott utoljára) az különleges, főleg a szerecsendiós vezéríz miatt.

24

zsombor, 2009. május 18. hétfő, 17:12 (#)

@eaposztrof
hol van az, 17-es megálló margit híd felé irány? csak ott tudom elképzelni, de nem dereng

25

Deckard, 2009. május 18. hétfő, 18:50 (#)

Gyros, és egyéb görög étel a budaörsi t..co étterem részén igen csak ajánlott.
Egyéni füszerezés és "eredeti" görög ételek. Méltó párja a pünkösdfürdői görög kifözdének. Sajnos a kedvenc - Kerkyra - bezárt az eötvös utca sarkán.
Érdemes dönert enni a Dob utca elején található töröknél, szerintem birka.
Jó a döner tál a Campona emeletén is.

26

ant, 2009. május 18. hétfő, 20:59 (#)

Egy kis kitekintés: Belgiumban ezeket a kajákat gyakran "dürüm"-nek hívják, és alapból jár bele a sültkrumpli. Olyannyira, hogy szólni kell, ha nem kéred bele (vagy nem bele kéred)... És milyen jók azok a sültkrumplik! :-)

27

krampusz, 2009. május 19. kedd, 14:13 (#)

feltételezem azért, met az eredeti receptben is van sültkrumpli

28

Author Profile Page eszpee, 2009. május 19. kedd, 14:47 (#)

na, kevés dokumentum lepne meg annyira, mint egy Eredeti Gyros/Döner/Kebab recept. ;)

29

Hegi, 2009. május 19. kedd, 17:06 (#)

Ha már budapesti gyorskajáldák, valaki nem ismer egy jó hamburgerest? Elég rég óta keresek már egyet, eddig nem sok sikerrel.

30

Author Profile Page ervin, 2009. május 19. kedd, 21:17 (#)

Boz Cordolla (5) javaslatára ma betámadtuk Szálemet. A hely és a hangulat teljesen ázsiai, 60 fok, átizzadt pólóban szorgoskodó mester, mosolygósan várakozó ügyfelek. Legalább két, egymásnak ellentmondó számokat tartalmazó ártábla a falon, a szűkös alap-étellista fele - a falafel - teljesen hiányzik, menühöz "csak fanta van".

a lényeg: a hús ízesítése tényleg más, mint a törököknél, de ez a legjobb, amit el tudok mondani róla. elég kicsi az adag, szerintem semmi különös nincs benne, és ha nem esett volna útba, hanem messziről jövök el csak ezért, akkor csalódásként könyveltem volna el a próbát. így semmi gond, egynek elment, de ajánlani én sajnos nem tudom.

31

Benny Lava, 2009. május 20. szerda, 11:31 (#)

Illetve, egész pontosan (én is ott voltam) van falafel a kínálatban, csak épp akkor nem volt. (tom, hogy ezt írtad, csak a közérthetőség kedvéért)

32

xab, 2009. június 7. vasárnap, 00:22 (#)

Ad Kerkyra: az év egyik gasztro vesztesége.:(

33

Jtkf, 2009. július 9. csütörtök, 14:41 (#)

Hegi, a kőbányai http://www.gogohami.hu/ -t érdemes kipróbálni. Kőrösi Csoma, talán a Harmat u. magasságában, kerületen belül szállítanak házhoz.

34

Isztambulgyros Debrecen, 2010. április 2. péntek, 22:51 (#)

Debrecenbe jár valaki és tuti Török gyrost szeretne enni,az a isztambulgyrosgyár-ba mennyen.....


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork