Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


King Kong

Ervin cikke a Művház rovatból, 2006. február 23. csütörtök, 00:58 | 4 hozzászólás

King KongMennyire gyenge már ez a film! Már úgy értem, filmnek gyenge. Ha ellenben hajlandóak vagyunk eltekinteni attól az ígérettől, hogy egy szuperprodukciót fogunk látni, és ehelyett Peter Jackson digi-látványcégének erődemonstrációjaként fogjuk föl a produkciót, akkor még jól is kijöhetünk a dologból.

Én sportszerűségből nem fogok oldalakat írni, ha egyszer nincs sok mondanivalóm: kár, hogy jackson nem követte ugyanezt a módszert a filmben. Ha így járt volna el, akkor összesen a dinoszauruszok menekülési jelenetét és a gorilla-tyranosaurus párharcot csinálta volna meg, no meg mondjuk a rovaros-sikítós jelenetek közül egyet. Az összes többiért felesleges beülni a moziba.

Készséggel elismerem: a látványelemek még monitoron is elképesztőek, felteszem, aki moziban látja, még kevésbé jut szóhoz. Igen sokat fejlődött a számítógépes ősállatgyártás a Jurassic Park óta - bár azt a hatást, amikor az ottani szereplők meglátják az első brontosaurust, ez a film a jóval nagyobb kunsztok ellenére sem tudja már visszaadni.

Valahogy úgy van ez, hogy szép lassan hozzászokunk, hogy nagyjából mindent élethűen meg lehet csinálni, és akkor már nem is annyira érdekes az egész, holott nyilván rettenetes mennyiségű munkát öltek bele minden egyes filmkockába.

A történet nyilván érdektelen, végtére is egy King Kong moziról van szó; meg is érdemli, aki valami fennköltet vár. A mondandó teljes hiányában némely kritikusok azt kezdték el feszegetni, hogy a főszereplő hölgy szerelembe esik a kétemeletes majommal, majd ebből kiindulva mondtak jópofaságokat. Amennyire én meg tudtam ítélni, ilyesmiről szó nincsen, persze attól még érdekes a meglátás.

Ha Jackson az egész filmet kitöltötte volna olyan trükkökkel, amelyekből tíz percnyit ügyesen elosztott a több órában, egy szavam se lenne. De nem tette, és így kicsit sajnáltam az időt néha.

Ítélet (0-7): 3.
(Kép: imdb)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

Alfi, 2006. március 1. szerda, 19:05 (#)

ses,
Gyűrűk Ura -kulturális idő
King Kong - evolúciós idő
a kettő közötti különbség lerajzolható.
Húzol egy szép hosszú vonalat és mellé írod,hogy 1miliárd év(ebbe belfér egy komplex evolució)aztán a vonal háromnegyede tájékán rajzolsz egy kis kört és mellé írod,hogy 4000év.
egyből látszik a különbség.
az négyezer éves szintidőt pedig megüti a kínai,hindu,zsidó kultúra is.

2

ses, 2006. március 1. szerda, 22:30 (#)

Alfi, szokás szerint fogalmam nincs, miről beszélsz. Láttam egy rossz filmet. Ennyi :)

3

Ali, 2006. március 2. csütörtök, 10:33 (#)

Lassan rá kellene döbbenni, hogy a Csillagok Háborújával megkezdődött "látványfilm-korszak" rongyosra lett koptatva. Mondanivaló nélküli látványhoz ma már ott vannak a videójátékok, filmhez ez már kevés. (A videójátékból készült filmekről nem is szólva...)

4

Bob, 2007. július 24. kedd, 06:11 (#)

Már az 1933-as King kong is a látványról szólt. Szerintem manapság már könnyű látványos filmet készíteni, de a látvány mellé valami érdemleges storyt szőni, nos az már nehezebb. A helyzet akkor a legkönnyebb, ha valamilyen adaptációról van szó, mert teszem azt többnyire jó könyvből jó film készül, most az Eragont ne számítsuk, de a King kongnak ez már a sokadik feldolgozása volt. Láttam az egyik régebbit, látványos volt, az adott kor és a rendelkezésre álló effekteknek megfelelően. De azóta rengeteget fejlődött a filmes világ, lélegzet elállító effekteket hoztak össze.
Erről szól Peter Jacksons King kongja is. Nem azt mondom, hogy nincs benne érzelem, talán még sok is van, de néhol bizony kicsúszott a gyeplő a kézből. Ezért lett volna jobb 2 óra és nem 3, ami sok-sok ásítozásra adott okot. Az lehet, hogy nem adja vissza a brontosaurusos részt, de gügyögő kiscsecsemőt csinál a parkbéli dinókból. Hiába 1993 és 2006 közöt rengeteg idő tellt el. Abban megállapodhatunk, jelenleg a weta ott van a legjobbak között. Ha másra nem is, hát arra jó volt a film, hogy komoly, naagyon komoly elvárásokkal ülünk be a Jurrasic park 4-re.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork